Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Öttusában jön a lézer a lőszer helyett

Ha minden a tervek szerint alakul az ifjúsági olimpián és a világbajnokságon jövőre, akkor lövészetben a modern pentatlon versenyeinek keretében a 2012. évi londoni olimpián a hagyományos lőszereket felválthatja a lézer.

Mindezt Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke erősítette meg a kelet-kínai Jantajban (Yantai) a hétvégén.

Amint azt elmondta, a változtatásról tárgyaltak az UIPM éves kongresszusán és a sportág nemzetközi felügyelete megegyezésre jutott a londoni olimpia szervezőbizottságával a lézer használatával kapcsolatosan.

Most még bizonyítanunk kell a lézer biztonságát, s erre teszünk kísérletet az ifjúsági olimpiai játékokon és a világbajnokságon - mondta Schormann, hozzátéve, az UIMP reméli, hogy a lézeres változat népszerű lesz a fiatal generáció körében, és ugyancsak segít elkerülni a különböző fegyvertartást és használatot szabályozó törvények miatt korábban keletkezett problémákat.

A most zajló kínai nemzeti játékok lövészeti programjaira a szervezők a szűkös körülményekre hivatkozva, éppen biztonsági okokból lényegében kizárták a helyszínről a nézőket.

Az öttusa az elmúlt 13 évben radikális változásokon ment keresztül. Az 1996-os atlantai olimpián a korábban ötnapos versenyt egynaposra sűrítették, míg a pekingi ötkarikás játékok után az UIPM guatemalai kongresszusán a biatlon, vagyis a sífutás és lövészet kombinációja mintájára összevonták a lövészetet és a futást.

A döntést az öttusában elismert szakemberek és sportolók - Magyarországon is - meglehetős kritikával fogadták. Hírek szerint épp a német Schormann volt az, aki sikerrel állította az elképzelés mellé a döntéshozókat. Egyik nyomós érve az volt, hogy az újszerű lebonyolításban a sportág jobban lesz közvetíthető a televíziónézők számára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NBI: ETO FC-Kaposvár 1-1 - sok fotóval!

Labdarúgás - Hasonlóan gyenge teljesítménnyel, mint a szerdai kupameccsen, ezúttal is 1-1-es… Tovább olvasom