Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Otthon érzi magát a természetben is

Hluchány József, a természetjárás egyik jeles alakja kapta idén a Bauer Rudolf-díjat.
– A sportok közül már fiatal koromban is a túrázás vonzott elsősorban. A Jedlik ODK kereteiben teljesítettem először a kéktúrát – kezdi Hluchány József, aki 1966, vagyis 15 éves kora óta mondhatja magát szervezett természetjárónak. – Előbb a Rába ETO természetjáró szakosztályában hódoltunk a szenvedélyünknek, majd a vagongyári leépítést követően immár ETO nélkül folytattuk tovább a munkánkat.

A sportág aranykorát az jelentette, amikor minden nagyobb vállalat, intézmény rendelkezett turistaházzal. A rendszerváltást és a privatizációt követően napjainkra ez jelentősen megváltozott, a szakosztályok létszáma csökkent, a tagság pedig jórészt elöregedett.

Győrben ötszáz-hatszáz, Sopronban háromszáz szervezett természetjárót tartanak nyilván. A fénykorban kétezer igazolt túrázónak adtak programot a megyebeli különböző szakosztályok.– Nagy tervei vannak a nemzeti szövetség vezetőinek, sokat tesznek az Országos Kéktúra népszerűsítéséért, hogy minél többen megismerjék hazánk szép tájait, nevezetességeit – folytatja Hluchány József. – Talán nem mindenki tudja, a hagyományos kéktúra ezerkétszáz kilométer, a dél-dunántúli és az alföldi körrel együtt pedig ennek éppen a kétszerese.
A kitüntetett maga is élenjár a túrázásban, harmincháromszor teljesítette a Gerecse 50-et és háromszor a Kinizsi 100-at. Ha valaki nem tudná, a számok a megteendő távolságok nagyságát jelzik kilométerben.

– Szeretek körülnézni, amerre járok, ezért a szintidők nem érdekelnek. Bár a Gerecse ötvenet egyszer megcsináltam hat óra alatt – említi. – Ezt azért mondom, mert évekkel ezelőtt megjelentek ezeken a rendezvényeken a teljesítménytúrázók is, őket nem érdekli a táj szépsége, nekik csak az óra az ellenfelük. Én otthon érzem magam a természetben is, lenyűgöz ez a csodálatos környezet.

Hluchány József a hivatalos indoklás szerint a természetjárásban hosszú éveken át végzett szervezőmunkájáért kapta meg a Bauer Rudolf-díjat.

– Nagyon jólesett, hogy gondoltak rám. Impozáns volt maga az ünnepség is. A díj maradandó emlék lesz számomra – mondta végül Hluchány József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal - Rába ETO ötös a Csömörnek

A Rába ETO magabiztos, ötgólos sikert aratott a Csömör felett az élvonalbeli futsalbajnokság 6.… Tovább olvasom