Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Őrzi a múltat, építi a jövőt

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (55.)
Funtek János (58) 1985-től vesz részt a szanyi sportegyesület vezetésében, 1990-től húsz éven át a klub elnöke volt. A község jegyzőjeként nagy szerepe van abban, hogy a faluban megépült a tornacsarnok és felújították a sportöltözőt. „A megye labdarúgásáért" díjat 2009-ben kapta meg, előtte három választási cikluson át volt a megyei szövetség elnökségének tagja.
– Több mint húsz éve választottak meg az akkori Szanyi Dózsa elnökének – kezdi Funtek János. – A sportkör a termelőszövetkezeti támogatás csökkentésével később a falu sportegyesületévé alakult.

A megyei másodosztályú bajnokság indulásakor a csapat a csornai körzeti bajnokságból feljebb tudott lépni, aztán hosszú éveken át az osztály meghatározó csapatává vált. Ezt bizonyítja a számtalan érmes helyezés. Három évvel ezelőtt aztán adott volt a lehetőség második helyezettként a megyei első osztályban való indulásra. Szép három bajnoki év után ugyan nem estünk ki, de a játékoskeret változása miatt az elnökség úgy döntött, hogy egy osztállyal lejjebb saját és környékbeli tehetséges
fiatalokra építve próbál új csapatot építeni. Szeretnénk elérni, hogy az iskolai testnevelés területén olyan szakember tevékenykedjen, aki jó sportolókat nevel a labdarúgócsapatunk számára.

Funtek Jánost azonban nem csak a napi feladatok kötik le, sokat foglalkozik a múlttal is.

– Valóban úgy vélem, hogy nem szabad feledni a múltat, minél több örökséget szeretnénk átadni az utódoknak. Az ízlésesen kialakított sportklubban a szanyi csapatok képeit megtekinthetik a érdeklődők. A bajnoki mérkőzések jegyzőkönyveit, a közlönyöket minden bajnokság végén beköttettük, melyek szintén itt tekinthetők meg. A télen tervezzük Tóth Imrével, a korábbi sportkörelnökkel a labdarúgócsapatokról egy ízléses album megjelentetését, melyhez már nagyon sok anyagot összegyűjtöttünk.
Távozott ugyan a posztjáról, de a mérkőzéseken azóta is szurkol a csapatnak.

– Húsz év elnökség után azonban úgy gondoltam, hogy jöjjenek a fiatalok és átadtam a helyemet, de elnökségi tagként segítem az egyesületet és nem múlhat el mérkőzés nélkülem. A húsz év alatt meg tudnám számolni a két kezemen, hány mérkőzésről hiányoztam, beleértve az edzőmérkőzéseket is.
Az egyesületi vezetőnek a labdarúgó- mellett más szakosztályok munkája is szívügye.

– Hosszú vezetői munkám alatt Soós Béla volt az, aki nagyon sokat segített szakosztályvezetőként a feladatokban, rá mindig támaszkodhattam. Az egyesület munkájának eredményeként nemcsak a labdarúgásban értünk el szép eredményeket, időközben a tekecsapat az NB II-ben vezető szerepet tölt be, a női kézilabdázók a megyei első osztályú bajnokság élcsapatává váltak. A létesítmény területén az öltözőépület tetőterének kialakítása megtörtént, így a jövőben adott a lehetőség a bővítésre. Az új kerítés megépítésével zárttá tettük a sporttelepet, idén a pálya hangosítását is megoldottuk. Fontos feladatomnak tekintem a jövőben az önkormányzat közreműködésével egy megfelelő edzőpálya kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célba ért a bajnokság

Véget ért a győri Arrabona Rallyclub szervezte Cél Trans Rallybajnokság 2012-es versenysorozata. Tovább olvasom