Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nélkülözhetetlen önkéntesek

Ahhoz, hogy egy Európa-bajnokságot zökkenőmentesen rendezzenek, rengeteg háttérmunkára van szükség.
  
És sok-sok önkéntes segítőre. Most annak jártunk utána, egyrészt milyen feladatok ellátásához van szükség önkéntesekre, akik többnyire diákok, s hogy áll a háttérben nélkülözhetetlen feladatokat ellátó társaság toborzása Sopronban és Győrben

Sopron: 60 fő

Sopronban, a D-csoportban, ahol a magyar válogatott is szerepel, a nemzetközi szövetség 60 főben határozta meg az önkéntesek létszámát. Feladatuk roppant változatos és sokrétű, hogy kit milyen feladat ellátásával bíznak meg, ez tudásuktól, képességeiktől függ majd.

Pados Noel, a soproni csoport egyik versenyigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: jó néhány önkéntes került ki a Soproni Darazsak Akadémia ifjú kosaras palántái közül. Az önkéntesek feladatai között szerepel többek között a mérkőzések statisztikáinak "kézbesítése" a csapatok, valamint az újságírók felé, és amennyiben "földharc" alakulna ki - napjaink harcias női kosárlabdájában ez nem ritka - vagy egy ütközés után elesik egy játékos, nekik kell feltörölni a játékteret, megtisztítani a padlót a csúszásveszélyes izzadtságfoltoktól. E feladatok ellátása csak a mérkőzések idejére, délutánonként és esténként igényel "készenlétet".

A nyelvtudással rendelkező önkéntesek közül kerülnek ki a csapatkísérők, akik nem csak megmutatják a szállodát, s az onnan a csarnokba vezető utat a csapatoknak, hanem ha egy-egy küldöttségből valakinek valami kérése van, annak teljesítésében próbálnak segíteni. Az ő feladatuk viszont egész napos. Mivel a magyar válogatott Sopronban készül, ismeri a "járást", a mi nemzeti csapatunk mellé nem kell önkéntes.

Szükség van önkéntesekre a VIP-teremben, a doppingszobánál, valamint az akkreditációs pultoknál is. A kontinensviadal hivatalos személyei, tehát a játékvezetők, ellenőrök nem abban a szállodában laknak, amelyben a csapatok, tehát nekik is kell segítség, őket is kell "terelgetni", s a velük való kommunikációhoz is fontos az idegen nyelv(ek) ismerete. Pados Noel elmondta, már jóval korábban, közel 2 hónappal az Eb előtt elkezdték toborozni az önkénteseket, így mostanra nagyjából "megvannak". 

Győr: 100 önkéntes

Győrben viszont, amennyiben Sopronban a csoport első három helynek valamelyikén végez - kívánjuk, legyen így - már a magyar csapatnak is lesz kísérője. Gálos László, a győri középdöntő csoport versenyigazgatója elárulta: ott a nemzetközi szövetség, a FIBA 100 főben határozta meg az önkéntesek számát.

Mint mondta, két csoportra oszthatók az önkéntesek, egyik részük közvetlenül a pálya közelében, a mérkőzések zavartalan lebonyolítása érdekében tevékenykedik. Ők azok, akik például törlik a pályát, ha izzadtságfolt kerül rá, vagy a negyedek és a mérkőzések után elviszik a statisztikát a csapatoknak, valamint a sajtóhelyre az újságíróknak. Az e feladatokat ellátó önkéntesek toborzásában nem volt nehéz dolguk a szervezőknek: a Széchenyi Kosárlabda Akadémia utánpótlás korú játékosait természetesen érdekli az Európa-bajnokság, egyértelmű, hogy közreműködnek.

A nagyobb létszámra többek között azért is van szükség, mert Győrben 6 csapat verseng majd a legjobb 8 közé jutásért, 3 Sopronból, 3 pedig Szombathelyről érkezik, ráadásul naponta nem 2, hanem 3 meccset rendeznek.

Az önkéntesek másik csoportja az, amelynek tagjai nem, vagy nem közvetlenül a mérkőzések kapcsán tevékenykednek. A feladatkörök hasonlóak a soproni önkéntesekéihez, tehát Győrben is szükség lesz a csapatokat kísérő, idegen nyelvet beszélő önkéntesekre, a sajtószobában, a VIP-helyiségben az akkreditálásoknál és a doppinglabornál is elkél a segítség. No meg természetesen ott is "navigálni" kell a játékvezetőket. Gálos László elmondta, létszám tekintetében nagyjából, legalább 90%-ban "megvannak".


     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoportellenfelek - "érkezési sorrendben"

Vegyük górcső alá a magyar válogatott Európa-bajnoki csoportellenfeleit a D jelű ötösfogatban! Tovább olvasom