Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megyei foci - Tartalékjaik miatt bukták el a bajnokságot a tápiak

Egy „kisbetűs" szabály miatt vesztette el az amúgy pályán kiharcolt bajnoki címét a tápi futballcsapat.
A tápiak többször létszámhiányosan szereplő tartalékai miatt óvott és nyert a rivális Bácsa.

Bár a pályán elért eredményei alapján három ponttal megelőzné a második Bácsát, nem a Táp lett az aranyérmes a megyei II. osztály Győri csoportjában.

Az eset korántsem egyszerű, s finomam fogalmazva sem sportszerű – igaz, ki nem használna ki egy lehetőséget, ha azon múlna az aranyérem –, mert a pályán kiharcolt elsőségét tartalékjai miatt bukta el a már említett tápi gárda.

Néhány településen felnőttcsapatot sem könnyű hetente megfelelő létszámban a pályára küldeni, sok helyen nagy gondot okoz a tartalékegyüttesek szerepeltetése. Kevés a fiatal, s előfordul, hogy nincs is meg a tizenegy játékos egy-egy ifimérkőzésen. Gyakori, hogy csak nyolcan-kilencen húznak szerelést. A meccset persze így is le lehet játszani, a létszámnak hét alá nem szabad csökkennie. A tápiak – és rajtuk kívül sokan mások – azonban nem tudták, hogy az ilyen, úgynevezett létszámhiányos találkozók is retorzióval jár(hat)nak.

A labdarúgás versenyszabályzatában ugyanis van egy paragrafus, miszerint ilyen esetekben figyelmeztetni kell a vétkes tartalékcsapatot, aztán büntetőpontot kell tőle levonni, majd a felnőttegyüttest kell büntetni, előbb egy, majd három pont levonásával. Ez utóbbi történt ebben az esetben is, igaz, csak a bajnokság végén óvott a második Bácsa, amely így léphetett aztán előbbre.

Hiába örültek a tápiak, mégsem jutottak fel a megyei első osztályba.
Hiába örültek a tápiak, mégsem jutottak fel a megyei első osztályba.


Nyilván az alap, hogy tizenegy játékossal kell minden mérkőzésen a pályára lépni. Ez a szabály, ám érthető a tápiak csalódottsága is, akik joggal gondolhatják, hogy nem volt túl etikus a bácsaiak jogi húzása.

„Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a szabályok ránk is vonatkoznak, s nem mentesít bennünket, ha nem ismerjük azokat. Mégis úgy érezzük, igazságtalan, ami velünk történt – kezdte Horváth László, a tápiak elnöke. – A pályán mi lettünk a bajnokok, oda-vissza vertük a Bácsát, papíron mégis ők lettek az elsők. Villámcsapásként ért minket, amikor megtudtuk, hogy a tartalékcsapat miatt büntetnek meg bennünket. Ráadásul mindezt a bajnokság befejezése után, s egyből pontlevonással büntetve. A bácsaiak megvárták, amíg véget ér a szezon, s akkor nyújtottak be óvást, esélyt sem kaptunk rá, hogy esetleg időközben korrigáljuk a hiányosságot. Ha tudjuk, mivel jár, biztosan odafigyelünk a létszámra."

A megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága – most már jogerősen – négy pontot vont le a Táptól. Több mérkőzést vizsgáltak, volt, amelyik büntethetősége már elévült, s összesen négy találkozó után járt szankció: figyelmeztetés, pontlevonás a tartaléktól, egy, majd három pont levonás a felnőttcsapattól.

„Nem mi voltunk az egyedüliek, akik létszámhiányosan szerepeltették a tartalékcsapatukat. Legalább ötven meccsről tudok, ahol nem tizenegyen léptek pályára, de senki más nem óvott. Nem tűztük ki célul a bajnoki cím megszerzését, de a régóta együtt játszó keret egyre eredményesebben futballozott, rangadókat nyert, s miután sikerült megszerezni az elsőséget, szerettük volna kipróbálni magunkat újra a megyei első osztályban. Ebből már nem lesz semmi, és sok játékosunknak elment a kedve – mivel motiváljuk őket? Amúgy mi kaptuk a csoportban a fair play díjat, s erkölcsileg mi vagyunk az aranyérmesek, de sajnos mi lettünk az elsők azok között is, akiket megbüntettek e miatt a szabály miatt. Bízom benne, nem lesz több ilyen csapat."

Az esettel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a megyei igazgatóság álláspontjára is:

„A szabályok mindenkire vonatkoznak – kezdte Horváth László megyei igazgató. – Igaz, ezt a paragrafust a gyakorlatban tudtommal eddig egyszer sem alkalmazták. Az igazgatóságok alapesetben nem ellenőrzik a jegyzőkönyveket, nem is lenne erre kapacitás, ám bejelentés esetén eljárást kell indítaniuk. Ez történt ezúttal is. A hasonló problémák elkerülése érdekében a következő bajnokságtól azonban már ellenőrizni fogjuk, hogy megfelelő létszámban léptek-e pályára a csapatok, s ahol ez nem történt meg, szankciókat alkalmazunk."

Az esettel kapcsolattal szerettük volna megkérdezni a bácsai klub vezetőit is, de közülük senkit nem értünk el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci - Feljutásra készül a nagy múltú bajcsi csapat

A csapat új edzővel készül a bajnokságra és a feljutásra. Tovább olvasom