Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Kajak-kenu - Pályát kap Győrött a sikersportág

Nemzetközi színvonalú kajak-kenu pálya épül a Rábca mentén Győrött, amely 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik helyszíne lesz a városban.
A magyar rendezők kérését elfogadta az Európai Olimpiai Bizottság elnöksége és közgyűlése is, ezzel eldőlt, hogy a kajak-kenu lesz a tizedik sportág a Győrött rendezendő 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) programjában.

Ahhoz viszont, hogy a sportágat vendégül láthassa a város, a következő két évben megfelelő versenypályát kell építeni.

– A magunk részéről minden támogatást megadunk a kajak-kenu pálya megépítéséhez – fogalmaz Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. – Egy olyan sikersportágról beszélünk ugyanis, amely megérdemli ezt a lehetőséget. A Győrött megépülő létesítmény egyben a jövőt is szolgálja. A feltételek megteremtésén dolgozunk, a finanszírozást illetően még vannak kérdőjelek, de jó úton haladnak a tárgyalások a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel, amely a rá eső részt a kiemelt állami támogatásból vállalni tudja.

A Kisalföld információi szerint a nemzetközi színvonalú pályát a Magyar Olimpiai Bizottság, Győr és a sportág hazai szövetsége közösen finanszírozza.

A létesítményt a Rábca medrében alakítják ki, egy már jelenleg is zsilippel lezárt, állóvizes területen. A rendezési terv módosítása elkészült.
– Példaértékű összefogásból valósulhat meg a pálya, amelynek óriási előnye, hogy szinte hozzáépül a városhoz – mondja Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke.– A tervek ismeretében mondhatom, hogy egy környezetbarát, családias létesítmény lesz, olyan, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kifejezett kéréseinek is megfelel. A céltoronytól az öltözőkön át a lelátókig minden mobil lesz, feleslegesen nem terheljük a környezetet. A Rábca töltése ad helyet például a nézőtérnek.

A pálya méretei: 1,3 km hosszú, 150 méter széles és valamennyi nemzetközi követelménynek megfelel. A vízfelület 5 méterrel szélesebb lesz, mint például a szegedi Maty-ér, amely már számos világversenynek adott otthont.

– Sík vízi Európa-bajnokságra igen, de világbajnokságra sajnos nem pályázhatnánk, mert Győrött és a környéken nem lenne elegendő szálláshely a résztvevőknek – folytatja Kadler Gusztáv. – Ha minden az elképzeléseinknek megfelelően alakul, akkor kétezer-tizenhatban mintegy harmincöt-negyven ország részvételével az Olimpiai Reménységek Versenye lesz a győri pálya avatója. Egyben lesz a következő évi ifjúsági fesztivál főpróbája.

Mint ismert, a magyar kormány döntése értelmében Budapesten a közeljövőben nemzetközi színvonalú evezős- és kajak-kenu pálya épül. A győri pálya elkészültét mindez nem befolyásolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módszertani gazda lett a Bercsényi

A legjobb példák és módszerek felkutatására és megosztására írt ki nemrég pályázatot a Klebelsberg… Tovább olvasom