Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Hol és mit sportoljon a gyermek?

Hova forduljon a szülő, aki azt szeretné, hogy szakemberek irányításával sportolhasson gyermeke? E kérdés megválaszolásához adhat segítséget összeállításunk.

Minden sportág alapja

Nemhiába nevezik a sportok királynőjének, az atlétika alapot nyújt szinte valamennyi sportághoz. Számos példa bizonyítja, hogy az atlétikai képzésben részesült fiatalokból később kiváló labdarúgók, kézilabdázók, triatlonisták, öttusázók, kosárlabdázók lettek. Atlétikával megyénk valamennyi iskolájában foglalkoznak, s a tehetségeket a testnevelők magától értetődően irányítják a szakedzők keze alá. A Győri Dózsánál tavaly elkészült korszerű, rekortánborítású pálya nagy lendületet adhat az atlétika fejlődésének a környéken. Az iskoláskorú gyermekeknek óriási élmény, ha ilyen, világversenyek megrendezésére alkalmas pályán versenyezhetnek és edzhetnek. Szeptembertől pedig délutánonként várják ide a tehetségeket. Sopronban a Németh Gyula edzői irányítása alatt, az Anger-réti pályán működő Soproni Atlétikai Klubnál lehet jelentkezni, s Mosonmagyaróváron újraindítják a sportiskola jellegű képzést ebben a sport ágban.
A tájfutás, amelyet a legzöldebb sportnak is neveznek, az a tevékenység, amely kimondottan az atlétikai képzésre alapoz. Megyénkben, ahonnan számos országos bajnok került ki, a legnagyobb központja Sopronban van a tájfutásnak. Győrben a gyárvárosi iskolában jelentkezhet az, aki ezt a sportágat választja. A kezdőket térképhasználattal ismertetik meg, tájoló kezelésére tanítják meg, s a tájékozódás tudományára. Utána a Püspökerdőben, Pannonhalma környékén, a Bakonyban gyakorolnak. A megyei versenyeket főleg Sopron szomszédságában vagy a cseszneki vár tövében rendezik.

Triatlonban, amint azt Papp László, a megyei szövetség elnöke elmondta, Győrben és Sopronban összpontosul a tevékenység, s megvan a lehetősége annak, hogy Mosonmagyaróváron is, ahol olyan kiváló úszó- és kerékpárosmunka folyik, ősztől újrainduljon ez a sportág. A megye nyugati részéből a Pantel Sopronnál lehet jelentkezni, ahol a legkisebbekkel is nagy türelemmel foglalkoznak, Győrben pedig a vízisportcentrumban, valamint a Széchenyi FSC-nél. A triatlonszakosztályokhoz kerülő fiatalokkal általában előbb az úszás alapjait rakják le, utána következik a másik két összetevő, a kerékpározás és a futás tökéletesítése.

Kötélugrásban ugyancsak az atlétikával kifejleszthető gyorsasággal és rugalmassággal rendelkező gyerekek érvényesülnek leginkább. Palla Zsuzsa tanárnő a győri volt Arany-iskolában foglalkozik a legnépesebb csoporttal, de a Váci- és a Fekete-iskolában is népszerű ez a sport, amelyet Győrszentivánon ugyancsak eredményesen művelnek. Sopronban a Fenyő téri iskola jelenti a sportág központját, s Mosonmagyaróváron a tervek szerint indul a közös munka. A megyében jelenleg ugrókötelezéssel mintegy százan foglalkoznak versenyszerűen.
A torna az a sportág, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Népszerűsége megyénkben érthető, hisz olimpiai bajnokok kerültek ki innen. Két nagy központ alakult ki, a Soproni Torna Klub és a megyeközpontban a Bercsényiben működő műhely.

Szórakoztató a labdajáték

Sokan vannak, akik szerint a sportot a labdarúgás, a foci és a futball jelenti. Nem is vitatható ennek a sportágnak a népszerűsége, s ez abban is megnyilvánul, hogy a legtöbb gyerek nagy futballista szeretne lenni. A focit megyénk minden településén 150 nagypályás klubnál gyakorolják, a nemrég indult Bozsik-program keretein belül sok száz gyerek fejleszti rúgótechnikáját. Kiemelt utánpótlás-neveléssel a két nagy klubnál, az ETO-nál és a Matávnál foglalkoznak, de valamennyi többi együttesnek is van korosztályos csapata.

A kézilabda sem panaszkodhat, hisz a népszerűségi listán igencsak elöl jár. Az élvonalba tartozó ETO kihelyezett műhelyekkel rendelkezik a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban, a Balázs-, a Gárdonyi-, az Arany- és a szabadhegyi iskolában. Az NB II-es csapatoknak, a győri VKCSK-nak és a győrújbaráti volt Mischeknek ugyancsak van utánpótláscsapata, a többi helységre vonatkozó tájékoztatóval pedig a megyei szövetségnél szívesen szolgálnak.

A kosárlabda fellegvára köztudottan Sopron, ott mindenki tudja, hova kell fordulnia, hogy nagy kosarast neveljenek gyermekéből. Győrben a Kálvária úti, a Móra- és a Fekete-iskolában folyik sportiskola jellegű kosárlabdás képzés, az NB II-ben szereplő Győri KC is innen biztosítja serdülő- és kadettcsapataiba az utánpótlást.
Röplabdában a legtöbb csapat és szakember Győrben tevékenykedik, hat általános iskolában és hét középiskolában oktatják ezt a sportot, hangsúlyos utánpótlás-nevelés a DRC-nél és a Győri Dózsánál van, de kiemelkedő az a munka is, ami az ikrényi iskolában folyik. Sopronban Ferlinger Józsefnél lehet érdeklődni annak, aki a röplabdát választja, Mosonmagyaróváron pedig a Kossuth-gimnáziumban.

A kisebb labdákat kedvelők a tenisszel a megye bármely területén találkozhatnak. Nyaranta a Győri Lombardnál, Csornán és Mosonmagyaróváron is napközis tenisztáborokat rendeznek, ahol fizetség ellenében akár 5 éves kortól tanulhatják az ütőkezelést a gyerekek. Ragyogó eredményességgel folyik a nevelőmunka a Soproni VSE pályáin, valamint a Racket TK-nál is, Győrben a Kodályban, a gyakorlóban és a tulipánosban az iskolai programba foglalták a teniszoktatást. Ezenkívül a Győri TC-nél és más egyesületeknél is szívesen fogadják a tehetséges fiatalokat.

Az asztalitenisz is olyan tevékenység, amely szinte valamennyi iskolában otthonra talált. Győrben a Kölcsey-, a Radnóti- és az Ipar utcai két tannyelvű alapítványiskolában foglalkoznak szakedzők utánpótlás-neveléssel. Sopronban a SMAFC-nál és az Erkel-iskolában lehet jelentkezni, Kapuváron a Széchenyiben, Mosonmagyaróváron a sportfelügyelőségen, de olyan községekben is magas szinten el lehet sajátítani ezt a sportágat, mint Szil vagy Mezőörs.
A baseballt Sopronban (Westwind) és Jánossomorján űzik kiemelkedően, ebben az időszakban éppen a bajnoki rájátszásban jeleskednek ezeknek a csapatoknak a játékosai, akik az elért színvonalat csak úgy tudják megtartani, ha törődnek az utánpótlással is, ezért szívesen látják azokat, akik érdeklődnek kedvenc sportjuk iránt.

Divatosak a keleti sportok

Az egykor nehézatlétikának nevezett, hagyományosan küzdősportoknak számító birkózás, ökölvívás, avagy az ugyancsak nagy erőt kívánó súlyemelés mellett a keleti sportok nagy népszerűségre tettek szert.
A birkózás egykori világbajnoka, Sillai László elmondta, hogy gyakorlatilag csak a Győri Dózsában és a Mosonmagyaróvári Delta SE háza táján foglalkoznak ezzel a sporttal, viszont a női birkózásban egyre több kiemelkedő eredmény mutatkozik a cselgáncsszakosztá-

lyoknál, mint a Koroncói Tutti JK és az említett Delta SE. Ökölvívás a Soproni Box Clubnál és az ottani Kick-box Klubnál, a győri Ring Box Klubnál folyik. Nagyon sok tehetséges fiatallal foglalkoznak a győri Lukács Sándor Szakközépiskolában, s ugyancsak Győrött működik a Gladiátor Alapítvány. Súlyemelés a győri tűzoltósággal szemben a Rába-parti edzőteremben folyik, meg Gönyűn a helyi tornacsarnokban, erőemelésről viszont annál több helyen beszélhetünk, szerte a megyében, de ezt inkább a felnőtt korosztály műveli.

Jellemző a keleti sportok népszerűségére, hogy amikor cselgáncsügyben tájékozódás végett hozzá fordultunk, Psze Attila, a megyei cselgáncsszövetség elnöke 14 sportegyesületet felsorakoztató listát küldött szerkesztőségünkbe. Ebben a helyi gyermeksereg hasznos bevonásában példaértékű tevékenységet kifejtő Pákozdi testvérek által alapított koroncói cselgáncsklubtól a soproniakig szerepelnek a győri egyesületek, Tét, Csorna, Mosonmagyaróvár, Szany és Fertőszentmiklós is. Hasonlóan népes a karate tábora is megyénkben, Bártfay László edző most tért vissza 50 győri, pannonhalmi, dunaszegi gyermekkel egy nagy edzőtáborból, s mindenekelőtt az Apor-iskolában működő tradicionális kyokushin karate csoportot, majd a Béri Balogh Ádám keretén belül tevékenykedőket említette. Sopronban a MAFC-nál és az Erkel-iskolában összpontosul a munka, de Csornán, Kapuváron (Lakótelepi SE), Pannonhalmán, Dunaszegen is eredményesen dolgoznak, és alakul a hédervári csoport. A kendo, az aikido és más keleti küzdősportok iránt ugyancsak nagy az érdeklődés. Annyira, hogy alakulóban van az új megyei szakszövetség.

A vízben és a vizek hátán

Mivel Győr a folyók városa, magától értetődő a vizes sportok hagyománya. Az úszás és a vízilabda inkább Sopronban honos, de a kajak-kenu és az evezés már a megyeszékhely sportjának számít. Farkas János a győri Móra-iskolában s a Pannon-Víznél meghonosított úszóképzésről elmondta, hogy itt egyben szelekció is folyik. A triatlonhoz és a kajak-kenuhoz, sőt, az evezéshez is számos rátermett fiatalt adtak.
Mosonmagyaróváron a Flexumnál edzenek az úszók, a soproniak pedig László Frigyes vezetésével a sportiskola megszűnése után a Soproni Úszók Baráti Körébe csoportosultak. A Sopronban nagyon népszerű vízilabda egyre inkább teret nyer Győrben is. A gyakorlóiskola Kovács Ildikó tanárnő által felkészített és vezetett lánycsapata mellett szeptembertől a Móra-iskola úszómedencéjében vízipólósok képzését is elkezdik. Sőt, Skultéty Márta kezdeményezésére még vízibalettel is próbálkoznak már a győri uszodában.

A kajak-kenu sportágban Sztanity László vezetőedző irányításával 8 éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel a szakág győri telepén, az evezést pedig 9 éves kortól lehet elkezdeni akár Győrben a Kálóczy téri csónakházban bármely délután, avagy a mosonmagyaróvári evezősklubnál a kórházi csónakháznál.
A vitorlázás már valamivel költségesebb sport, amint a soproni Jaczkó Jánostól megtudtuk, mindkét Fertő tavi klubnál (Fertő Tavi Vitorlás Egyesület és Soproni Építők Vitorlás Klub) rendeznek évente időben meghirdetett – fizetéses – tanfolyamot a fiatalok részére. Az ott sikeresen végzők válhatnak majd klubtagokká, s később versenyzőkké.

Többet ésszel, mint erővel

Az ész sportja, a sakk utánpótlása valamennyi bajnokságban részt vevő csapat (így az NB I/B-s Győri Elektromos, az NB II-es Vízügy, a Széchenyi FSC, a mosonmagyaróvári Flesch Károly SE, a Lövő SE) szívügye, hiszen mindegyik kell hogy indítson ifjúsági játékost is, de Sopronban a városi sakkszövetség közvetlenül foglalkozik a fiatalokkal, s az iskolák java része rendszeresen részt vesz a diákversenyeken.
Aki rádióamatőr szeretne lenni, Győrött a városi rádióklubhoz (Bajcsy-Zsilinszky út 6.), Sopronban a helyi rádióamatőrök klubjához (Kölcsey Ferenc u. 6.), valamint a nyúli klubnál (Tavasz u. 10.) jelentkezhet.
Modellezni is lehet, a Mosonmagyaróvári Városi Modellező Klub éppen most rendezett nemzetközi vitorláshajómodell-versenyt, a soproni repülőmodellezők közül pedig Tóth Károly szerzett csapatbajnoki címet az idei EB-n.

Az egyik legősibb magyar sportnak számít a lovassport, amelynek mind a négy szakágát űzik megyénkben. Sőt, a díjugratás, díjlovaglás, lovastusa és fogathajtás mellett a lovastorna, a távlovaglás és a westernlovaglás is dívik. Megyénkben 34 lovasegyesületet tart nyilván a megyei szövetség, amelynek elnöke, Orcifalvi István vállalta, hogy az érdeklődőket szívesen személyesen útbaigazítja.
Ugyancsak nyeregben küzdenek a kerékpársport megyénkbeli szerelmesei is, akik egyre több országos és nemzetközi sikert halmoznak fel. A BMX-esek tevékenységét a soproni Radasics Tibor irányítja, az ugyancsak soproni Heavy Tools SC hegyikerékpárosai legutóbb Ausztriában jeleskedtek, a Mosonmagyaróvári Torna Egylet fiatal versenyzőit pedig az utóbbi időben ifj. Tóth István vezeti sikerre. Győrben, amint Kiss György elnök örömmel újságolta, szeptembertől végre lesz saját otthonuk a kerékpárosoknak.

Főleg amióta a Laczik Zsolt által felkészített győri futócéllövők a magyar bajnoki címeket, országos csúcsokat és nemzetközi sikereket sorra gyűjtik be, a lövészet iránt is nagy az érdeklődés. Győrben a kertvárosi lőtéren vagy közvetlenül a futócéllövőknél a Bácsai úti csarnoknál, Sopronban a Polgári LE Anger-réti lőterén, Csornán az MTTSZ-nél, Écsen a PLE, Kapuváron a Bázis LK székhelyén, ezenkívül a Péri Lövészklubnál, a Mosonmagyaróvári PLE-nél, a Beledi SLK-nál lehet jelentkezni.
Az íjászat imponáló előretörését tapasztalhattuk vidékünkön is az utóbbi időben. Győrben a Bercsényi DSE fogadta be a hagyományokat felelevenítő sportolókat, de egyre többet hallatnak magukról a sportág mosonmagyaróvári, csornai és soproni követői is.

Télisportok

Bár az éghajlati adottságok nem igazán kedveznek a télisportoknak, a síelés Sopronban, a jégkorong pedig Győrben dívik. Kósa István, a megyei síszövetség elnöke elmondta, hogy októberben díjmentes tanfolyam indul felkészítő szárazedzésekkel, valamint tornatermi gyakorlásokkal, majd a hó megérkezésével gyakorlati munkára is sor kerül. Sopronban a SMAFC egyetemi klubjánál jelentkezhetnek az érdeklődők. Az Építők Síklubjában már tagsági díj feltételezi a síelést, de persze a kezdők számára is nyitott a társaság.

A jégkorong a győri műjégpályához kötődik, amit ha egyszer befednek, sokkal hosszabb időtartamra biztosíthatja majd a sportolási lehetőséget. A hideg beálltával korcsolyaoktatással indul a képzés, az onnan képességeik alapján kiválasztottak próbálhatják ki a jégkorongot a mini, szupermini és egyéb korosztályok szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés döntetlen született

Az első félidőben a vendégek játszottak mezőnyfölényben, ezt azonban nem sikerült gólra váltaniuk. A… Tovább olvasom