Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Himnuszbotrány: a magyar himnuszt énekelték a román helyett

A Román Jégkorong Szövetség támogatásának felfüggesztését fontolgatja a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság.
A Román Jégkorong Szövetség támogatásának felfüggesztését fontolgatja a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság azt követően, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar himnuszt énekelték a két ország pénteki válogatott-mérkőzése előtt Csíkszeredán.

Doina Melinte, a hatóság elnöke a Libertatea napilapnak elmondta: a román himnusz szent kell hogy legyen valamennyi sportoló számára, aki a román címeres mezt ölti magára. Hozzátette, nem tartotta normálisnak, hogy a pénteki román-magyar válogatott jégkorong-találkozó előtt a román csapat tagjai a magyar himnuszt énekelték. Azt is kifogásolta, hogy Tánczos Barna, a Román Jégkorong Szövetség elnöke a székely zászló alatt fényképezkedett a játékosokkal a mérkőzés előtt.

"Magyarázatot kérünk a történtek miatt" - jelentette ki Doina Melinte, aki a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozva megjegyezte, a támogatás megvonása extrém megoldás lenne, de a hatóságnak megvan erre a lehetősége.

A televízió a kijelentést úgy értelmezte, hogy a támogatás megvonása a szövetség megszüntetésével lenne egyenértékű. Octavian Morariu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke is megszólalt a vitában. A sportvezető súlyosnak találta a történteket, de hozzátette, egyelőre nem lehet szó a jégkorongszövetség megszüntetéséről.

A mérkőzést 4-1-re a döntő részben erdélyi játékosokból álló román válogatott nyerte. A románok ezt megelőzően utoljára tizenegy mérkőzéssel ezelőtt, 1997. március 28-án győztek a magyarok ellen.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. Cloeon_dipterum 2011. december 21. 21:25
  „moderálva offtopic”
 • 69. vonLichthofen 2011. december 21. 01:01
  „68odre, ne kérd tőle!
  ahhoz sokkal több történelmi ismeret, világosabb gondolkodásmód és hazafiasság kellene mint amennyivel a komisszar bir.
  Éppen az ilyen un. tudomásul vevők azok akik aláássák a magyarság erkölcsét, kitartását és hazafias elkötelezettségét.
  Azt tudomásul veszem, hogy Udvarhely Erdély része, azt is, hogy az ottélők 85 százaléka székely.
  Ők elsőrorban Magyarok, a Magyar Nemzet része, Magyarul éreznek és gondolkodnak /Magyarul éneklik a Magyar Himnuszt/ és csak másod vagy sokadsorban román állampolgárok - és semmiképpen nem románok.
  komisszar, soha nem találkoztam veled sem Gyergyóban, sem Udvarhelyszéken, sem a Fogarasban, sem a Bucsecsben - sehol Erdélyben. Lehet, hogy te soha nem mentél oda magyarkodni?
  Az olyanokat mint te háborús helyzetben fölkoncolták hazaárulásért és nemzetgyalázásért.”
 • 68. szabo1936 2011. december 20. 23:49
  „Amikor fiatal koromban Gyorben eltem nem tudtam,hogy enyi sok roman lakik ot vagy talan azok kesob kolotozhetek Gyorbe?”
 • 67. odre 2011. december 20. 22:52
  „komissar
  te azt mondod: tudomásul kéne venni... én erre józsef attilát idézem: "nem, nem, soha!" - bár ez már nagyon a szélsőjobb, ugye?
  egyébként trieszt és székelyudvarhely között az a különbség, hogy utóbbi városban (és környékén) lakik jó pár tíz és százezer magyar ajkú, magát magyarnak valló ember... ezt tudomásul kéne venned!”
 • 66. Komissar 2011. december 20. 20:35
  „65. vonLichthofen
  okoskodó barátom:
  tudomásul kellene venned neked is hogy Székelyudvarhely ma ROMÁNIA része.
  ezt el kell fogadnod, akármennyire nem tetszik.
  valamikor trieszt volt a magyar birodalom hajózható déli kijárata .
  ma olaszország része. 1918 óta.
  a sok hozzád hasonló okoskodó ott miért nem magyarkodik?”
 • 65. mooderator 2011. december 20. 05:06
  „"A románok ezt megelőzően utoljára tizenegy mérkőzéssel ezelőtt, 1997. március 28-án győztek a magyarok ellen."

  Ennek a mondatnak a cikk első része után semmi, de semmi értelme. Ha a csapat tagjai a magyar himnuszt éneklik, akkor nem "románok" inkább román válogatott, amiben sok magyar is van.
  Egy biztos: a csíki fiúk jól jégkorongoznak.”
 • 64. vonLichthofen 2011. december 20. 01:06
  „Még csak annyit ennek a cikknek a ciméhez - már miért volna/lenne ez botrány?
  A Magyar Nemzet és a Székelység Himnuszának éneklése MAGYAROK által miért volna botrány?
  Ha én a román himnuszt énekelném a románokkal együtt egy focimeccsen a többi magyar nem tartaná azt megbotránkoztatónak, legfennebb hülyének néznének.

  Tudjátok mi a botrány? Hogy Székelyudvarhelyen, gyönyörű székely viseletbe öltözött gyönyörű székely gyerekekkel a Shalom Yerushalaim c. nótát énekeltették Advent Szent hetében. Számomra EZ a botrány.
  puncher és a szocdemjozsi valahogy elfelejtett háborogni ezen.-”
 • 63. vonLichthofen 2011. december 20. 00:58
  „SC, Szabo Úr,

  miért van az, hogy az ilyen puncher meg szocdemjózsi félék már az ellenálláss legkisebb jelére hitetlenkedve összerezzennek, az igazi gerinces kiállás láttán hallatán meg mindjárt jobbikos/jobboldali furfangot emlegetnek.
  A székely fiúk kiállása, magyaros tartása és hazafisága félelmet és kisebbrendűségi érzést kelt bennük, fel sem merül az ilyenekben, hogy VAN más álláspont is az ő megalkuvó, gerinctelen és kifelyezetten magyarellenes álláspontjuk mellett.
  Az ilyeneknek a Magyar vagy a Székely Himnuszok klezmeresitése örömkönnyket csalna a szemébe - fogadok.
  Ezeknek lassan már a Magyar Himnusz éneklése is Jobbikos csalafintaság és kifelyezetten a hazánkban /remélhetően ideiglenesen/ élősködő nem magyarok ellen irányul - mondják az ilyenek.. Ösmerjük már nagyon jól az ilyen hátulról mellbe támadókat.
  A Magyar és a Székely Himnusz éneklése az kiváltság, arra születni kell. Ott és akkor Szeredában a Himnuszok éneklése a székely hazafiaktó egy üzenet volt, egy figyelmeztetés a megszállók /telepesek? settlers_/ számára, hogy a székely - magyar még él és büszke magyarságára szöges ellentétben néhány itt ájvékolóval.”
 • 62. Primax 2011. december 19. 23:08
  „7. mario02 !
  Tévedsz. Erdély önálló fejedelemség volt. Hogyan is szól a ´48-as 12 pont utolsó követelése ?
  "Unio Erdéllyel."”
 • 61. SC 2011. december 19. 22:46
  „Ja és igen,a mérkőzést a magyarok nyerték!:-)
  A 48 játékosból 46 magyar volt!Szép volt fiúk!”
 • 60. SC 2011. december 19. 22:44
  „"Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a sajtó hamis ügyet kreál a himnuszéneklésből, amelynek nincsen köze a valósághoz. A sportvezető azt hangsúlyozta, hogy a találkozó előtt mindkét ország himnusza elhangzott a jégcsarnokban, a "román válogatott" pedig történelmi jelentőségű győzelmet ért el a magyar válogatott felett.
  Tánczos alaptalannak és méltatlannak tartotta a játékosokat ért sajtótámadásokat. Hozzátette, valamennyi játékos teljes odaadással küzdött, és a mérkőzés első percétől az utolsóig élvezte a hazai közönség támogatását."”
 • 59. SC 2011. december 19. 22:41
  „57. pancser
  A nick neved találó,mint mindig.
  Mond az neked valamit,1918 dec.1.? Erdély elcsatolása.Erre célzott blaze!Az a szégyenteljes népszavazás,amikor a szocik és furcsán nyerenc 23 millió román vendégmunkással,letelepedővel riogatták,etették be a nemmel szavazó embereket,na az jóval később volt.Teccik érteni?”
 • 58. SC 2011. december 19. 22:28
  „A srácokat támadóknak a tények!
  A román himnuszt szépen csendben végighallgatták!A magyar himnuszt szépen elénekelték a magyar válogatottal együtt. Ebből csak ti csináltok megint szélsőjobbozást,meg pár bocskoros...És utána még a székely himnuszt is elénekelték,miért ne tették volna,hiszen azok!
  És mivel a számok nem hazudnak:
  A 24 "román" válogatottból 22 székely magyar,egy honosított ukrán és egy,azaz egy román játékos van.Miért is zavar bennetek pancserjoci88 és többiek,hogy magyar létükre elénekelték a magyar himnuszt?Semmi közötök hozzá,egyedül a srácoknak van csak!”
 • 57. odre 2011. december 19. 22:14
  „pancser!
  megint bizonyítottad felületes történelemtudásodat... december elseje nem a népszavazás napja. olvass utána kicsit!”
 • 56. pancser 2011. december 19. 21:56
  „53!"blaze" Igen azon a napon a magyar választók jó döntést hoztak, ami ez ügyben történt azóta, abból lett a baj. A szélsőjobb mindkét országban felkapta a fejét, egyik ezért a másik azért. Nem kellet volna a fiúkba hamis tudatot ültetni, ugyanis román színekhez a román himnusz illik. Ezt tudomásul véve is jó magyarok, ugyanakkor jó román állampolgárok, sportolók is lehetnek. Nem bonyolult dolog ez normális embernek.”
 • 55. Komissar 2011. december 19. 21:42
  „53. blaze
  szégyelld te magad.
  ők ott a román mezben virítottak, tehát őnekik a román himnuszt lett volna kötelességük elénekelni.
  az, hogy magánemberként milyen himnuszt énekelnek a saját magánügyük.”
 • 54. sorok_közt 2011. december 19. 21:34
  „Aki a himnuszéneklés mellett szól az szélsőjobbosnak,aki ellene az kommunistának neveztetik. Miért? Miért nem engeditek, hogy önálló véleménye legyen az embernek. Így teljesen értelmetlen a fórumozás. Nem tartozom egyik fent nevezett (moderálva)fajba sem, de ha leírom a véleményem, tuti hogy valamelyik kasztban találom magam.”
 • 53. Patriot 2011. december 19. 20:47
  „Érdekes, Romániában ebből csak a szélsőséges, nacionalista pártok próbálnak ügyet kreálni.
  Annak meg külön bája van, hogy nálunk meg a szélsőbal támogatói-szavazói támogatják őket a szokásos félremagyarázásokkal.

  Decemberben meg különleges hangulata van ennek az egésznek...”
 • 52. blaze 2011. december 19. 20:34
  „Nem tudok mást mondani,csak azt hogy aki azokat a fiúkat bántja itt a fórumon, az szégyellje magát! December elsejét remélem megünnepeltétek!”
 • 51. tovari 2011. december 19. 19:19
  „Az anti magyarok károghatnak egy jót.
  Meg is jelentek, látom”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundaügy: egyre többen jelentkeznek, hogy vallomást tegyenek

A közelmúlt eseményei hatására egyre többen jelentkeznek be az ügyészségen, hogy vallomást kívánnak… Tovább olvasom