Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Győriként játszana ismét az élvonalban

A nyáron az NB I/B-s Széchenyi ESE a sokszoros válogatott Rosta Miklóssal erősített. A rutinos játékos hazatért Győrbe, s nemcsak játékosként, edzőként is a győri sikerekért dolgozik.
Idén kimondott cél a győri Széchenyi ESE NB I/B-s csapata előtt, hogy a szezon végén fel kell jutni az élvonalba. Ennek elérésében lehet nagy segítségére a csapatnak a maga 43 évével Rosta Miklós sokszoros válogatott beállós, akinek karrierje Győrből indult.

„Tulajdonképpen egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy ilyen pályafutásom lett. Ha a nyolcvankilenc-kilencvenes szezon végén nem sérülnek meg az ETO beállósai, akkor lehet, hogy még mindig a szakmámban, asztalosként dolgoznék.

Deáki István és Vesztergom Zoltán balszerencséje nekem a nagy lehetőséget jelentette, s hála istennek tudtam vele élni" – kezdte Rosta Miklós, aki egyébként hűséges játékos, hiszen mindössze három klubban szerepelt.

Rosta Miklós (kékben) leginkább a védekezésben tudja segíteni a SZESE csapatát. Fotó: Mészáros Mátyás
Rosta Miklós (kékben) leginkább a védekezésben tudja segíteni a SZESE csapatát. Fotó: Mészáros Mátyás

„Hét évig az ETO-ban játszottam, majd következett egy nagyszerű tizenhárom dunaújvárosi esztendő. Stabil válogatott voltam, a nemzetközi porondon szerepeltem évről évre, bajnok és bajnoki érmes voltam hosszú éveken át. Az elmúlt két évet Mezőkövesden töltöttem, s a nyáron jött a megkeresés a SZESE-től. Nem sokat gondolkodtam, hiszen mégiscsak egy győri lehetőségről volt szó, s ezt nem hagyhattam ki.

Megmondom őszintén, nagy szívfájdalmam, hogy olyan nagyvárosok, mint például Győr is, de ide sorolhatnám Miskolcot, Nyíregyházát, Pécset vagy Debrecent, gyakorlatilag nincs a magyar férfi kézilabdázás térképén. Ha itt nincs a SZESE, az ETO megszűnésével alighanem hosszú időre eltűnt volna a férfi szakág a városban. Most azon dolgozunk, hogy mielőbb újra élvonalbeli meccsek legyenek Győrben, elvégre mégiscsak az a csúcs, arra vevő a közönség is. Ehhez persze az elszántságon túl pénz is kell, de megvan a törekvés" – fogalmazott a rutinos beállós, aki többszörösen is gondoskodik az utánpótlásról. Egyrészt ő a serdülők edzője – nem mellékesen Deáki István vezetőedző segítője is a „nagyoknál" –, másrészt két fia, a 13 éves Miki és a 11 éves Bálint is bontogatja szárnyait.

„Nem volt mindegy miattuk sem, hogy merre visz az utunk. Győrben biztosan jó kezekben vannak a fiúk. Az utánpótlás egyébként biztató helyzetben van a klubnál, a serdülőcsapatnál, melyet én edzek, harmincan vagyunk, ami jó szám. Kissé árnyalja azért a képet, hogy vannak olyanok, akik most tizennégy-tizenöt évesen kezdik a sportágat. Azért nem mindegy, hogy valaki ilyenkor már tudja az alapokat, vagy most sajátítja csak el. Senkit nem küldök azonban el, s mindenképpen dicséretes, hogy ennyien szeretnének kézilabdázni. Itt egyébként nehéz a sikereket mérni, én azt mondom, ha közülük két-három olyan játékos kikerül, akik magas szinten is eredményesek lesznek, már nem volt hiábavaló fáradozás a velük végzett munka, nem beszélve arról, hogy ezek a gyerekek megszeretik a sportot, egészséges emberek lesznek, akik megtanulnak küzdeni" – folytatta Rosta Miklós, aki egyelőre nem tervezi, hogy felhagy az aktív játékkal.

„Ahogy viccesen mondani szokás, harminc felett minden nap ajándék, így egy negyven feletti játékos esetében is el lehet ezt sütni. Én általában azt szoktam mondani, még van három jó és két rossz évem, de hogy valójában miként alakul a sorsom, nem tudom megmondani. Az edzősködést nem véletlenül kezdtem el évekkel ezelőtt, de pályán lenni is jó dolog. S itt nem a meccsekről beszélek, mert azt mindenki szereti, hanem az edzésekről. Nekem a mai napig nem nyűg, hogy edzeni, dolgozni kell, imádom az öltözői hangulatot. Úgy vagyok ezzel, ha csinálunk valamit, akkor azt tisztességgel, száz százalékkal csináljuk. Ameddig szükség lesz rám, s én is úgy érzem, hogy a kért feladatot el tudom látni, addig maradok. Persze most már leginkább a védekezésben, támadásban szaladjanak a fiatalok..." – mondta végezetül a játékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Djokovic: még lehetek világelső az év végén

Novak Djokovic, a tenisz világranglista korábbi éllovasa szerint az végén ismét elsőként zárhatja a… Tovább olvasom