Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Győr kapta a serleget

Az amatőr lovasok Európa-bajnokságán 1967-ben győztes magyar csapat tagjai az akkor nyert serleget tegnap Győrnek ajándékozták.
Napra pontosan negyvenöt évvel ezelőtt, 1967. szeptember 10-én Salzburgban az amatőr lovasok Európa-bajnokságán aranyérmet szerzett a magyar csapat.

Prutkay Zoltán, Bánki László, Nagy Tamás, Juhász József a városháza előtt a kupával. Fotó: HBE
Prutkay Zoltán, Bánki László, Nagy Tamás, Juhász József a városháza előtt a kupával. Fotó: HBE

Az együttes kizárólag megyebeli lovasokból állt: Bánki László, Juhász József, Nagy Tamás és Prutkay Zoltán szerzett aranyat díjugratásban a nemzetek díja versenyszámban. A győzelem napján tegnap az egykori együttes tagjai átadták Győrnek a Salzburgban nyert kupát, amelyet a város nevében Simon Róbert Balázs alpolgármester vett át.

"Majdnem negyvennégy évig nem tudtunk a serleg hollétéről – elevenítette fel a korabeli történéseket a a csapat nevében Juhász József a tegnapi esemény alkalmával.

– Egy téeszirodában az egyik szekrény tetején lapult évtizedeken át, mert az akkori nagy hatalmú csapatvezető téeszelnök magával vitte a kupát. Baráti segítséggel találtuk meg és szereztük vissza a magyar lovassport egyik legnagyobb ereklyéjét.

Először úgy gondoltuk, hogy felajánljuk a Nemzeti Sportmúzeumnak, lett is volna iránta fogadókészség, de aztán meggondoltuk magunkat. Valamennyien győri kötődésűek vagyunk, ezért úgy határoztunk, hogy Győrnek ajándékozzuk a kupát, mert a városban lesz a legméltóbb helye.

Egyben emléket szerettünk volna állítani hajdani edzőnknek, Némethy Tamásnak, aki sokat tett a magyar és egyben a győri lovassportért."

A város képviseletében Simon Róbert Balázs vette át a serleget.

"Győrnek nagy örömére szolgál, hogy a városházán méltó helyen kiállíthatja az Európa-bajnoki serleget – fogalmazott az alpolgármeter. – Borkai Zsolt polgármester úr szívügyének tekinti egy állandó győri sporttörténeti kiállítás létrehozását, ennek az előkészületei megtörténtek.

Amennyiben a gyűjtemény elkészül, a kupát a továbbiakban ott tekinthetik meg az érdeklődők."

Az esemény végén az Európa-bajnok amatőr lovasok Győr emléklapját vehették át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO: Edzőmeccs a Hypóval

A bajnoki szünetet kihasználva barátságos meccsen lép pályára az Audi-ETO csütörtökön 18 órakor. A… Tovább olvasom