Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Evezés - Újjászülethet a győri csónakház

A tervek már készek a győri Spartacus-csónakház felújítására. Egyelőre még nem tudni, mikor kezdődhet az építkezés, de rövid távon „újjászülethet" az ország legrégebbi csónakháza.
Lapunkban többször is foglalkoztunk a győri Spartacus-csónakházzal. Tervek mindig voltak az 1896-ban szecessziós stílusban épült műemlék jellegű létesítmény felújítására, ez azonban eddig rendre elmaradt. Az épület jelenleg az Unicentral kezelésében van, s ha minden a terveknek megfelelően alakul, rövid időn belül új „köntöst" kap a csónakház, melybe élet költözhet.

Kovács Gyula, az Unicentral-Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója elmondta: a tervek megvannak, az építkezés kezdési és befejezési időpontjáról viszont nem szeretett volna beszélni.

„A legfontosabb, hogy elkészült a tervezés. Ez is másfél évig tartott, az épület műemlék jellege miatt hosszadalmasabb volt a procedúra. Sok függ attól is, sikerül-e állami támogatást nyerni, s ha igen, mennyit. Bizakodóak vagyunk, elvégre jórészt sportcélt szolgálna a csónakház, de kulturális rendezvényeknek is otthona lehet az épület" – mondta Kovács Gyula.

Az elképzelések szerint a létesítményt teljesen elbontanák, s egy új, az árvíznek ellenálló vízzáró betonszerkezetre kerülne a homlokzat az eredeti architektúrát megtartva. A látványterven jól látható, hogy a mára eltűnt kilátót is újra megépítik.

A földszinten alakítanák ki a hajótárolót, az öltözőket, illetve az edzőtermet, míg az emeleti részen 120 személy befogadására alkalmas kilátóterasz, konferenciaterem, öt kétágyas apartman és egy konyha épül. A beruházás összköltsége körülbelül 350 millió forint lesz.
„Cégünk régóta a győri evezés egyik támogatója, segítettünk már új hajó vásárlásában, s most ezzel a beruházással is szeretnénk hozzájárulni a sportág népszerűsítéséhez. Várhatóan ez a telep a túraevező-szakosztály központja lenne" – tette hozzá Kovács Gyula.

„Az ország legöregebb csónakházáról van szó, mely egy kis ráfordítással a legszebb is lehetne" – fogalmazott.

Öt és fél évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy az épület a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub tulajdonában van. Az akkori elnök, Látrányi Péter elmondta: az egyesületnek nincs arra pénze, hogy komoly felújítást hajtson végre az épületen, csak kisebb munkákat tudnak végezni rajta.

Győr főépítésze, Révi Zsolt azt nyilatkozta: „A közeljövő tervei között nem szerepel a Spartacus-csónakház felújítása. Sem a városnak, sem a műemlékvédelmi hivatalnak, sem pedig a kezelőnek, jelen esetben a győri evezős-klubnak nincs erre pénze.

Korábban az Audinak voltak tervei az épülettel, de akkor a tulajdonosok nem támogatták azt.

Korábban írtuk

Még 2002-ben írtuk, hogy rossz állapotban van a létesítmény. Lánczi István, az akkor még különálló Spartacus SE elnökhelyettese elmondta, pályázat útján nyertek egy kevés pénzt, ami arra elegendő, hogy felmérjék a csónakház állagát az esetleges felújítás előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni játékvezetők nyerték a tornát

A fertőszentmiklósi sportcsarnok adott otthont a Győr-Moson-Sopron megyei játékvezetők év eleji… Tovább olvasom