Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Egy brazil és egy litván: olimpikonok a magyar mezőnyben

Kosárlabda - Olimpiára eljutni magyar kosarasnak évtizedek óta elérhetetlen álom. A Sopronban rendezett Krasznai-kupákon szerepelt egy-egy játékos, aki járt már olimpián.

A pécsiek brazil centere, Graziane Jesus de Coelho –a magyar férfi és női kosarasmezőnyben együttvéve –, aki megjárta Pekinget. Kestutis Marciulionis, aki Litvánia válogatottjának tagjaként állhatott fel a dobogóra nyolc éve Sydneyben, idén a Kaposvár színeiben járt Sopronban.

Csalódott brazil klasszis

Amikor a pécsiek brazil középjátékosát az olimpiáról faggattuk, kis fintor mellett mosolyogva mondta: nem érezte igazán jól magát Pekingben. Ennek több oka is volt.

Talán a legfontosabb: a brazil női válogatott messze nem úgy szerepelt, ahogyan azt remélték. Brazília nem túl régen még világbajnok, olimpiai ezüstérmes volt, most pedig 12 csapat közül csupán a szerény 11. helyen végzett.

A gyenge szereplés kapcsán Coelho azt fejtegette: a brazil női kosárlabdából távozott egy kivételes képességű játékosok sorát felvonultató generáció. A többek között Alessandra, Janeth Arcain és Iziane nevével fémjelzett korosztály valóban tele volt világklasszisokkal. A Pécs brazil kiválósága elismerte: most nincsenek ilyen sztárok a brazil női kosárlabdában, ezzel együtt ennél a szereplésnél azért többre, jobbra számított, bízott benne, hogy legalább a legjobb nyolc közé bejut az együttes.

A brazil center, Graziane Jesus de Coelho szerepelt a pekingi olimpián.
A brazil center, Graziane Jesus de Coelho szerepelt a pekingi olimpián.

 

„Ami még nagyon fáj, sajnos én tulajdonképpen csak »turistaként« voltam kint az olimpián, alig-alig kaptam játéklehetőséget. Ezért is örülök, hogy visszatértem Pécsre. Jó érzés számomra, hogy szeretnek a szurkolók és hogy a klubnál bíznak bennem. Remélem, olyan szezont tudok majd produkálni a MiZo csapatában, hogy azzal a válogatott szakvezetésének is bizonyítom: több lehetőséget érdemeltem volna, mint ami Pekingben jutott."

A brazil válogatott 5 mérkőzéséből ő mindössze kettőn jutott szóhoz, s játszott összesen – írd és mondd – 14 percet. Pedig amikor pályán volt, akkor nem okozott csalódást.

Így igazán a hangulat sem tudta magával ragadni, szeretett volna jóval aktívabb részese lenni az olimpiának. Brazíliában is csalódottak voltak a női válogatott szereplése miatt, de az olimpia kapcsán nem ez fájt igazán a brazil sportszeretőknek, hanem a labdarúgók 3–0-s veresége az argentin együttessel szemben az elődöntőben.

Litván segítség

Amikor a kaposváriak Sydneyben bronzérmet szerző korábbi litván válogatott irányítóját, Kestutis Marciulionist arról kérdeztük, elégedett-e hazája válogatottjának a Pekingben elért negyedik helyével, érdekes választ adott:

„A csapat teljesítményével, játékával elégedettek lehetünk, azt gondolom, a válogatott kihozta magából a maximumot. Kis hiányérzetük azonban volt a litván embereknek, így nekem is. Ez pedig abból adódott, hogy részben mert NBA-beli klubja nem engedte el, részben pedig sérülés miatt három meghatározó játékos is hiányzott a csapatból. Azt gondolom, ha Arvydas Macijauskas, Darius Songaila és Zydrunas Ilgauskas is ott van Pekingben, akkor mi játszhattuk volna a döntőt."

Kestutis Marciulionis, Sydney bronzérmese.
Kestutis Marciulionis, Sydney bronzérmese.

 

Arról, hogy mitől tud egy ilyen kicsi ország kosárlabdasportja folyamatosan ott lenni a világ elitjében, a kaposvári irányító a következőket mondta:

„Nálunk az első számú nemzeti sport a kosárlabda. Az állam támogatja és nagyon jó edzők veszik kezelésbe a kosarazni kezdő kisgyerekeket."
A felvetésre, hogy vajon a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek az-e az egyik fő feladatuk, hogy megszerettessék a gyerekekkel a kosárlabdát, Marciulionis így reagált:

„A gyerekek szinte a kosárlabda szeretetével jönnek a világra. Egy országban, ahol korábban hemzsegtek a világklasszisok, nem kell megszerettetni a játékot. Sabonis, a nagybátyám, Sarunas Marciulionis, Chomicus, vagy később Karnisovas és Strombergas példaképek, a gyerekek mind olyan játékosok akarnak lenni, mint amilyenek az említettek voltak. Magas szintű képzést kapnak a gyerekek, rengeteg a kitűnő fiatal játékos nálunk. Ezért is nincs hiányérzetem, büszke vagyok arra az időszakra, amikor hazám válogatottjában játszhattam. A jól képzett játékosok sokfelé játszanak szerte a nagyvilágban és nagyon örülnek, ha a nemzeti csapatban együtt lehetnek."

Marciulionis – ha nem is egyhuzamban – a harmadik szezonját kezdte Magyarországon, van némi rálátása a magyar bajnokságra:

„A magyar bajnokságban szerintem az a legjobb, hogy nagyon kiegyensúlyozott, sok a közel azonos tudású csapat, senki nem mehet biztosra, még a bajnok sem az utolsó ellen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos elismerés

Kézilabda - A Magyar Kézilabda Szövetség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából díszoklevéllel… Tovább olvasom