Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Darázs Ádám karrierje véget ér

Erősport - Még egy évig versenyez Darázs Ádám. A győri erős ember ezt követően átadja a helyet a fiatal tehetségeknek, akikből szerencsére nincs hiány.

Darázs Ádámnak alaposan kijutott a jóból és a rosszból is pályafutása során. Hatszor lett Magyarország, ötször pedig Közép-Európa legerősebb embere. Emellett háromszoros erőemelő-világbajnok, s számos világcsúcsot elért. Ugyanakkor a súlyos sérülések sem kerülték el. Emiatt időnként háttérbe vonult, ám mindig visszatért. Hol sportágában, hol viszont egy más területen, erőemelésben és ökölvívásban mutatta meg, mire képes. Legutóbb az erőemelő-világbajnokságon lett aranyérmes. A 33 éves sportember kis pihenő után újra nekiáll, hogy jövőre néhány nagyobb versenyen befejezze pályafutását, s a fiatalok menedzselésével foglalkozzon.

„Idei eredményeimmel nem is lenne baj, ám teljesítményben sokkal többet vártam magamtól – kezdte a szezon értékelését Darázs Ádám. – Szerettem volna megközelíteni rekordjaimat. A verseny előtt azonban egy betegség miatt tíz nap alatt tíz kilót leadtam. Még most is csak 141 kiló vagyok, ennyi nem is tudom, mikor voltam utoljára."

Darázs Ádám pályafutása végén a profi ökölvívásba is belekóstolt, s ha később teheti, még vesz bokszleckéket Lévai Istvántól.
Darázs Ádám pályafutása végén a profi ökölvívásba is belekóstolt, s ha később teheti, még vesz bokszleckéket Lévai Istvántól.

 

Most a pihenésé a főszerep, de hamarosan újra beindul a „verkli": januárig az alapozásra, majd a tömegnövelésre helyezi a hangsúlyt a tréningek során Darázs, aki meglepő bejelentést tett.

„A 2009-es lesz az utolsó versenyszezonom – mondja. – Szeretném méltóképpen befejezni a pályafutásomat, s jól szerepelni a Nyugat-Magyarország és a Magyarország legerősebb embere viadalon, valamint az Európa-bajnokságon."

Hogy miért döntött úgy, hogy a sportág nagy alakjaihoz viszonyítva fiatalon befejezi az erősember-versenyeket, a következőket mondta Darázs: „Bevallom, egy kicsit elfáradtam. Viszonylag korán belecsöppentem ebbe a világba, s az eredmények is szinte azonnal jöttek, gyorsan eljutottam egy jó nemzetközi szintre. Több mint kétszáz versenyen vagyok túl, melynek hangulata továbbra is csábító, ám a felkészülés, az edzések, talán a sok sérülés miatt, egyre nehezebben megy. Hol ez fáj, hol az fáj, s ha úgy látom, hogy már nem megy úgy a munka, mint korábban, s ez visszahathat a teljesítményemre, akkor nem szeretném csinálni. Egy bizonyos nívó alá nem szeretnék kerülni. Hozzáteszem, ha most visszapörgethetném az időt, s újra kezdhetném, nem indulnék el minden versenyen. Jobban koncentrálnék a fontosabb versenyekre, de mint mondtam, én a legkisebb viadal hangulatát is imádtam, így összességében nem bántam meg semmit.
Úgy gondolom, ami tőlem telik, kilencvenkilenc százalékban kihoztam magamból – még a sérülések és műtétek után is.
Pedig az orvosok többször is lemondtak arról, hogy én valaha versenyzek, de összeszorított fogakkal csináltam. Nem voltak edzőim – ebben egyébként jelentős a lemaradás hazánkban az igazán nagy klasszisoktól –, nem volt senki, aki megmondta volna, mit kell csinálni. Ösztönből készültem, készültünk, s ez is, azt gondolom, növeli az elért eredmények értékét."

Darázs Ádám egy éve belekóstolt a profi ökölvívásba is: győztes, négymenetes meccsel debütált a nehézsúlyúak között. A moszkvai olimpia bronzérmesétől, Lévai Istvántól vett leckéket a három hónapos felkészülés során. Együttműködésüket azonban egy időre felfüggesztették.

„Nincs lezárva a bokszkarrierem, de most elsősorban az erősember-versenyekre fókuszálok. Nagyon szeretek bunyózni, s szeretném kihasználni, hogy egy olyan bokszlegendától tanulhatok, mint Lévai István" – mondta a győri erős ember, aki egyébként úgy tervezi, karrierje befejezése után sem szakad el az erős emberek világától. Szervezőként, bíróként már most is részt vállal versenyeken, s szárnyai alá vette az utánpótlást is: az ifjú tehetségek közül többen is az ő edzőtermében készülnek.

Bő két hónapja megszületett a trónörökös, Ádám Bendegúz. Hogy aztán ő követi-e majd édesapját, arról korai beszélni, de az alkata könnyen meglehet, hogy alkalmassá teszi majd a sportágra.
„Fiam most akkora, mint egy négy hónapos. Az édesanyja már meg is esketett, hogy titokban ugye nem keverek bele semmi »fehérjebombát« a tápszerbe. Természetesen errő szó sincs. Ami az esetleges versenyzést illeti, én nem erőltetem, de ha lesz kedve csinálni, akkor mindenben támogatom majd" – mondta végezetül Darázs Ádám.

Olvasóink írták

  • 2. colomano 2008. november 06. 10:02
    „prevork, pont ezt akartam kérdezni :)”
  • 1. prevork 2008. november 05. 22:18
    „Volt karrierje???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők verekedtek össze az ETO-Haladás meccsen

Labdarúgás - Verekedés volt a ETO -Haladás mérkőzésen. A 15 éven aluliak bajnokságában azonban nem a… Tovább olvasom