Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Borkai még nem ért a hídhoz

Sportpolitika - Borkai Zsoltot, Győr polgármesterét nemrégiben beválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségébe. Egyelőre nem szeretne MOB-elnök lenni. Eddig tartja a választási ígéreteit, a város ennyi pénzt még nem költött az élő sportra.
Borkai Zsolt, Szöul olimpiai bajnok tornásza több mint egy éve ül Győr polgármesteri székében és emellett úgy tűnik, sportpolitikusként is szép jövő előtt áll. A közelmúltban ugyanis beválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségébe.

– Korábban egy ciklusban már volt tagja a MOB-nak, ezúttal azonban még előkelőbb helyet foglal el az olimpiai mozgalom irányításában. Milyen érzésekkel tért vissza? – kérdeztük Borkai Zsoltot.

– Két évig voltam tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés delegáltjaként. Aztán megszűnt a tagságom, mert megváltozott a jelölési rendszer. Most a megyei jogú városok szövetsége delegált a MOB-ba, ahol elnökként vezetem a környezetvédelmi bizottságot. Zsivótzky Gyula tragikus halálát követően kaptam a felkérést, hogy kandidáljak a MOB elnökségi tagságára. Hárman indultunk, végül kettőnk közül engem választottak meg. Ennek azért is örülök, mert az önkormányzatok szerepe egyre fontosabb a magyar sportban és a MOB-ban. A sportra fordított pénzek több mint ötven százaléka ugyanis önkormányzati pénz.

– Felvetődött, hogy a MOB elnöki tisztére pályázik. Valóban vannak ilyen ambíciói?

– Mindig voltak terveim, vágyaim, de ez a kérdés most nem aktuális, hiszen 2009-ig Schmitt Pálnak hívják a MOB elnökét. Hogy szeretnék-e elnök lenni vagy sem, hazudnék, ha azt mondanám, hogy eddig nem fordult meg a fejemben. Ez a későbbiekben is sok minden függvénye, úgy gondolom, ha Schmitt Pál elnök akar maradni, akkor meg is fogják választani. Erre a kérdésre egy régi mondás jut eszembe: „Akkor menjünk át a hídon, amikor odaértünk."

– Közeleg a pekingi olimpia. Milyen szereplést vár a magyar csapattól?

– Nálunk, magyaroknál elsősorban az aranyérmek száma minősíti az eredményességet, én öt-hat arannyal elégedett lennék. Abban bízom, hogy ezek mellett sok helyezést is elérünk. Aggasztó egyelőre, hogy a csapatunk létszáma mekkora lesz, ha nem érjük el a száznyolcvan résztvevőt, akkor nem kiemelt csapatként kezelnek bennünket a rendezők és ez rengeteg nehézséget jelentene számunkra, kezdve az ellátástól a szabad kvóták számán át a fizetésig és még sorolhatnám. Jelenleg még megvan rá az esély, hogy létszámban elérjük a kívánt szintet.

Borkai Zsolt - Fotó: H. Baranyai Edina

– Térjünk át a városi ügyekre. Nemrégiben fogadták el Győr sportkoncepcióját. Mennyire elégedett?

– Teljesíteni akarom a kampányban tett ígéreteimet, ott fogalmazódott meg az is, hogy Győr az éves költségvetésének egy százalékát költse az élő sport támogatására. Jövőre elérjük ezt, a város még soha ennyi pénzt nem fordított a helyiek sportolására. A koncepcióban négy kategóriába soroltuk a támogatott klubokat. Az elsőbe kerültek azok, amelyek Győr hírnevét öregbítik nemzetközi szerepléssel vagy kiemelkedő utánpótlás-neveléssel. Így került ebbe a kalapba az Audi-ETO női kézilabda-, a SEAT Foton női kosárlabdacsapata, az ETO FC és a többi labdarúgóklub együttesen, valamint a GYVSE kajak-kenu szakosztálya. A második kalapban elsősorban azok kaptak helyet, akik olimpiai szintű egyéni eredményekkel rendelkeznek. Követendő példának tartom egyébként más szakosztályok számára is azt, amit a futballklubok csináltak. Összefogás nélkül a többiek sem lesznek működőképesek.

– A legtöbb támadást talán a női kosárlabdacsapat ilyen mértékű támogatásáért kapják. Mi erről a véleménye?

– Az önkormányzat minden sportágat nem tud egyformán maximálisan támogatni, ezt el kell fogadni mindenkinek. A SEAT Fotonnál figyelembe vettük, milyen feladatokat lát el a városban, azt, hogy szerepelt az európai kupaporondon, a sportág felépítettségét. Ha megnézzük a klub utánpótlását, hihetetlen gyorsan fejlődik, a korosztályok jól épülnek egymásra, tervszerű munkát végeznek. Akik nem értenek egyet a kosárlabda támogatásával, azok főként a férfi kézilabdával állítják szembe. Az utóbbira is adunk huszonnyolcmilliót, az már csak szimpátia kérdése, melyik csapat jobb, melyik kedvesebb.

– Győr az utóbbi időben – különböző sportágakban – jó néhány rangos világverseny házigazdája volt. Változik-e ez a trend?

– Egy sikeres világverseny megszervezése közvetett és közvetlen módon is jelentős hatást gyakorol egy város turizmusára, ezt szeretnénk kihasználni. Ezért törekedni kell arra, hogy minden tekintetben megfelelő versenyeket szervezzünk, ezt tartjuk szem előtt, amikor házigazdaszerepet vállalunk.

– Ráfér a javulás a létesítményhelyzetre. Milyen beruházásokat terveznek?

– Sportingatlanokat értékesítünk, mint például a likócsi gokartpálya, a Bácsai úti lőtér vagy a Herman Ottó utcai épület, és részben ezekből az összegekből tudunk új létesítményeket létrehozni. Szüksége van a városnak egy úgynevezett multifunkcionális csarnokra. A tervezett hat-nyolcezer nézőt befogadni képes korszerű létesítményt úgy akarjuk elkészíttetni, hogy hosszabb távon is megfeleljen a követelményeknek. Tervezzük egy ötvenméteres fedett uszoda építését, valamint új arculatot kap a Barátság park fedett, műfüves pályákkal, öltözőkkel, új működési renddel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átrohantak a győri belvároson

Tömegsport - Mintegy kétszázötven sportoló nevezett tegnap a Győrött rendezett karácsonyi… Tovább olvasom