Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Állj a futballhuliganizmusnak

Botrányosan fejeződött be a labdarúgó NB I idei sorozata. Elsősorban a ferencvárosi szurkolók egy részének viselkedése ismét reflektorfénybe állította a magyarországi futballhuliganizmus kérdéseit.

A Ferencváros pályáján történtek helyezték reflektorfénybe a futballhuliganizmust.
A Kisalföld e témában összehívott kerekasztalán minden érdekelt terület képviselője megszólalt: az illetékes miniszter, a ligatanács elnöke, országgyűlési képviselő, megyei rendőrfőkapitány, önkormányzati sportvezető. A véleményük közös abban: összehangolt munkával, a szükséges törvények meghozatalával, illetve betartatásával, a kor követelményeinek megfelelően felszerelt stadionokkal viszonylag rövid időn belül megállítható a hazai futballhuliganizmus.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter Budapestről telefonon válaszolt a Kisalföld kérdéseire, a stadionba kihelyezett kerekasztalt pedig körbeülték: Szakács Imre országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, Szabadfi Árpád ezredes, megyei főkapitány, Tarsoly Csaba, az ETO FC Kft. tulajdonosa és Nagy Csaba, a győri önkormányzat sport- és ifjúsági referense.

– Az ifjúsági és sportminiszter kezdeményezésére létrejött egy bizottság, bizonyára azonban a tárca első emberének is van elképzelése a megoldást illetően.

Gyurcsány Ferenc: – A futballhuliganizmus elleni küzdelem alapvetően felderítői, rendőrségi, igazságügyi kérdés. A garázdaságot illetően három év börtönbüntetés szabható ki, ezzel kapcsolatban nem látok problémát. Aggasztóbb viszont, hogy a futballmérkőzések egy része szélsőjobboldali megmozdulásba csap át, rasszista, antiszemita megnyilvánulásokkal. E téren a BTK szigorítása megfontolandó lenne.

A kerekasztal résztvevői
Szakács Imre:
– Ez csak egy része a problémának. Sok szereplőnek kell együttműködni ahhoz, hogy ezt ki lehessen szűrni. Angliában, ahol a nyolcvanas években tombolt a futballhuliganizmus, ott sem csak rendőrségi kérdés volt, hanem a ligában részt vevők és a kormány közös ügye. Vagyis ez egy tágabb kérdés, amivel az előző kormány már kétezerben találkozott. A probléma egyik része a büntetőjogi szabályok kiszélesítése. A szabálysértési törvénybe belekerült a sportrendezvénytől való eltiltás, de hogy ezt be lehessen tartani, a beléptetőrendszert fel kellene szerelni a pályákon, s ezek jelenleg raktárban állnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fradi-táborban pontosan ismert az a negyven-ötven ember, aki állandóan balhét csinál, de őket sosem tiltották ki a stadionokból.

Messze Angliától

Szabadfi Árpád: – Ahhoz, hogy egy többezres tömegből a rendbontókat kiszűrjük és név szerint megtaláljuk, jogszabályi és technikai háttérre is szükség van. Jelen pillanatban ez nincs meg. A beléptetőrendszerre szükség lenne, hogy legalább azt tudjuk, kik azok a problémás személyek, akik a stadionban vannak, s ne akkor kelljen szembesülni velük, amikor már elkövették a garázdaságot. Nagy-Britanniában van olyan jogszabályi háttér, hogy akik szabálysértéseket követnek el, azokat a rendőrség megelőző intézkedésként a mérkőzés előtt huszonnégy órával előállíthatja. Ettől mi nagyon messze vagyunk.

Tarsoly Csaba: – Húsz éven keresztül álomba ringattuk magunkat, hogy a futballhuliganizmus elkerül bennünket. Sajnos nem került el. Húsz elvesztegetett év után ki lehet mondani, hogy a magyar pályák egyike sem alkalmas arra, hogy a biztonsági próbákat kiállja. Ami a rendőrséget illeti: van egy olyan főkapitány a megyében, aki betartatja a törvényeket. 2001 óta, amióta átvettük a klubot, minden mérkőzésen van rendőri biztosítás, s azóta nem is történt nagyobb baj Győrött.

Nagy Csaba: – Gyurcsány miniszter úrhoz kapcsolódva egyfajta politikusi felelősséget feszegetnék. Pártoktól függetlenül a törvényhozásban konszenzust kell találni és a törvényeket végre kell hajtani. Mert jelenleg úgy érzem, egy kalap alá vesszük a szurkolókat és a futballhuligánokat. Hiába hoznak bármilyen törvényt, ha ezek a bírósági szakban felhígulnak. A másik pedig, hogy a liga a saját maga által hozott szabályokat tartsa be következetesen. Példát is említenék, egy Tököli-kiállítást követő fegyelmi tárgyalást a bajnokság végére csúsztatni felháborító.

– Miért van az, hogy régóta görgetjük a problémát magunk előtt, s csak most kezdünk észbe kapni?

A játékosok felelőssége 

Szakács Imre
Szakács Imre: – Ez nem igaz. Amikor az ISM 1999. január elsején megalakult, egy botrány után kormányrendelettel módosítottuk a jogszabályt, s előírtuk, hogy igenis kell rendőrségi biztosítás az akkor hivatásos ligába tartozó kluboknak. Ezenkívül 12,7 milliárd forintot fordítottunk arra, hogy a stadionok korszerűsítése során a beléptetőrendszer is elkészüljön. Nem Gyurcsány miniszter úr tehet arról, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium leállította ezt a fejlesztési programot.

– Többször is felmerült a beléptető- és a kamerás megfigyelőrendszer szükségessége. Egyáltalán van olyan magyar stadion, ahol ez működik?

Tarsoly Csaba: – Ez nem sok helyen működik. Győrött egyik sincs, holott ez a stadion lett elsőként kijelölve a rekonstrukcióra. De maradjunk a biztonságnál: a múlt héten a ligatanács, aminek soros elnöke vagyok, olyan javaslatsorozatot fogadott el, ami példaértékű. A BTK módosításának szükségességéről már beszéltem. A második az, hogy a rendőrségi törvénybe kerüljön bele, hogy a szurkolók számától függetlenül a rendőrség köteles sportrendezvényeket biztosítani. Sok klub küszködik anyagi gondokkal, ezért a biztonságon spórolnak.

Az állam azonban elég sok bevételhez jut a Szerencsejáték Rt.-n keresztül, ebből oldják meg a rendőrség biztosítási költségeit. De javasoltuk a szurkolói kártya bevezetését is, már az új bajnokságtól, holott tudjuk, nem lesz százszázalékos hatékonyságú, mivel nincs még beléptetőrendszer. Ugyanakkor a ligatanács megállapította azt is, hogy a nézői rendbontások egyik indítéka a pályán látottakkal függ össze. A játékosok egy része trágár, rasszista s egyéb nyomdafestéket nem tűrő szavakkal támad a bírókra, akik sokszor félelemből nem torolják meg a szabálytalanságokat. Ezért azt szeretnénk, ha a pályán elkövetett sportszerűtlenségeket a fegyelmi bizottság hetvenkét órán belül, de mindenképpen a következő bajnoki forduló előtt kivizsgálná.

Mindenhová rendőröket?

– Sokan forszírozzák, hogy minden mérkőzésen legyen rendőri biztosítás az állami büdzsé terhére. Ön mit szól ehhez?

Gyurcsány Ferenc: – A közrend fenntartása kiemelt feladat. Erre van egy szervezet, amelyet úgy hívnak, hogy rendőrség. A rendőrségnek minden olyan eseményen ott kell lennie, ahol alapos a gyanú arra, hogy a közrendet valakik veszélyeztetni fogják. Márpedig a futballmérkőzések ilyen rendezvénynek minősülnek. 

Szabadfi Árpád
Szabadfi Árpád: – Azzal egyet lehet érteni, hogy a sportrendezvényeket a rendőrség biztosítsa. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a rendőrség ereje és anyagi lehetőségei végesek. Ezért kötelező jellegűen a rendőrségnek nem lehet előírni minden sportrendezvény biztosítását. Nem tudunk ott lenni minden mérkőzésen, de ott tudunk lenni minden olyan rendezvényen, aminek magas a kockázati tényezője.

– Önök támogatják-e azt, hogy az adófizetők állják a meccseken jelen lévő rendőrök készenléti díját?

Nagy Csaba: – Az önkormányzat képviselőjeként azt tudom mondani, hogy jelen pillanatban egyetlen szereplő, az állam tudja ezt felvállalni, de nem sarkítanám ki, hogy az adófizetők terhére, inkább azt hangsúlyoznám, hogy az adófizetők biztonsága érdekében.
Szakács Imre: – Van annyi bevétel a totón és más játékokon, hogy most, de nem örök időkre, az állam állja ennek költségeit addig, amíg a sportegyesületek nyereségesek lesznek.

Tarsoly Csaba: – A színházjegyek kilencven százalékát az állam támogatja, s nem szabadna különbséget tenni a sport és a kultúra között, mivel a sport is része a kultúrának.

Mennyi idő kell?

– Mit gondolnak, mennyi idő kell a futballhuliganizmus megnyugtató rendezésére?

Gyurcsány Ferenc:
– Két hét múlva szeretném bejelenteni a kormány új intézkedéseit. Ezek már a bajnokság kezdetén érvénybe lépnének.
Szakács Imre: – Ha folytatódnak az állami programok, ha a klubok partnerek a bajkeverők eltávolításában, ha a rendőrség határozott lesz, ha a bíróságok példásan eljárnak, s eljár a liga is, akkor rövid idő alatt kezelhető a kérdés.

Szabadfi Árpád: – Hiszek abban, hogy ezt meg lehet csinálni. Bírósági szakban példaértékű ítéleteket kellene hozni, de ilyenekre nem emlékszem.

Tarsoly Csaba
Tarsoly Csaba: – Év végéig meg lehet oldani, ha a törvénymódosítások, amelyeket a liga javasol, átmennek a parlamentben. Ennek a csomagnak „Fűre lépni tilos" a neve. A gyorsabb ügymenet érdekében szeretném megkérni Szakács urat, hogy a győri képviselők nevében egyéni indítvány keretében tegyen javaslatot a törvénymódosításra a parlamentben.

Szakács Imre: – Örömmel vállalom a felkérést. A megyei képviselőkkel leülök, és kezdeményezni fogom a törvénymódosítást.

Nagy Csaba: – A csomag szükséges, de nem vagyok annyira optimista. Egyetértek Szakács úrral, de a probléma gyökere a jó színvonalú labdarúgás. A jó foci sok mindent orvosolna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Urbán megy, Fehér, Juhár és Gera nem

A magyar válogatott szerdai, San Marino elleni EB-selejtező mérkőzés előtt Gellei Imre kapitánynak a… Tovább olvasom