Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A válogatott a hab a tortán

Labdarúgás - A nemzeti bajnokságok véget értek, s hétvégén rendezik a megyei osztályok utolsó fordulóit. Horváth Cs. Attilával, a megyei szövetség elnökével készített interjút a Kisalföld.
– Hamarosan véget ér az összes bajnokság a megyében, elégedett volt a színvonallal?

– Nyugtával kell dicsérni a napot, egy forduló még hátravan, s bizonyosan a legizgalmasabb, hiszen a megyei első osztályban még nyitott a bajnoki cím és kérdéses az érmes helyezések mellett a kiesők kiléte is – kezdte Horváth Cs. Attila. – Aminek örülök, hogy sokkal sportszerűbbek lettek a mérkőzések, elmaradtak a tettlegességek. A színvonalat nehéz megítélni, nem látok gyakran más megyebeli mérkőzéseket. Ezen a szinten azonban talán nem is ez a lényeg, hanem a mozgás, a sport. Amit kiemelnék, az az utánpótlásprogram, amelyben a megyei szövetség az országban a legnagyobb létszámot produkálta.

– Értékelné röviden a bajnokságokat, a csapatok szereplését?

– Elég vegyes a kép. Szerencsére minden osztályban van érdekelt megyei csapat. Az élvonalbeli ETO FC szereplése mindenképp csalódás, a tulajdonos olyan lehetőségeket biztosított, amelyek mellett nem a Debrecennek kellett volna négyszer is bajnokságot nyerni, hanem a győri együttesnek. Az idei szereplést kifényesíthette volna a kupasiker. Az ezüstérem, még ha hosszú idő után is játszott újra a döntőben a csapat, csalódás.

– Egy megyéből három klub részvétele az NB II-ben ritkaság.

– Ez így van, s a Gyirmót bajnoki címe önmagáért beszél, bravúr, ám a pályán kívül is meg kell felelni az élvonalbeli feltételeknek. Az egyesület egy saját maga elé dobott banánhéjon csúszott el a feljutást illetően. Gyirmóton nyilván jobban örülnének a vezetők, ha időben sikerült volna produkálni a licenchez szükséges papírokat. Nem akarok senkit sem megbántani, de a klub esetében több mint három hónap nem volt elegendő a szükséges dokumentumok összegyűjtésére. Nagy érvágást jelent, hogy az Integrál-DAC nagy futballszeretettel felvértezett korábbi tulajdonosa kiszállt a klubból. Tartottam tőle, hogy az együttes fél évvel ezelőtti megmentése csupán időleges lesz. Nyilván nem jó hír, hogy a klub másodosztályú joga máshová kerülhet, de ha már így történik, szerencsés, hogy megyén belül, Sopronban marad. És lehetőség szerint a DAC se tűnjön el a labdarúgás palettájáról. Az ETO második csapata a lehető legkisebb különbséggel tudta csak kiharcolni a bentmaradást.

– Mit szól a harmadosztályú gárdák szerepléséhez?

– Az NB III-ban az újonc Lipót úgy szerepelt, ahogy várható volt, hiszen ismerve a támogatót, előkelő helyet céloztak meg. A bronzérem egy újabb sikertörténet a sportkör életében. A további fejlesztések is azt jelzik, hogy a megyének egyik futballcentruma lehet Lipót. Ami a másik három csapatot illeti, az MTE 1904 a tavalyi nehézségek után indult el a bajnokságban, s ehhez képest stabil középcsapattá vált. Bízom benne, hogy itt továbblépés várható, ami igaz az SVSE-re is. A Csorna egy fiatal együttes, a bennmaradás kiharcolása jó teljesítménynek mondható részükről.

Kiemelkedő a futsal fejlődése. Milyenek a távlatok?

– Az ETO Futsal Club vezetősége, amelynek én is tagja vagyok, nagy terveket szövöget. Az alapokat már sikerült lerakni, de szeretnénk, hogy ha Magyarországon a futsal szóba kerül, mindenkinek először az ETO jusson majd az eszébe, mint ahogy a női kézilabdánál az Audi-ETO, vagy a férfi kézilabdánál a Veszprém és még folytathatnám a sort. Több száz gyereket szeretnénk bevonni a sportágba és egy olyan kirakatcsapatot létrehozni, amire méltán lehet büszke minden győri.

– Az MLSZ elnökségének is a tagja, tehát van rálátása az országos állapotokra. Fejlődött a magyar labdarúgás?

– Azt gondolom, ritka az a szövetség, amelynek vezetőit még nem illették kritikával. Ha csak az elvégzett munka után ítélnék meg az elnökség munkáját, mindenképp pozitív lenne az eredmény. Nyugodt lelkiismerettel ki merem jelenteni: az elmúlt évtizedekben, de talán a magyar labdarúgás több mint százéves történetében sem volt olyan szakasza a szövetség munkájának, amelyben annyi minden megvalósult, mint most az utóbbi három-négy évben. Régóta mondják, hogy a magyar labdarúgás addig nem juthat előbbre, amíg nem lesz egy olyan utánpótlásközpontja, amely egyébként már szinte minden komolyabb futballkultúrát képviselő európai országban van. Most Telkiben ez megvalósult, s hogy Joseph Blatter és Michel Platini, a FIFA és az UEFA elnökei is ott voltak az avatáson, azt jelzi, milyen nagyra tartják a fejlesztést. Az úgynevezett Ollé pályaépítési program segítségével mintegy száz kis- és nagypálya készült el, s a gyermeklabdarúgó-szövetség megalapítása óriási előrelépés.

– Ráadásul a válogatott is biztatóan szerepel.

– Ez a hab azon a bizonyos tortán. Úgy gondolom, hogy Erwin Koeman szövetségi kapitány kinevezése helyes, jó döntés volt. Annak ellenére mondom ezt, hogy nyilván még nincs garantálva, hogy hosszú idő után kijutunk egy világeseményre, a nehezebb mérkőzések ugyanis még csak most következnek, de amit ígértünk, vagyis hogy a válogatott végig versenyben lesz a kijutásért, azt sikerült betartani. S ami még lényegesebb, szerethető a csapat. Régen fordult elő, hogy egy Málta elleni meccsen az emberek nem jutottak jegyhez. Jövőre Magyarország ad otthont a futsal
Európa-bajnokságnak.

A telki avatáson, balról: Michel Platini, Horváth Cs. Attila, Kisteleki István és Joseph Blatter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi játékosokat tesztel majd az ETO

Labdarúgás - A szurkolók hírekre éhesen várják az információkat a Győri ETO FC háza tájáról, ám… Tovább olvasom