Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A törvény erejével: rendet tennének a megyei bajnokságokban is

Elriaszthatja a szurkolókat a sportrendezvények megzavarásától az a készülő törvénytervezet, mely akár börtönbüntetéssel is sújtaná a rendbontókat.
Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt. Egységes sportrendészeti nyilvántartás jön létre Magyarországon: aki randalírozik egy eseményen, annak a neve ide bekerül. Amennyiben a parlament elfogadja ezeket a törvényjavaslatokat, akkor azok szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Horváth Cs. Attila, az ETO klubmenedzsere szerint régóta várják a törvény szigorítását, s szükséges a mostani lépés.

„Azok, akiket távol tartottak a pályáktól a randalírozó szurkolók, most várhatóan bátrabban járnak majd mérkőzésekre. Elriaszthatja ugyanis a huligánokat a börtönbüntetés terhe. Reméljük, a családok visszatérnek a pályákra, a stadionokba. Az ETO-nál működik a beléptető rendszer, s az elmúlt bajnokságban a hazai meccseken kirívó rendbontás nem történt. A kiemelt mérkőzésekre nagyobb figyelmet fordítunk, s a rendőri biztosítás is sokat segít ilyenkor" – mondta. A Kisalföld azt kérdezte: az alacsonyabb osztályú meccseken is lehet-e hatása a törvénymódosításnak? „Ott is javulhat a helyzet, hisz pont ezeken a mérkőzéseken szerényebb a biztonsági előírás. A legtöbb helyen csak egy korlát választja el a szurkolót a játékosoktól és a játékvezetőktől. Sajnos ezen osztályokban is több esetben került sor tettlegességre. Remélhetőleg elriaszt mindenkit ettől a börtönbüntetés veszélye" – mondta.

Még 2010 februárjában a botrányok megelőzése érdekében összefogott a megyei labdarúgó- és a megyei polgárőrszövetség, és megállapodtak arról, hogy polgárőrök vigyázzák a rendet a megyében rendezett NB III-as mérkőzéseken, valamint a megyei I., II. és III. osztályú találkozókon. „Ha a klubok igényt tartottak rá, még Győrből is kimentek a polgárőrök segíteni. A megállapodás él, ám az egyesületeknek ki kellene használniuk ezt a lehetőséget" – mondta Horváth Cs. Attila.

Kószás Béla, a megyei sportigazgatóság fegyelmi bizottságának elnöke elmondta: egyetért a törvénytervezettel, ami rendet tehet a pályákon. „Korábban szerettük volna, ha a játékvezetők közfeladatot ellátó személyek lehetnének, ám ez a kérdés nem is került a parlament elé. Rengeteg a meggondolatlan szurkoló és játékos. A tavaszi szezonban a megyei pályákon tizenöt alkalommal bántalmazta játékos a játékvezetőt: ez rendkívül magas szám. Éppen emiatt jó lenne, ha az elfogadás előtt álló törvénytervezet a futballistákra is érvényes lenne. Tavasszal öt olyan meccs is volt, amikor szurkoló rohant a pályára – mondta.

Horváth László, a megyei szövetség igazgatója ezt mondta: „Bízom benne, hogy a törvény erejével sikerül visszaszorítani a rendbontásokat. Előbb nyilván tudatosítani kell, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki megzavar egy mérkőzést: két-három szigorúbb büntetés után lehet majd igazán elrettentő ereje" – mondta.

Olvasóink írták

 • 16. gjozsi88 2011. augusztus 15. 15:21
  „Chris9!
  Mond egy komoly okot, mely legitimálja más ember megverését......!
  De ugye nem az, hogy a "szinte soha senki fel nem jutni akaró" bajnokságban a 1-16 ból hányadik leszel?
  Ráadásul ezt a játékot fejben játszák jelentős részben, mert futni ,labdát kezelni, és 10 m-t passzolni az a játék alapja.....mint az irás ,olvasás......,igy elborulásra sem érdemes hivatkozni!
  Ráadásul a legtöbb balhé azért tör ki, mert az ész nélkül futbalozó falusi gyerek, átmulatott éjszaka után, 10 perc után fejbe lesavasodva .....tök véletlenül odavág egy baromi nagyot, amitől törik, zuzódik minden.....a szerencsétlen bíró meg alig bírja kiválogatni a szabálykönyv adta tág kategóriákból, hogy szándékos durvaság, esetleg kiméletlenség....vagy abszolut véletlen volt!
  Ezt mindenki másképp ítéli meg.....ha kiállít az a baj, ha nem állit ki az a baj.......!
  Miközben a kispadon meg folyik az uszítás, lázitás.....mert nagyon kevés helyen van értelmes utasítás!
  Ugyanis, nem menj oda, meg fuss, figyelj jobban, rugj oda........ezek nem utasítások!”
 • 15. KóPé 2011. július 02. 20:43
  „chris9

  És a sok kétballábas "focista" a megyei bajnokságban. Rossz nézni, amit művelnek...

  Őket is meg kell verni, ha hibáznak? (pedig sokat szoktak). Tényleg ez a megoldás??
  Sok ilyen balfék van, mint te akik így gondolkodnak, és sajnos pont ez a probléma.”
 • 14. Chris9 2011. június 28. 22:30
  „IV. Béla

  Úgy látszik te sem érted miről papolok...sajnálom... Semmit nem kértem számon.Leírtam a tapasztalataimat.
  Mert sajnos ezek a tények...És még egyszer hangsúlyozom a játékosoknak is van vaj a füle mögött!
  Azt ne mond, hogy meghaladják az osztály színvonalát! :) :) :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Mert akkor tényleg odaigazolok Angliába! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 13. IV.Béla 2011. június 28. 21:00
  „Chris9!

  Majd ha ti BL-színvonalon játszotok a megyei bajnokságban, a bíró meg továbbra is megye1-es szinten vezet, akkor van jogotok bármit is számonkérni rajtuk. Addig meg ez van. Ha nem tetszik, tessék szépen eligazolni mondjuk az Arsenalhoz. Hajrá.”
 • 12. artie75 2011. június 27. 16:46
  „Értelek, Chris, ha a játékvezető egy marha, akkor jogos a balhézás.

  Nooooormális?”
 • 11. Chris9 2011. június 27. 09:23
  „zeta62
  Hogy lehet, hogy bármi történik, mégis mindíg a játékost tiltják el? És azt sosem vizsgálják, hogy mi okozta a balhét?
  Játékosként, 25 éves múlttal a megye labdarúgásában mondom ezt és nem szurkolóként. És hidd el, hogy azért tudom ezt lemérni, mert tudom a szabályokat.És amikor mérkőzés után kérdőre vonom, hogy mi lett volna a helyes ítélet, akkor vagy nem válaszol, vagy a kollégára hárítja a felelősséget. Burkoltan elismerve a hibáját...Hozzáteszem természetesen nem mindíg a játékvezető a hibás. Bárki tévedhet. Amelyik játékvezető olyan, annak igenis gratulálok a meccs végén, és megköszönöm neki a munkáját. Csak sajnos ez egyre kevesebbszer fordul elő. Szerintem annyira nem vágtad le, hogy miről írtam...ami nem az én hibám....Kár, hogy csak az fogott meg benne, hogy én értek-e a játékvezetéshez vagy sem. Pont nem ez volt a lényege. A rendbontásokról esett szó. Én az azokat kiváltó okokról beszéltem. Nem felmentve ezzel egyetlen játékost sem a felelősség alól. Őket sem kell félteni. Csak zavar, hogy mindíg ők viszik el a balhét.S ennek bizony az az oka sok esetben, amit alább leírtam.”
 • 10. Infamous 2011. június 27. 06:12
  „minek megyei bajnokság? egyáltalán minek magyar foci? he?”
 • 9. Ddorf 2011. június 26. 19:29
  „Ok és okozat megfejtése után,rendet lehet tenni.
  Attól tartok,nemcsak a nézötéren kellene tisztogatni. Lehet,hogy be kellene szántani a pályákat?”
 • 8. zeta62 2011. június 26. 19:28
  „5. Chris9 2011.06.25. 14:39

  Azért arra kíváncsi lennék, ha egy általad felkészületlennek vélt játékvezető és egy általad kitöltött szabály ismereti tesztet összehasonlíthatnánk, a kettő közül melyik lenne jobb? A legtöbb ilyen bírálatot megfogalmazó "szurkoló" általában akkor véli helyesnek a spori ítéletét, ha az megfelel annak, amit ő szeretne. De ez csak az én véleményem.
  Mellesleg mekkmesternél a pont. Ha egy játékos kihagyja a büntetőt, végső soron akkor is a spori a hibás.”
 • 7. szurkesz 2011. június 26. 11:40
  „Telejesen egyetértek Chris9-el, a játékvezetés háza táján is rendet kellene tenni, de mit várjunk amikor teljesen koncepciótlan az egész. Amikor játékvezetők vezetői nem mondanak igazat, össze-vissza küldözgeti a küldő saját kénye-kedve szerint a játékvezetőket és asszisztenseket.”
 • 6. mekkmester 2011. június 26. 10:51
  „örök igazság: mindig a játákvezető a hibás...”
 • 5. Chris9 2011. június 25. 14:39
  „Az alacsonyabb osztályban a játékvezetők bántalmazása 99% ban a játékvezetők miatt van. Legtöbbjük felkészületlen, nem ért hozzá, alkalmatlan a feladatra és sorozatos rossz ítéleteikkel fordítják maguk ellen a játékosokat. Sok esetben a játékos-játékos közötti affért is egy-egy rossz meglátás, vagy téves bírói ítélet idézi elő! Egyértelmű helyzeteket tévesztenek el, ami a szabályok nem ismeretéből adódik. És ennek is a játékosok látják a kárát.. Sok esetben még a jegyzőkönyvet sem tudják helyesen kitölteni!Képezni kellene őket! Legyenek szombat-vasárnap a meccsek és aki ügyes az vezessen többet, és kapja meg jogosan érte a pénzét. És akkor még nem beszéltem a provokáló cinikus játékvezetőkről..... Sajnos nagy százalékuk csak a pénz miatt csinálja..... Tisztelt FB elnök Úr! A meggondolatlan játékvezetőkről miért nem beszél???? És azokról a játékvezetőkről akik visszaélnek a lehetőségeikkel! Miért mindig a szurkoló és a játékos a hibás????????”
 • 4. Kftimi 2011. június 25. 11:22
  „Kedves Cikkiró!

  <moderálva>
  Mi az a cikk cím, hogy elriasztja a szurkolókat?! Akik azért nem mennek ki, mert ha balhéznak, börtönt kaphatnak, az szurkoló?! Az ilyet riassza is el, semmi keresnivalója egy sporteseményen!!!

  Ez egy igencsak jó törvény lenne!”
 • 3. 621 2011. június 25. 06:00
  „Miért is az a cikk felkonfja, hogy ... elriasztja a szurkolókat ... és egyébként meg rendesen lehet olvasni benne az egyébként dicsérendő célt... SZERKESZTŐ!!!!!!?????”
 • 2. kisokoska 2011. június 24. 22:39
  „"Elriaszthatja a szurkolókat a sportrendezvények" stb. Szerintem rossz fogalmazással kezdődik a cikk mivel a szurkolókat nem riasztja el a jogos büntetés, csak azokat akik a balhé kedvéért járnak sportrendezvényekre és azok nem szurkolók!.”
 • 1. lHunter 2011. június 24. 11:05
  „Nagyon helyes!Így szép lassan elmaradnak azok,akik csak a balhé kedvéért járnak meccsre!Alacsonyabb osztályokban viszont félő,hogy rossz irányba sül el a dolog!A felkészületlen,"huncutságra"hajlamos játékvezetők még nagyobb lovat kapnak a seggük alá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO B: teljesítették a fő célokat

A Győri ETO FC B ősszel még hetedik volt és ugyan kilencedik lett a bajnokság végére, a csapat a… Tovább olvasom