Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A rajt előtt hányt Shriffin, 6. holland gyorskorcsolya-arany, Cologna címvédése sífutásban - ez volt a 7. nap

Két csütörtökön is győztes alpesi síző duplázhat a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján, melyen ismét négy magyar szerepel majd. Pénteken hét számban avatnak bajnokot.

Február 16. Péntek

A teljes programot itt találja>>

Curling
férfi selejtező 1.05

Norvégia-Koreai Köztársaság 7-5
Dánia-Olaszország 6-4
Svédország-Egyesült Államok 10-4

női selejtező 6.05
Svédország-Olimpia Sportolók Oroszországból (OAR) 5-4 - extra endben
Dánia-Kanada 9-8 - extra endben
Koreai Köztársaság-Svájc 7-5

férfi selejtező 12.05
Svájc-Japán 6-5
Svédország - Nagy-Britannia 8-6
Egyesült Államok-Dánia 9-5
Kanada-Koreai Köztársaság 7-6

Szkeleton
férfi 3. és 4. futam 1. Jun Szung Bin (Koreai Köztársaság), 2. Nyikita Tregubov (Olimpiai Sportolók Oroszországból), 3. Dominic Parsons (Nagy-Britannia)
női 1. és 2. futam 1. Jacqueline Lölling (Németország) 1:43.86 perc (1 futam: 51.74 másodperc/2. futam: 52.12 mp) 2. Janine Flock (Ausztria) 1:43.88 (51.81/52.07) 3. Lizzy Yarnold (Nagy-Britannia) 1:43.96 (51.66/52.30)

Műkorcsolya
férfi rövidprogram 1. Hanyu Juzuru (Japán), 2. Javier Fernandez (Spanyolország), 3. Uno Soma (Japán)

Hódeszka
női krossz 1. Michela Moioli (Olaszország) 2. Julia Pereira De Sousa (Franciaország) 3. Eva Samkova (Csehország).

Alpesi sí
női műlesiklás 1. Frida Hansdotter (Svédország), 2. Wendy Holdener (Svájc), 3. Katharina Gallhuber (Ausztria)
férfi szuperóriás-műlesiklás 1. Matthias Mayer (Ausztria), 2. Beat Feuz (Svájc), 3. Kjetil Janrud (Norvégia) 1:24.62 Kékesi Márton kiesett.

Jégkorong
férfiak, B csoport

Egyesült Államok-Szlovákia 2-1
OAR-Szlovénia 8.40

C csoport
Finnország-Norvégia 5-1
Svédország-Németország 1-0

Sífutás
férfi szabadstílusú 15 km 1. Dario Cologna (Svájc) 33:43.9 perc. 2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia), 3. Gyenyisz Szpicov (OAR)

Gyorskorcsolya
női 5000 m 1. Esmee Visser (Hollandia), 2. Martina Sáblíková (Csehország), 3. Natalja Voronyina (Olimpiai Sportolók Oroszországból)

Síakrobatika
női ugrás döntő 1. Hanna Huszkova (Fehéroroszország), 2. Csang Hszin (Kína), 3. Kung Fan-jü (Kína) 70,14

Síugrás
férfi nagysánc egyéni selejtező 13.30

14.37 - Két futam után a világbajnok vezet női szkeletonban 

Két futam után a világ- és Európa-bajnok német Jacqueline Lölling áll az élen a női szkeletonosok versenyében a phjongcshangi téli olimpián. Őt két századmásodperces lemaradással az osztrák Janine Flock követi, a címvédő brit Lizzy Yarnold egy tizedmásodperc hátránnyal harmadik.

Eredmény (az olimpia honlapjáról): szkeleton, női egyes, állás a 2. futam után: 1. Jacqueline Lölling (Németország) 1:43.86 perc (1 futam: 51.74 másodperc/2. futam: 52.12 mp) 2. Janine Flock (Ausztria) 1:43.88 (51.81/52.07) 3. Lizzy Yarnold (Nagy-Britannia) 1:43.96 (51.66/52.30)

13.40 - Újabb holland aranyérem gyorskorcsolyában

A holland Esmee Visser nyerte meg a phjongcshangi téli olimpia gyorskorcsolya-versenyeinek női 5000 méteres számát. Visser mögött az utolsó, hatodik futam két versenyzője végzett a második és a harmadik helyen. Ezüstérmes a világcsúcstartó cseh Martina Sáblíková lett, aki a szám címvédőjeként érkezett az olimpiára. A gyorskorcsolyázóknál tovább tart a hollandok remeklése, akik az eddigi hét szám közül hatban szerezték meg az aranyérmet. A nőknél mind a négyet, méghozzá négy sportolójuk révén. A nőknél már hat érmes gyorskorcsolyázójuk van a phjongcshangi ötkarikás játékokon.

Újabb holland aranyérem gyorskorcsolyában: 22 éves lányé az 5000 méter. Fotó: MTI - GALÉRIA

A 45 esztendős német Claudia Pechstein - Lillehammer, Nagano és Salt Lake City bajnoka, Torino ezüstérmese, Albertville bronzérmese - Szocsihoz hasonlóan ezúttal sem tudott dobogóra kerülni, pedig ő lehetett volna a legidősebb olimpiai érmes női versenyző. Az ötszörös olimpiai bajnok - kilencszeres olimpiai érmes - négy évvel ezelőtt az ötödik helyen végzett, ezúttal csak nyolcadik lett. A tavalyi kangnungi világbajnokságon elért második hely bizakodásra adhatott okot Pechstein számára, ám a phjongcshangi versenyben 15.20 másodperccel maradt el a szám 22 éves győztesétől.

Eredmények (az olimpia honlapja alapján): gyorskorcsolya, női 5000 m
olimpiai bajnok: Esmee Visser (Hollandia) 6:50.23 perc 2. Martina Sáblíková (Csehország) 1.62 másodperc hátrány 3. Natalja Voronyina (Olimpiai Sportolók Oroszországból) 3.75 mp h.

13.34 - Fehérorosz arany a női síakrobaták ugrásában

Akárcsak Szocsiban, a phjongcshangi téli olimpián is fehérorosz győztest avattak a síakrobatika női ugrószámában: négy éve Alla Cuper, ezúttal pedig Hanna Huszkova nyert. A 25 éves győztes, aki 2014-ben a 21. helyen végzett, nehéz gyakorlatot mutatott be viszonylag jó landolással a döntő utolsó szakaszában, ezzel érdemelte ki az aranyérmet. A Bogvang Phoenix Havas Parkban kialakított pályán a csütörtöki selejtezőt követően pénteken először 12 versenyző ugrott, majd a kilenc legjobb került a döntő második szakaszába, végül hat az utolsó sorozatba. Az élcsoport végső sorrendje az utóbbiban bemutatott gyakorlat alapján alakult ki. Az utolsó szakaszban négyen elestek a talajra érkezéskor, csak Huszkova és a kínai Csang Hszin tudott talpon maradni, de az ázsiai ugrása könnyebb volt. A címvédőként szereplő 38 éves Alla Cuper negyedik lett. Ebben a számban a bírák azt pontozzák, hogy a versenyzők hogyan mennek neki az ugrásnak, annak milyen a kivitelezése és a nehézségi foka, illetve mennyire stabil a landolás.

Eredmény(az olimpia honlapjáról): síakrobatika, női ugrás
olimpiai bajnok: Hanna Huszkova (Fehéroroszország) 96,14 pont 2. Csang Hszin (Kína) 95,52 3. Kung Fan-jü (Kína) 70,14


Van olyan, aki kevésbé élvezi a játékokat:

09.52 - A svédek és a dánok is ráadásban nyertek a női curlingtorna selejtezőjében

A svéd válogatott az oroszokat, míg a dán a kanadaiakat győzte le kiélezett küzdelemben, ráadás endben a phjongcshangi téli olimpia női curlingtornájának selejtezőjében. Svédország ezzel három meccs után is veretlen és Japánnal holtversenyben az élen áll, míg a dánok első sikerüket könyvelhették el az immár egyedüliként nyeretlen kanadaiakkal szemben. Eredmények (az olimpia honlapjáról): curling, nők, selejtező: Svédország-Olimpia Sportolók Oroszországból (OAR) 5-4 - extra endben Dánia-Kanada 9-8 - extra endben Koreai Köztársaság-Svájc 7-5 Az állás: 1. Japán és Svédország 3 győzelem/3 mérkőzés, 3. Nagy-Britannia és Koreai Köztársaság 2/3, 5. Dánia, OAR, Svájc, Kína és Egyesült Államok 1/3, 9. Kanada 0/3 A körmérkőzéses selejtező után a legjobb négy folytatja szereplését az elődöntőben.

08.37 - Dario Cologna harmadszor győzött 15 kilométeren

Sorozatban harmadszor Dario Cologna nyerte a férfi sífutók 15 kilométeres versenyét, melyet a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján szabadstílusban rendeztek. Az egyetlen magyar induló, Kónya Ádám 89. lett a 119 fős mezőnyben. A negyedszer ötkarikás bajnok svájci sportoló Vancouverben ugyanígy szabadban, míg négy éve Szocsiban klasszikus stílusban diadalmaskodott. Cologna ezúttal a 15 plusz 15 kilométeres számban győztes norvég Simen Hegstad Krügernél közel 20, míg az orosz Gyenyisz Szpicovnál több mint 20 másodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Dario Cologna harmadszor győzött 15 kilométeren. Fotó: MTI - GALÉRIA


Cologna a háromkörös, egyenkénti indítású viadal kétharmadáig folyamatosan növelte előnyét a szikrázó napsütésben, így az utolsó 5 kilométeren 25 másodperces előnnyel gazdálkodhatott Krügerrel szemben. A skandináv rivális a hátralévő távon valamelyest közelebb férkőzött az éllovashoz, de sikerét egyáltalán nem veszélyeztette. Szintén hatalmasat hajrázott a mindössze 21 éves Szpicov, aki elképesztő utolsó körével egészen a harmadik helyig jött fel megelőzve a Phjongcshangban 15 plusz 15 kilométeren ezüstérmes Martin Johnsrud Sundbyt. Kónya Ádám több mint öt és fél perces hátránnyal végzett a 89. helyen.

Összességében elégedett vagyok

- nyilatkozott Kónya Ádám.

A hó jó volt, mert bár melegebb van, de a szél kiszárította. Voltak ugyan mélypontjaim, de nem olyanok, amelyekből ne tudtam volna magamat kirángatni. Többnyire egy lengyel sráccal futottam, aki érdekes ritmusban síelt, volt, hogy azt éreztem, el tudnék menni mellette, máskor pedig örültem, hogy a szélárnyékában haladhatok."

Dario Cologna harmadszor győzött 15 kilométeren. Fotó: MTI - GALÉRIAA magyar sífutó már szombaton hazaindul, majd három-négy nap pihenő után utazik Ausztriába, ahol újabb versenyek várnak rá. A távolabbi jövőt illetően kijelentette, mindenképpen megcélozza a következő, pekingi téli játékokat is, de nemcsak azt várja, hanem az odáig vezető utat is.

Eredmény
Sífutás, férfi szabadstílusú 15 km,
olimpiai bajnok:Dario Cologna (Svájc) 33:43.9 perc. 2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 18.3 mp hátrány 3. Gyenyisz Szpicov (OAR) 23.0 mp h. ...89. Kónya Ádám 5:43.3 p h.

07.47 - Az amerikai jégkorongozók legyőzték a szlovákokat  

A csoportkör első fordulójában meglepő vereséget szenvedett amerikai férfi jégkorong-válogatott pénteken 2-1-re legyőzte Szlovákia együttesét a phjongcshangi téli olimpián. A mérkőzés hőse Ryan Donato volt, mivel csapata mindkét gólját ő szerezte. Az amerikaiakhoz hasonlóan a szlovákok is 50 százalékos mérleggel állnak két kör után, miután két napja legyőzték az orosz sportolók alkotta együttest.

Eredmény (az olimpia honlapja alapján): jégkorong, férfiak, B csoport, 2. forduló: Egyesült Államok-Szlovákia 2-1 (1-1, 0-0, 1-0) gól: Donato (8., 43.), illetve Kudrna (8.) később: OAR-Szlovénia 8.40 C csoport: Finnország-Norvégia 13.10 Svédország-Németország 13.10


07.21 - A címvédő vezet a férfi műkorcsolyázók rövid programja után

A címvédő japán Hanyu Juzuru áll az élen a férfi műkorcsolyázók rövid programját követően a phjongcshangi téli olimpián. A férfiak pénteki bemutatkozásán Hanyu szinte tökéletes futást mutatott be, nem csupán ugrásai sikerültek remekül, de az előadásának művészi értéke is meggyőzte a zsűrit, mely 111,68 pontot adott neki. (A dél-koreaiak aztán Micimackókat hajigáltak neki a jégre>>) Hiába azonban a remek gyakorlat, nem sokkal maradt el tőle a spanyolok kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka, Javier Fernandez, aki 107,58 pontot gyűjtött be Charlie Chaplin - igen meggyőző - megformálásáért. A harmadik helyről a szintén japán Uno Soma várja majd a kűrt, s az ő hátránya sem túl nagy, mivel kevesebb mint nyolc pontra van honfitársától. Őt pedig a kínai Csin Po-jang követi kevesebb mint egy ponttal.

Eredmény (az olimpia honlapja alapján)
műkorcsolya, férfiak, rövid program:
1. Hanyu Juzuru (Japán) 111,68 pont 2. Javier Fernandez (Spanyolország) 107,58 3. Uno Soma (Japán) 104,17

A kűrt szombaton, magyar idő szerint 2.00-tól rendezik.

06.30 - Svéd arany női műlesiklásban, Shiffrin nincs dobogón

Az első futam után második svéd Frida Hansdotter nyerte meg a női műlesiklást, melyet a címvédő amerikai Mikaela Shiffrin a negyedik helyen zárt a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján. Maróty Mariann az 53. helyen zárta a viadalt, melyen Hozmann Szonja az első futamban kiesett.

Svéd arany női műlesiklásban, Shiffrin nincs dobogón


A szlalomosok második futama nagy változásokat hozott az élcsoportban, s nagy izgalmakat tartogatott. A legjobb sízést az első csúszás után kilencedik osztrák Katharina Gallhuber produkálta, aki mindenkinél sokkal jobb pályát ment, így folyamatosan került előrébb, s az élen maradt az első körben negyedik Shiffrin és a harmadik svéd Anna Svenn-Larsson menete után is. Utolsó előttiként következett Hansdotter, akinek több mint egy másodperc volt az előnye a rajtnál, s ugyan az osztráknál ő is lassabb volt a pályán, 32 századot sikerült megőriznie a különbségből. Az aranyéremről az első kört élen záró svájci Wendy Holdener csúszása döntött. A kombinációban világbajnok sportoló már rögtön az első ellenőrző pontig eladta két tizedes előnyét a svéddel szemben, s úgy tűnt, simán kikap majd tőle, ám ezt követően végig pár századon tartotta hátrányát, így egészen a célig kérdéses volt, melyikük lesz az olimpiai bajnok. Végül Hansdotter örülhetett jobban, mivel a svájci összideje 5 századdal gyengébb volt az övénél.

Shriffin az NBC-nek azt nyilatkozta, vírusszerű megbetegedés tünetei jöttek ki rajta a futam előtt, ugyanis a rajt előtt hányt. Reggeli hír, hogy már a sportolókat is elérte a hányással és gyomorgörccsel járó norovírus: 2 svájci síakrobata fertőződött már meg, és a biztonsági személyzet több tagját is el kellett már küldeni a játékok előtt. A második futamot az 58. helyről kezdő Maróty Mariann ezt a szakaszt is sikeresen teljesített, s végül az 53. pozícióban zárt.

A második futam pályatűzése jobban feküdt számomra, mint az elsőé, azonban a talaj sokkal rosszabb volt, mert kádak alakultak ki a kapuknál"

- nyilatkozta Maróty.

Svéd arany női műlesiklásban, Shiffrin nincs dobogón. Fotó: MTI - GALÉRIA

 

Ennek ellenére most jobban síeltem, mint délelőtt. Úgy érzem, ennél mentem már jobb futamokat is, de ilyen környezetben, ilyen nehézségű pályán még nem versenyeztem, így összességében örülök, hogy célba értem." Maróty Mariann a következő napokban pihenni fog, majd megkezdi a felkészülést a csapatversenyre, amelyben párhuzamos műlesiklás vár rá.

Eredmény
női műlesiklás
, olimpiai bajnok: Frida Hansdotter (Svédország) 1:38.63 perc (1. futam: 49.09 másodperc/2. futam: 49.54 másodperc) 2. Wendy Holdener (Svájc) 1:38.68 (48.89/49.79) 3. Katharina Gallhuber (Ausztria) 1:38.95 (50.12/48.83) ...53. Maróty Mariann 2:12.78 (1:09.95/1:02.83) Hozmann Szonja az 1. futamban kiesett.


06.12 - Olasz győzelem a női hódeszkások krossz versenyében

Az olasz Michaela Moioli nyerte meg a női hódeszkások krossz versenyét a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján. Az olasz sportoló a hatos fináléban a táv feléig a második helyen haladt az amerikaiak legendás hódeszkása, Lindsey Jacobelis mögött, ám akkor előzni tudott, és onnan végig vezetve, magabiztosan diadalmaskodott. A második helyen a francia Julia Pereira De Sousa ért célba, míg a harmadikon a címvédő cseh Eva Samkova. Az ötszörös világbajnok Jacobelis végül csak a negyedik lett.

Eredmény (az olimpia honlapja alapján)
hódeszka, női krossz, olimpiai bajnok: Michela Moioli (Olaszország) 2. Julia Pereira De Sousa (Franciaország) 3. Eva Samkova (Csehország).


04.37 - Mayer megtörte a norvég dominanciát férfi szuperóriás-műlesiklásban

Az elmúlt négy olimpia után a phjongcshangi játékokon nem norvég, hanem osztrák sikert hozott a férfi szuperóriás-műlesiklás: a győzelmet Matthias Mayer szerezte meg pénteken. Az egyetlen magyar résztvevő, Kékesi Márton kiesett. A négy évvel ezelőtti lesikló bajnok mögött a csütörtökön lesiklásban harmadik svájci Beat Feuz lett az ezüstérmes, míg a norvég címvédő, Kjetil Jansrud - aki egy nappal korábban második lett a leggyorsabb számban - harmadikként zárt.

Mayer megtörte a norvég dominanciát férfi szuperóriás-műlesiklásban. Fotó: MTI - GALÉRIA


A szám vancouveri bajnoka, a norvég Aksel Lund Svindal, aki ezúttal ötödik helyen végzett, csütörtöki lesikló diadala révén az első férfi alpesi síző lett, aki mindkét gyors számban szerzett aranyat, de egy nappal később Mayer csatlakozott hozzá. Az időjárás ismét ideális volt a versenyzéshez: szélcsend, napsütés és picivel fagypont feletti hőmérséklet.

Az egyetlen kivetnivaló ismét az érdektelenség volt, a 6500 férőhelyes lelátó szinte csak üres széksorokból állt.

A néhány száz néző többsége is Európából érkezett, többnyire Svájcból és Norvégiából. A klasszikus helyszíneken tapasztalható fergeteges hangulatot csak néhány kolomp és két vikingnek öltözött norvég idézte fel.

Mayer megtörte a norvég dominanciát férfi szuperóriás-műlesiklásban. Fotó: MTI - GALÉRIA


A legnagyobb favoritok közül elsőként az egy napja lesiklásban ezüstérmes Jansrud vágott neki a két kilométer hosszú dzsongszoni pályának, amelyen 650 méter a rajt és cél közötti szintkülönbség. A 32 éves sztár nagy fölénnyel vette át a vezetést, de ahogy a leggyorsabb szakágban és annak edzésein is, a cél előtti részen értékes tizedeket adott el. Svindal a pálya felső részén összeszedett hátrányát ezúttal nem tudta ledolgozni az alsó szakaszon, így 31 századdal elmaradt honfitársától, míg a francia Blaise Giezendanner bejött a két norvég közé.

A második tízesben többnyire kifejezetten lesikló specialisták szerepeltek, akik viszont annak ellenére képesek lehettek a meglepetésre, hogy elég kanyargósra, helyenként már-már óriás-műlesiklásra hajazó pályát tűztek. Közülük ketten találták meg az ideális íveket. Mayer volt az egyik, ugyanis mindössze egy tizeddel maradt el a felül tökéletes síelő Jansrudtól, de a pálya alsó részén ezt simán ledolgozhatta nagyobb sebességének köszönhetően, amit meg is tett. Rögtön utána a csütörtökön bronzérmes Feuz is hasonlóképpen jól és gyorsan csúszott, melynek köszönhetően Mayer és Jansrud közé érkezett meg 13 százados hátránnyal. Az aranyról nagy valószínűséggel azért maradt le, mert az egyik kapuba a kelleténél jobban beleakadt.

Mayer megtörte a norvég dominanciát férfi szuperóriás-műlesiklásban. Fotó: MTI - GALÉRIA


Kékesi Márton a 62 résztvevő közül 59-es rajtszámmal indult, de nem ért le a célba, mert az egyik ugratóra rossz szögben érkezett, így a következő kaput nem tudta bevenni.

Most csalódott vagyok, mert ebben a számban önmagamhoz képest már jó eredményt érhettem volna el. Bevállalós menetet szerettem volna csúszni, jól is sikerült a felső rész, de rossz szöget választottam az ugratóhoz. Mindössze 10-20 centin múlt, de kockázatos lett volna bármit is csinálni a landolás után"

- mondta az MTI-nek Kékesi Márton, aki szerint azért a szuperóriás-műlesiklás a legnehezebb alpesi szám, mert ebben ugyanúgy megvan a sebesség, mint lesiklásban, ugyanakkor itt nincsenek hivatalos tréningek, így nem lehet betanulni a pályát.

Azért különösen fáj a kiesés, mert ez már feküdt nekem, most éreztem magam a legjobban a pályán"

- tette hozzá.

Eredmény
Alpesi sí, férfi szuperóriás-műlesiklás
, olimpiai bajnok: Matthias Mayer (Ausztria) 1:24.44 perc 2. Beat Feuz (Svájc) 1:24.57 3. Kjetil Janrud (Norvégia) 1:24.62 Kékesi Márton kiesett.

04.35 - Hazai siker férfi szkeletonban

A nagy esélyes dél-koreai Jun Szung Bin diadalmaskodott a férfi szkeletonosok versenyében, ezzel a hazai küldöttség második aranyérmét szerezte meg a phjongcshangi téli olimpián. A 23 éves sportoló a négy futam alapján óriási, több mint másfél másodperces különbséggel előzte meg a második orosz Nyikita Tregubovot. A bronzérmet a brit Dom Parsons szerezte meg.
Eredmény (az olimpia honlapja alapján): szkeleton, férfiak
olimpiai bajnok: Jun Szung Bin (Koreai Köztársaság) 3:20.55 perc 2. Nyikita Tregubov (Olimpiai Sportolók Oroszországból) 3:22.18 3. Dominic Parsons (Nagy-Britannia) 3:22.20

Hazai siker férfi szkeletonban. Fotó: MTI - GALÉRIA

 

04.29 - A svéd férfi curling-válogatott is veretlen még

A címvédő kanadai csapathoz hasonlóan a svéd férfi curling-válogatott is megnyerte harmadik mérkőzését a phjongcshangi téli olimpia selejtezőjében. A svédek pénteken az Egyesült Államok legjobbjait győzték le simán. A tízcsapatos mezőnyben már csak a svédek és a kanadaiak állnak százszázalékos mérleggel.
Eredmények (az olimpia honlapjáról): curling, férfiak, selejtező: Norvégia-Koreai Köztársaság 7-5 Dánia-Olaszország 6-4 Svédország-Egyesült Államok 10-4

04.01 - Shiffrin negyedik a szlalom első futama után, Maróty 58, Hozmann kiesett

Kisebb meglepetésre a svájci Wendy Holdener érte el a legjobb eredményt a női műlesiklás első futamában, amelyben a címvédő amerikai Mikaela Shiffrin csak a negyedik lett a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján. A két magyar közül Maróty Mariann az 58. helyen van, Hozmann Szonja viszont kiesett. Holdener az első versenyző volt a pályán, és 48.89 másodperces idejénél senki sem tudott jobbat. Mögötte a második helyen a svéd Frida Hansdotter zárt mindössze két tizeddel lemaradva, a harmadik pedig a szintén svéd Anna Swenn-Larsson négy tizedes hátránnyal. A csütörtökön óriás-műlesiklásban győztes, toronymagas esélyes Shiffrin nem ment jól, és egészen komoly, 48 százados hátrányt szedett össze a második futamra. A magyarok közül előbb Hozmann Szonja csúszott le, ám versenye nem tartott sokáig, mivel a pálya felső részén elhibázott egy kaput és kiesett. Maróty vele ellentétben teljesítette a pályát, de több mint 20 másodperces hátránnyal ért célba.

Svéd arany női műlesiklásban, Shiffrin nincs dobogón. Fotó: MTi - GALÉRIA

 

Nagyon örülök, hogy leértem, mert ez nagyon nehéz pálya volt

- kezdte értékelését Maróty.

A közepén volt egy óriási hibám, ami miatt vissza is kellett lépnem kettőt, hogy szabályosan vegyem a kaput, de utána is voltak apróbb gondjaim, ami részben a pálya nehézségéből, részben pedig abból adódott, hogy viszonylag keveset tudtam edzeni ilyen jeges, kemény pályán."

Maróty Mariann szerint túlzottan figyelt a pálya elején lévő kombinációkra, mert látta az előtte lévőket, akik ott estek ki, emiatt viszont kisebb figyelmet fordított a következőkre.

Százszázalékosan akartam belemenni a pályába, talán túl sok is volt, így nem sikerült bevennem a dupla kaput és kiestem"

-mondta Hozmann Szonja, aki nagyon örült a csütörtöki ötvenen belüli helyezésének óriás-műlesiklásban, és abban bízott, hogy szlalomban annál is jobbat ér el.

Eredmények: női műlesiklás, állás az 1. futam után: 1. Wendy Holdener (Svájc) 48.89 másodperc 2. Frida Hansdotter (Svédország) 0.20 másodperc hátrány 3. Anna Swenn-Larsson (Svédország) 0.40 mp h. 4. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 0.48 mp h. ... . Maróty Mariann 21.06 mp h. Hozmann Szonja kiesett később: 2. futam 5.15.

Korábban

A norvég Aksel Lund Svindal egy nappal lesikló sikere után szuperóriás-műlesiklásban foglalhatja vissza a trónját. A 2010-es, vancouveri játékok bajnokának éppen címvédő honfitársa, Kjetil Jansrud lehet a legnagyobb riválisa, aki lesiklásban második lett. Érdekesség, hogy ez a szám amolyan norvég specialitás, ugyanis Svindal és Jansrud előtt Kjetil André Aamodt nyert kétszer. A két skandináv klasszisra bármelyik osztrák rivális veszélyes lehet, mindegyiknek volt kiugró eredménye, de meglepetést okozhat a lesiklás svájci bronzérmese, Beat Feuz, vagy valamelyik olasz lesikló specialista is. A dzsongszoni pályán ismét rajthoz áll Kékesi Márton, ugyanakkor a horvát születésű Samsal Dalibor végül kihagyja ezt a gyorsasági számot is.

A női óriás-műlesiklásban aratott diadalát követően az amerikai Mikaela Shiffrin ezúttal kedvenc számában, műlesiklásban lehet aranyérmes. Az amerikai síző úgy vezeti a világkupát összetettben, hogy nagyjából dupla annyi pontja van, mint a második helyezettnek, pedig a sorozat legutóbbi állomásait már kihagyta az olimpia jegyében. A még mindig csak 22 éves sportolónak ráadásul ez a szám a legnagyobb erőssége, s ebben címvédőként áll rajthoz. Ha nem esik ki a két futam egyikében, akkor nehéz elképzelni, hogy más nyakába akasszák az aranyérmet. A magyaroknak, Hozmann Szonjának és Maróty Mariann-nak nem lehetnek vérmes reményeik, de óriás-műlesiklásban is szépen helytálltak.

Gyorskorcsolyában csütörtökön megszakadt a hollandok győzelmi sorozata, s várhatóan női 5000 méteren sem az övék lesz az aranyérem. A legnagyobb favorit a cseh Martina Sablikova, aki sorozatban harmadszor nyerheti meg ezt a távot. Ez a bravúr korábban a férfiaknál a holland Sven Kramernek 5000, míg a nőknél az amerikai Bonnie Blairnek 500 és a német Claudia Pechsteinnek szintén 5000 méteren sikerült. Érdekesség, hogy Sablikova legnagyobb riválisa éppen Lillehammer, Nagano és Salt Lake City bajnoka, azaz Pechstein, akit szeretne utolérni. A tavalyi kangnungi világbajnokságon a 30 éves Sablikova mögött a 45 esztendős Pechstein volt az ezüstérmes.

A sífutók férfi szabadstílusú 15 kilométeres versenye rendkívül izgalmas küzdelmet hozhat, mivel több versenyző képes lehet a győzelemre: a francia Maurice Manificat, a svájci Dario Cologna és a sportág legmeghatározóbb nemzete, a norvégok képviselői közül bárki. Ebben a számban Kónya Ádám is az indulók között lesz.

Pénteken a férfi műkorcsolyázók is megkezdik szereplésüket a rövidprogrammal, s bár az aranyérem sorsa még nem dől el, a várakozások szerint nagyon kiélezett lesz a verseny. A címvédő japán Juzuru Hanju az elmúlt négy világbajnokságon két-két arannyal és ezüsttel gazdagodott, őt a szintén kétszeres világbajnok spanyol Javier Fernandez próbálja meg felülmúlni, de számára az első ötkarikás érem is a tét.

Férfi szkeletonban az első két futam alapján hazai siker várható Jun Szung Pin révén. Pénteken hét számban avatnak bajnokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balhé után mégis indulhatnak: Jamaica legnagyobb sörgyártójától kapnak bobot

A balhé után mégis indulhatnak: Jamaica legnagyobb sörgyártójától kapnak bobot
Miután német edzőjük távozott, veszélybe került a jamaicai női bobcsapat indulása. Tovább olvasom