Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

35 millió forint lehet a magyar olimpiai aranyérmesek jutalma

Az előző olimpiához képest közel kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók.
Az előző olimpiához képest közel kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy javaslatuk szerint a második helyen végzettek 25, a bronzérmesek 20 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10, a hatodikak nyolc, a hetedikek négy, a nyolcadikak pedig kettő milliót kaphatnak.

A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, a négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapnák meg. A sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek, ez egy keretösszeg, a sportági szövetség tehet javaslatot a személyekre.

A MOB előterjesztését a kormánynak kell jóváhagynia. Hétfőn, az augusztus 20-i állami ünnepnapon köszöntik a londoni olimpián legsikeresebb sportolókat, szeptember közepén pedig állami fogadásra kerül sor a Parlamentben. Négy évvel ezelőtt, a pekingi játékok alkalmával az aranyérem 20, az ezüst 18, a bronz pedig 16 millió forintot ért. A MOB London előtt nem hozta nyilvánosságra a pénzdíjat, mert a szervezet megítélése szerint ez gátolta volna az eredményességet.

A MOB most igyekezett arányosítani, nagyobb értéket tulajdonítani az aranynak, valamint arra is figyelt, hogy akik csapatban nyernek az olimpián, azoknak a díjazása csak minimálisan térjen el az egyéni sportágakban győztes versenyzők jutalmazásától. A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst-, és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Punxsutawney_Phil 2012. augusztus 23. 09:19
  „Auriana!

  Indits egy nemzetközi mozgalmat, hogy legyen a sapkavarrás olimpaiai szám. Bár te nem fogsz rajta rész venni, mert útálod a versengést, de sok örömet okozol majd azoknak akik sapkavarrásban érmet szereztek, valamint azoknak a millióknak, akik ezeknek az érmeknek örülni fognak!
  A versengés genetikailag benne van mindenkiben! Gondolj csak arra az időre, amikor még édesapádban voltál.
  Lehet azt a versenyt nem neked kellett volna nyerni...”
 • 55. Auriana 2012. augusztus 22. 15:21
  „Engem totálisan hidegen hagy mindennemű primitív versengés, legyen szó sportról, autóversenyekről, szakácsversenyről! Tegyék, ha akarják, akinek tetszik, az meg nézze, engem nem zavar, de nehogymár pénzt kapjanak azért, mert azt csinálják, amit szeretnek! Szerintem mindenki világbajnok valamiben, csak sosem fog kiderülni, mert mondjuk abból nincs verseny, hogy ki tud legszebben wc-t pucolni. Van pár dolog, amiben fel lehet törni, mint a talajvíz, aztán kész. Utána meg istenítsem őket, mert lefutja az x kilométert leggyorsabban? Komolyan, kit érdekel? 5000 fontosabb dolog is van ennél a világon. Úgyis a pénzről szól az egész! Csináljam utánuk? Nem, mert nem érdekel, én másban vagyok jó, csak pl. sapkavarrásból nincs olimpia. És az sem érdekel, hogy mások szerint 5 milliárd Ft-ot megérdemelnének fejenként, mert szerintem meg semennyit. Dobják össze azok a pénzt, akik nézik és tapsolnak nekik, de ne a magamfajták verítékkel megteremtett adóforintjait szedjék el, akik 3 éves koruk óta elítélik a versengés minden formáját! Nem érdekelnek az enyémtől eltérő vélemények, mert semmilyen érvvel nem fog senki sem meggyőzni az ellenkezőjéről, soha! Ez egy szabad fórum, és nekem ez a sziklaszilárd véleményem, úgyhogy UFF.”
 • 54. Gőcze_László 2012. augusztus 19. 12:23
  „ad. #47.)
  "Egy 35 40 éves kézilabdázó kész izületi roncs, tapasztalatból miondom."

  De azt ugye nem állítod, hogy ez a tiszta sport következménye? Sokkal inkább a tisztátalan játéké, verekedésé. Magam is láttam egy közeli ismerősöm lövő karját egy-egy derbi után, nem a tiszta küzdelemről tanúskodott.
  Az meg eleve ellentmond a nyílt, nemes küzdelem szellemének, hogy némely csapatjátékban eleve az egyik kitűzött cél az emberelőny kiharcolása. Igen, kiharcolása. mert milyen sport az, amely átlag két-három passz után minduntalan megszakad egy-egy szabálytalanságot követően?”
 • 53. Mankapunka 2012. augusztus 19. 11:21
  „farvik

  Pl. a tenisz,na az mennyire unalmas,és Agassikkal reklámozzák.”
 • 52. KalmárSzilárd 2012. augusztus 18. 15:20
  „Nekem vegyes érzéseim vannak ezzel a díjazással kapcsolatban.
  A pekingi olimpiához képest 75 %-kal kapnak többet az aranyérmesek. Ha tartjuk ezt az arányt, akkor Rió 61,25 M Ft, Katar 107 M Ft.... Hol a vége.
  Úgy gondolom, hogy az ország gazdasági helyzetéhez képest sok ez a 15 M Ft. különbség. Szerintem többet is megérdemelnének, ha nem lenne ilyen rossz a helyzet az országban.
  Nem az irigység szól belőlem. Aki azt mondja, hogy nem érdemelnek jutalmat, az próbáljon meg csak 5 kilométert leúszni nyílt vizen, vagy a medencében az épp aktuális világrekord duplája alatt leúszni egy bizonyos távot, vagy csak a magyar vándort megcsinálni egy lovon, és még hosszan sorolhatnám. Minden tiszteletem ezeké a sportolóké, és nem csak azoké, akik érmeket szereztek.
  Sokkal inkább sajnálom, a BKV és hasonló cégek vezéreitől, akik a semmiért, vagyis inkább kár okozásért tettek zsebre sokkal súlyosabb összegeket. De említhetném a Tocsik ügyet is.
  Az életjáradékot sem sajnálom tőlük, már csak azért sem, mert az a politikus aki parlamentben üldögél és az állami pénzen vásárolt lap topján pasziánszozik, vagy facebook-ozik többet visz haza a semmiért, mint az a sportoló, aki napi két három edzésen vesz részt, nem jár el szórakozni, és szigorú étrenden van.
  Ilyen célokra kellene fordítnai a közpénzt, nem pedig az Ötös metrót tervezgetni, amit jó esetben is csak az ország lakosságának 35-40 százaléka használ.”
 • 51. Lobbo71 2012. augusztus 18. 12:49
  „Közben kiszámoltam pontosan: ha a magyar költségvetést egy átlagos családhoz hasonlítom, akkor a 35 millió a költségvetésnek annyi, mint egy családnak 2 Ft.”
 • 50. Lobbo71 2012. augusztus 18. 12:46
  „"Legalább annyit megérdemel egy olimpiai érmes is, mint amit kap egy VV-Évi,Alekox"

  Nem sajnálom a pénzt az érmesektől, hiszen egyrészt megdolgoztak érte, másrészt 100 millió az annyi a költségvetésben, mint egy átlag családnak 100 Ft. Ennyit kibírunk. De te erős fogalomzavarban szenvedsz: a VV-k nem az adófizetők pénzéből kapják a jutalmukat, így nem is lehet összehasonlítani őket az olimpikonokkal.

  Más kérdés, hogy a versenysport egy ökörség... Egészségtelen, sok esetben unalmas a nézőknek, semmi értelme. Ha a hír arról szólna, hogy 35 milliót kapott a leggyorsabb dohányos, akkor mindenki fel lenne háborodva. Pedig versenyszerűen kézilabdázni károsabb, mint dohányozni.”
 • 49. tonybacsi 2012. augusztus 18. 12:45
  „18,hablatyi.
  kedves baratom,őrűlők,hogy szereted a hazádat,nem is azt fikáztam,nekem is vérzik a szivem miatta.
  A primitiv gondolkodokat "fikáztam"
  miért nem veszel,magyar autot,magyar tv-radiot, magyar gépeket,mert NINCS, ipar-mezőgazdaság=0
  VÉGRE VAN EGY TÁRSASÁG, sportolok,mindent megtesznek,hogy a vilag maskép latja a hazánkat,
  gratulálok nekik,minden elismerésem!!!”
 • 48. Gőcze_László 2012. augusztus 18. 12:26
  „"Mindenkinek előtte a lehetőség, utánuk kell csinálni."
  Alapvetően nem igaz. De ez most parciális kérdés.
  Az meg ellentmondás, hogy az első visz mindent, mert még a 8. is visz/vinne valamennyit.
  A kérdés meg így íródott: mi a jutalmazás alapja azoknak az esetekben, amelyeknél a teljesítmény elmaradt a várttól?
  Az meg tipikusan az alma vs körte esete, amikor a Nobel-díj összehasonlítási alappá válik itt.”
 • 47. farvik 2012. augusztus 18. 12:18
  „Csodálatos teljesítmény és óriási munka van az olimpiai bajnoki, de a második, ... nyolcadik stb. helyek mögött is. Mindezzel együtt az élsport hallatlanul egészségtelen. Egy 35 40 éves kézilabdázó kész izületi roncs, tapasztalatból miondom. A látványsportok kifejezés meg egy baromság. Melyik sport nem látványsport? Talán a sakk (kivéve Alfonzó/Gera Zoltán), meg a lövészet, és van, amelyiket nem annyira élmény nézni, mert hamar vége az egész küzdelemnek. Ami a sport egyik legfontosabb értéke a mai világban - szerintem (és nemcsak szerintem), az, hogy szublimálja, megnemesíti a küzdelmet, tehát egyfajta nemes háború/verekedés/konfliktus pótlék, lehetőséget ad az adrenalin megmozgatásának valamelyest vállalhatóbb módjaira. Ezt pedig jó tudni, és meg kell benne becsülni.
  A jutalmak számomra azért mellbevágóan nagy összegek. Nem tudom, hogy van-e ebből levonás, de az átlagember -aki mondjuk tanult és maximalista, tisztességesen dolgozva ezt a pénzt 15 év alatt keresi meg. A vörös, kék, zöld, narancs, ultramarin bárókról, bűnözőkről ne beszéljünk, mert az más tészta. De az arányokat tényleg nem ismerik ebben az országban, tényleg csak a ló oldalát. MIndig a másikat.
  Amit pedig nagyon támogatni kellene, az valóban a tömegsport, a minőségi testnevelőképzés és az intézményi háttér. Mennyit öltöztem-edzettem jéghideg öltözőben, tornateremben, ahol gány volt a mellékhelyiség, a zuhanyzóban jó, ha hideg víz volt, ezeket kellene megszüntetni.
  Mi lesz majd a mindennapos tesivel? Hol lesz hozzá szakember? Hol lesz hozzá ész, ami felfedezi, hogy nem kell mindenhez edzőfelszerelés, jógázni a zsibongóban is lehet, tajcsizni, csikungozni akár télen az udvaron, kabátban is! A felmentetteknek is!
  Visszatérve, használják egészséggel a jutalmakat a sportolóink, legyünk rájuk büszkék, de azért valamennyire próbáljunk meg ésszel gazdálkodni ebben az országban. 100 év múlva talán még menni is fog...”
 • 46. profi10 2012. augusztus 18. 12:05
  „42. Gőcze_László 2012.08.18. 10:01
  Azt gondolom, pontosan ez lehet a motiváció, hogy az első mindent visz.
  A Nobel díjnál is csak egy kapja meg a díjat, és a velejárókat, kategóriánként.
  Legvégül: én nem sokallom a pénzt, és nem is irigykedem rájuk.
  Ez lehet egy gyereknek is cél, vagy életpálya, legyek a legjobb, és meglesz a jutalma.
  Mindenkinek előtte a lehetőség, utánuk kell csinálni.”
 • 45. Köszörűs 2012. augusztus 18. 11:20
  „Elolvastam az előttem szólókat.
  ...
  Nehogy már a szar húzza le a WC-t
  ...
  Legalább annyit megérdemel egy olimpiai érmes is, mint amit kap egy VV-Évi,Alekox vagy akárki más aki legfeljebb arra képes, hogy esténként telerókázza valakinek az utazóbőröndjét.”
 • 44. mekkmester 2012. augusztus 18. 10:45
  „megérdemlik! a többi az meg csak irigység... tessék utánuk csinálni!!!!”
 • 43. 1120 2012. augusztus 18. 10:45
  „Szándékosan nem olvasom el az előttem szólókat, mert attól tartok, hogy van olyan vélemény is, amit nem tudnék tolerálni, így hát csak a saját véleményemet írom le.
  Az első szó a köszöneté! Köszönöm, hogy megörvendeztettek minket kiváló sportolóink, nem egy közülük pedig emberi nagyságáról is tanúbizonyságot tett. EZ a legjobb országimázs-építés - és a legolcsóbb is, hiszen (bármilyen furcsa) ezek az összegek együttvéve is csak fillérek csupán ahhoz a pénzzel valójában ki sem fejezhető pozitív országkép kialakításhoz képest, amit ezek a remek emberek megtettek! Persze nem ezért tették...
  A fehérgalléros bűnözők ezekért az összegekért "le sem hajolnának"!
  Aki például kíváncsi arra, hogy mennyi gyötrelemmel jár, amíg valaki a szertornában akár csak országosan jegyzett eredményt ér el, az nézze meg a "Fehér tenyér" c. filmet! Én azóta tisztelem mélységesen az élsportolókat. Ajánlom MINDENKINEK ezt a filmet!
  http://www.youtube.com/watch?v=qDJHH0a2KmM
  Egyébként a teljes film is fenn van a youtube-on.”
 • 42. Gőcze_László 2012. augusztus 18. 10:01
  „Mint írtam, van még kérdés.
  Íme egy: mi a jutalmazás alapja azokban az esetekben, amelyeknél az eredmény elmaradt a várt szinttől?
  Valami nagyon nem stimmel ezze a magyar lóval. Hengereljék már meg egy kicsit a hátát, ne billegjenek az illetékesek hol ide, hol oda!”
 • 41. hablaty 2012. augusztus 18. 09:52
  „Szerintem meg nem sok!
  Akik ebben a sokat szenvedett, a devizahitelekkel kifosztott, a liberalizmus eszméjével lelkileg tönkretett magyarságban ilyen szintű össznépi örömöt és boldogságot ás büszkeséget tudnak varázsolni, azoknak a tette szerintem pénzben nem kifejezhető!
  A kormányzatunk válság sújtotta világunkban a lehetőségeihez mérten ennyit adott, szerintem örüljünk a győzelmeknek, és ne akarjuk ennek a spirituális élménynek a jelentőségét alábecsülni, amit ezektől a csodálatos sportolóktól az összmagyarság kapott!!
  Mikor egy dölt fejű, lógó taknyú, géndefektusos osztrák segédmunkás, aszlanderezik a magyar munkatársának,
  akkor vigyorogva és büszkén fel lehet hívni a figyelmét az olimpiai éremtáblázatra!”
 • 40. profi10 2012. augusztus 18. 09:35
  „36. Gőcze_László 2012.08.18. 08:55
  "és hogy ezen felül még szintén nem átlagos mértékű járadék is megilleti a győzeteseket."

  Csak hogy a profizmusról essék szó: az olimpiai bajnokokat, és csak őket a mindenkori magyar átlagbér (jelenleg 213 000 Ft) illeti meg havonta, 35 éves koruk után.
  Magyarországon az élő olimpiai bajnokok száma szerintem nem éri el a 200 főt.
  Ha én is demagóg akarnék lenni, azt mondhatnám, a segélyen élő gyerekgyárosoktól sokkal jobban sajnálom az állami juttatást, ha engem megkérdeznének (nem kérdeznek), akkor én tőlük venném el inkább a pénzt.”
 • 39. zsír.a.buli? 2012. augusztus 18. 09:30
  „sok mindenkinek igaza van az előző kommentekben, valós tényeket és szubjektív , érzelmi megközelítéseket is olvastam pro- és kontra, de mindezek mellett ( vagy ellenére ), a 35 millió forint sok.”
 • 38. load 2012. augusztus 18. 09:26
  „26. mir
  "...az olimpikonok egy része spártai körülmények között készült fel..."
  Azért kellene az ilyen pénzeket az egyesületre, vagy a sportágra költeni.
  A londoni eredményeket nem az agyontámogatott látványsportok hozták, a létesítmény helyzet több eredményes sportágban is katasztrófális.”
 • 37. OCC 2012. augusztus 18. 09:07
  „Ez volt a munkájuk, ez volt a dolguk, csak nekik az egész világ elött kellett bemutatni, képviselni azt amiért éveken keresztül bejártak a munkahelyükre.
  Mellesleg nem csak ebben a munkakörben megkövetelve a maximális felkészültség, illevtve fegyelem.

  Igen jár nekik jutalom, de az olimpia láz, sikeresség nem írhatja felül a racionális gondolkodást........”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását

Könnyen előfordulhat, hogy a jövőben nem kapnak jutalmat a német olimpiai bajnokok és érmesek. Tovább olvasom