Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Záporcella a Rábaközben, havaseső Sopronban - Faggyal támad a tavasz

A fél országra figyelmeztetést adtak ki a várható talaj menti fagy miatt szerdára.
21.00 - Az előrejelzéseknek megfelelően látványos záporok alakultak ki délután a labilitás növekedésével a Rábaközben. Mihályi mellett a képen látható gyönyörű záporcella haladt el, míg Páliból dupla szivárvány volt megfigyelhető - írta a sopronmet.hu

Még több fotó itt >>

Fotó: sopronmet.hu
Fotó: sopronmet.hu


19.50 - A fél országra figyelmeztetést adtak ki a várható talaj menti fagy miatt szerdára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a talaj menti fagy miatti figyelmeztetést.

Vas, Zala megyére a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat azt írta: kedd este északkeleten eleinte a záporok mellett zivatar is kialakulhat, majd megszűnik a csapadék. Éjszaka a talaj mentén főként ország középső és keleti részén több helyen is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet.

Szerdán nyugaton, illetve helyenként északkeleten és az Alföldön is viharossá fokozódik a szél. 70 kilométer/órát meghaladó széllökések elsősorban nyugaton lehetnek, de az Alföld középső és északkeleti részén, illetve Borsod-Abaúj megyében is előfordulhat ezt megközelítő szélerősség. Szerda délután a legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl keleti részén alakul ki az elszórt záporok mellett néhol jégdara és esetleg zivatar is kialakulhat.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb időre van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható.

16.50 - Várható időjárás az ország területén szerda estig

Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből eleinte nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben alakulnak ki záporok, az utóbbi tájakon zivatarok is. Az intenzívebb záporokat jég-, illetve hódara kíséri. Éjszaka átmenetileg egyre többfelé kiderül az ég.

Szerdán a napsütés mellett hozzávetőleg a Szécsény-Budapest-Pécs vonalban képződik több gomolyfelhő, és főként arrafelé számíthatunk záporokra, egy-egy zivatarra.

Ugyanakkor az Alföld fölé zártabb, réteges felhőzet is sodródik, amelyből a délkeleti, keleti határ közelében alakulhat ki néhol gyenge eső. Az északnyugati, szerdán az északira, északkeletire forduló szél nagy területen megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében olykor viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb időre van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11, 16 fok között várható.

Korábban - Havasesőt adó zápor vonult végig Sopron egy része felett kedden, melyet a kurucdombi észlelő állomáson (~220 m) is észleltek.

A hétfőn érkezett markáns hidegfront mögött 1200-1400m-es magassában közel -5 fokos levegő zúdult be térségünk fölé a reggeli órákig.

Ez a levegő elég hideg már ahhoz, hogy áprilisban se kelljen túl magasra mennie annak, aki hócsapadékot szeretne látni egy-egy záporgócból - írja a sopronmet.hu.

Forrás: sopronmet.hu
Forrás: sopronmet.hu

A délelőtti óráktól intenzív nedves konvekció (gomolyfelhő-képződés) zajlik a Kisalföld felett, köszönhetően a labilis légrétegezettségnek, így a délutáni óráktól egyre többfelé alakulhatnak ki havaseső záporok, 400-500 méter felett hózáporok.

Intenzív záporok környezetében gyors hőmérséklet-csökkenés és akár talajfelszínt elérő hópelyhek is várhatóak.

A sopronmet.hu légifelvételein, valamint fotóikon megtekinthetik a gomolyfelhőket, melyekből kialakulnak megyeszerte a záporok, havasesőt adó záporok és a magasabb vidékeken hózáporok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtörtént és beszélni kell róla

Miként, hogyan és legfőképp miért történhetett meg a soproni lőtéri gyilkosság? A Kisalföld riportkötete erre keres választ. Tovább olvasom