Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Winkler Oszkár-díj

Ebben az évben Supka-Kovács Tamásnak ítélte a Városszépítő Egyesület a Winkler Oszkár-díjat. A fiatal építész a soproni polgári villaépítés hagyományainak ápolása és megújítása miatt részesült az elismerésben.
Tavaly áprilisban készült el a Kertekalja utcában az a ház, amelynek tervezője Supka-Kovács Tamás – tulajdonosa pedig Katona Imre – Winkler Oszkár-díjat kapott. Az elismerés átadására szombaton délután került sor.

– Egy ház felépítése szoros együttműködést feltételez a tervező, a kivitelezők és a tulajdonos között – mondta Supka-Kovács Tamás. – Nekünk ebben az esetben szerencsénk volt, mert régóta állunk munkakapcsolatban egymással.

– Én csak annyit tettem, hogy nagyjából elmondtam az igényeinket, azzal a megjegyzéssel, hogy aki elmegy a ház előtt, az tudja, hogy itt ács lakik és nem például egy cipész. A többit pedig Tamásra bíztam – vette át a szót Katona Imre.

– A tervezés során többször konzultáltunk, finomítottuk, csiszoltuk a terveket, míg végre kialakult a végső megoldás.

– Az épület tervezett helyszíne nagyon fontos tényező volt esetünkben is – folytatta a fiatal építész. – A telek valamikor a Villa sori házakhoz tartozott. Ahhoz a Villa sorhoz, amely még ma is karakteres építészeti egység. Ez volt a kiindulási szempont. Szerettem volna egy olyan házat tervezni, amely kapcsolódik ehhez a stílushoz. A lövéreki építészetre jellemző, hogy gyakori a keresztalaprajz, ezért egy körszimmetrikus alaprajzot terveztem – gyakorlatilag egy svájci keresztet –, a sarkokon 45 fokos levágással. Régebben általában a kereszt középpontja körül alakultak ki a legfontosabb terek. Én is ide terveztem a földszinten a nappali, az étkező és a konyha együttesét, egy kandalló köré csoportosítva. Supka-Kovács Tamás szerint a Lövérekben nem csupán a ház kapott nagy hangsúlyt, hanem például a kerítés és a kert is. Erre ők is kiemelten figyeltek. A legfontosabb tényezőnek azonban az igényességet említette. Arra a kérdésre, hogy egy ilyen ház többe kerül-e – leszámítva a telket –, mint egy más típusú, a tervező nemmel válaszolt, mert ma már egy ház költségének hatvan százalékát az anyagok teszik ki, és csupán a maradék negyven a munkadíj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos beruházás Hegykőn

Egymilliárd forintos beruházás szerepel a hegykői termálfürdőt üzemeltető cég tervei között. Ezzel… Tovább olvasom