Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Vízi paradicsom: Terv van, döntés nincs

Úgy tűnik még évekig várhatunk arra, hogy a Fertő tó fertőrákosi öblében egy korszerű vízi paradicsom épüljön.
A rendszerváltás óta évről évre felmerül, hogy a Fertő tó magyar oldalán is épüljön egy korszerű strand, a megfelelő kiszolgálólétesítményekkel együtt. Elmúlt tizenhat év és csak álmok szövődtek, érdemi lépést senki sem tett. Pedig a fertőrákosi öböl igazán alkalmas lenne egy vízi paradicsom kialakítására. Hét évvel ezelőtt elkészült a terület szabályozási terve, de azóta sem került a soproni testület elé, pedig ez lenne az alapja, hogy akár önkormányzati, akár magántőke bevonásával elkezdődhessenek a fejlesztések.

– A soproni önkormányzat jelenleg kivár – tudtuk meg Hruby József alpolgármestertől. – Azért nem kerül a testület elé a rendezési terv, mert mint ismert, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint a Fertő Tavi Nádgazdaság pereskedik a nádaratási jogról. Ez azért érdekes, mert a fejlesztésre szánt terület egy részét érinti ez a vita.

Az önkormányzatnak ugyanis nem mindegy, hogy kivel sikerül megállapodni az érintett területről. A másik ok pedig: abban az esetben, ha a testület elfogadja a rendezési tervet, akkor a kezelői jogok birtokosa, a vízügyi igazgatóság szabad utat adhat a fejlesztéseknek, esetleg kihagyva a programból Sopront.

Másképp vélekedik a kérdésről Janák Emil, a vízügy igazgatója.
– Mi lennénk a legboldogabbak, ha Sopron végre elfogadná a rendezési tervet, mert akkor valóban elkezdődhetne az ingatlanfejlesztés, pályázati forrásokból vagy magántőkével. A befektetők arra várnak, hogy lépjen az önkormányzat. Sopron a külterületként nyilvántartott terület tulajdonosa, ezért az ő kötelességük a rendezési terv elfogadtatása. Döntésükig semmit sem lehet tenni. A folyamatban lévő jogi procedúrának nincs köze a rendezési tervhez.

A labda tehát ide-oda pattog, közben értékes évek múlnak el. Érthető, hogy Sopron – és a strandot üzemeltető vízmű – nem akar kimaradni a „buliból" és a fejlesztések utáni haszonból, de elfogadható a vízügy érvelése is. Ebből a patthelyzetből, csak akkor lehetne kimozdulni, ha az érintettek – a soproni önkormányzat, a vízügy, a nemzeti park és a nádgazdaság – többoldalú megállapodást kötnének – még a rendezési terv elfogadása előtt –, így mindenki biztosítva lenne, hogy egyik fél sem játssza ki a másikat. Erre van esély, csak az a kérdés, mikor ülnek tárgyalóasztalhoz a felek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzás a vád a kutyaügyben

A soproni kutyaügyben az ügyészség állatkínzás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a soproni bíróságra, ahol május 31-én tartják meg az első tárgyalást. A vádlott Őrsi András szerint a szakértői megállapítások nem állják meg a helyüket. Tovább olvasom