Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Veronika kapta Mikótól a klarinétot

Sopron - Böröndy Veronika, a Sopron Város Fúvószenekara klarinétosa kapott hangszert Mikó Istvántól, aki a szilveszteri koncert konferálásáért járó fellépti díját ajánlotta fel erre a célra.
Böröndy Veronika, a Széchenyi-gimnázium 15 éves tanulója nagy becsben tartja a Mikó Istvántól kapott hangszert.
Mikó István, hazánk egyik legnépszerűbb színművésze állta a szavát: a szilveszteri hangverseny konferálásáért felajánlott hatvanezer forintjából egy klarinéttal lepte meg a művészegyüttes egyik legfiatalabb tagját, Böröndy Veronikát, a Széchenyi-gimnázium 15 éves tanulóját.

– Mikó Istvánt mindnyájan nagyon szeretjük, ezért kifejezetten nagy becsben tartom a hangszert – mondta érdeklődésünkre a fiatal muzsikus. – Hétéves korom óta járok zeneiskolába, édesapám – aki a fúvószenekar szárnykürtöse – indíttatására kezdtem el klarinétozni. Előtte három évet furulyáztam. Immár öt éve klarinétozom Wagner Csaba irányítása alatt. A zenekarnak tavaly ősszel lettem a tagja; ekkor kaptam kölcsönbe a hangszert, amelyet most végleg nekem ajándékozott Mikó művész úr.

– A Mikó István által átadott hangszer egy igen jó állapotban lévő, cseh gyártmányú, felújított Amati klarinét – tudtuk meg Riedl Ervintől, a városi fúvósok első klarinétosától, a csapat hangszerészétől. – A tízéves instrumentum eddig a zenekar tulajdonában volt, most végleg új gazdájához került. Ez a hangszer 30–40 éves korában is kitűnően fog szólni, karbantartása megoldott.


– Éves szinten mintegy háromszázezer forintot fordíthatunk hangszerjavításra, Mikó István gesztusa e szempontból is értékelendő – vette át a szót Vörös Péter, a zenekar titkára. – Most, hogy közhasznúvá vált alapítványunk, bízunk abban, több jut majd hangszervásárlásra. Leginkább kürtre és harangjátékra lenne szükségünk, ezek egyenkénti ára meghaladja a kétszázezer forintot. Vágyunk, hogy beszerezhessünk egy baritonkürtöt – amelyen Steven Mead elkápráztatta a szilveszteri koncert közönségét –, ennek ára használtan is négyszázezer forint körül mozog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldások havazás idején

Ágfalva, Harka - Az elmúlt napok havazása nem okozott fennakadásokat Sopron környékén. Ágfalván egy… Tovább olvasom