Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Van jövője a kékfrankosnak

Az ország megannyi borvidékéről, valamint határainkon túlról is érkeztek borminták a VII. Nemzetközi Kékfrankos Borversenyre. A legjobbak között a Soproni borvidék borát is megtaláljuk.

– A kékfrankos borok nemzetközi megmérettetése 2000-ben indult Szekszárdon azzal a céllal, hogy a hazánkban legnagyobb területi aránnyal rendelkező vörösbor-szőlőfajta hírnevét öregbítsük, erősítsük. Sopronban, a kékfrankos fővárosában először rendeztünk ilyen borversenyt, Molnár Tibor, a hegyközségi tanács egykori elnöke, kiváló borász emlékére – nyilatkozta Ferenc Vilmos szekszárdi kertészmérnök, versenyalapító főszervező.

– A borversenyen több mint kilencven kékfrankost zsűriztek. A minőséggel kapcsolatosan megállapították, igen jó, különleges borokat kóstolhattak. Tizennégy bor kapott arany minősítést, negyvenhat pedig ezüstöt.

A nemzetközi kékfrankosverseny résztvevői is aláírásukkal támogatták a Kisalföld „Vizet a Dunába!
A nemzetközi kékfrankosverseny résztvevői is aláírásukkal támogatták a Kisalföld „Vizet a Dunába!" kezdeményezését. Balról Csizmadia Péter, Rigler Zsolt, Koch Kornél és Ferenc Vilmos. Fotó: Magasi Dávid.


Ferenc Vilmos részletezte: a hazai borászat eljutott arra a szintre, hogy a kékfrankost – amelyből már klónokat is előállítottak, és amely fajta a rothadásra és betegségekre kevésbé érzékeny – biztonságosan termessze. Az is kiderült, hogy idehaza ez az egyetlen fajta, amelyből akár hűvös, csapadékos évben is jó bort lehet készíteni.

„A jövőt illetően optimisták lehetünk, a kékfrankos telepítése szinte valamennyi borvidéken emelkedőben van. Az utóbbi évtizedben nagy nemzetközi borversenyeken értek el aranyérmeket" – zárta Ferenc Vilmos.

Olvasóink írták

  • 1. bgabri 2012. június 04. 18:31
    „köszönjük,hogy megosztották legalább az aranyérmes borok készitőinek nevén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni közgyűlés: Van üzleti terve a holdingnak

A rendőrkapitány is szereti a lovakat, de egyelőre nem lesz lovas alegység Sopronban. Közgyűlés… Tovább olvasom