Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Válságban a taxiscégek

Ömlik a panasz a soproni taxisokból. Költségeik az egekben, a benzinár-emelkedést már követni sem tudják, s hiába is próbálnák a kiadásaikat az utasokra hárítani, mert belőlük is egyre kevesebb van.

– Most ért ide a válság, harminc százalékkal kevesebb az utasaink száma a tavalyi évhez képest – fogalmazott Regényi János, az egyik soproni taxiscég elnöke. – Régen báli szezonban szétszedtek minket, most meg órákig meg sem csörren a telefon a központban. Így kénytelenek vagyunk szó nélkül tűrni az áremelkedéseket is, nem háríthatjuk azt az utasokra, hiszen így sincs fuvar. Ha a költségeinket összeadjuk, akkor egy melósfizetésnél többet nem tudunk hazavinni még a jobb hónapokban sem – tette hozzá.

Az elnöktől megtudtuk, három taxitársaság működik a városban, nagyjából azonos tarifával. Áremelés náluk utoljára tavaly volt, azóta városon belül minden fuvar 750 forintba kerül.

Állítja, katasztrofális a helyzet, pedig sokan más városokból is jönnek ide taxizni, de hiába, Sopronban is elfogytak az utasok. Mindemellett rengeteg a bürokrácia és évente új adónemekkel ismerkednek.

Régebben azt gondolták róluk, jól megy nekik, de szerintük a mondatnak csak a kilencvenes évek közepéig volt valóságtartalma.

– Most ért ide a válság, harminc százalékkal kevesebb az utasaink száma a tavalyi évhez képest – fogalmazott Regényi János, az egyik soproni taxiscég elnöke.
– Most ért ide a válság, harminc százalékkal kevesebb az utasaink száma a tavalyi évhez képest – fogalmazott Regényi János, az egyik soproni taxiscég elnöke.

Bár egyéni vállalkozók, szövetkezetekbe vagy egyesületekbe tömörülnek, így ugyanis nagyobb megrendelés esetén könnyebben kötnek szerződést. Dolgoznak nappal és éjszaka, és a félelmet sem csak hírből ismerik. A soproniak többnyire törzsutasaikat fuvarozzák, akik jó része idős. A legjobb helynek így napközben a kórház és a rendelőintézet környéke számít, hétvégén a bálozó és bulizó fiatalok kérik a szolgáltatást. A nagyobb cégek, szépségszalonok, szállodák ma már nem rendelnek taxit, maguk oldják meg vendégeik szállítását. Emiatt ugyancsak komoly bevételtől esnek el, korábban egy-egy hotelből naponta érkezett 5–6 hívás, ma egy sem. A sofőrök tehát hosszas várakozásra kényszerülnek a drosztokon, jó néhány óra eltelik, mire valaki utolsóból első lehet a sorban.

– A műszaki vizsga árát háromszorosára emelték és évente vinni kell az autónkat. A szervizóradíjak 2000-ről 9000-re nőttek, a benzin ára fél év alatt 50 forinttal emelkedett, utas meg nincsen. Naponta jó, ha 1–2 fuvar beesik. Nem jó nekünk ez a nagy liberalizáció sem, mindenki taxizhat, aki csak akar. Más országokban ezt is szabályozzák, ezer emberre egy fuvarozó juthat. Nálunk ez majdnem a duplája – árad a panasz a 26 éve taxizó Danó Gáborból.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. taxi63 2010. március 08. 18:10
  „Hűha most nem érek rá de holnap válaszolok a kérdéseitekre
  Regényi János.

  u.i.elég sok az indokolatlan gyűlölködő megjegyzés.
  A Csengery utcai szuperkáoszt ugye azt is mi csináljuk?”
 • 41. Egytaxis 2010. március 05. 14:50
  „A többi értetlenkedönek! A nyugtaadás kötelező, a számlaadás nem, csak kérésre!!! Másodszor, a 740,750,760 kedvezményes,akciós fuvar dij, a soproni lakosság részére!!! Aki számlát kér az nem lakosság, mert azért kéri, hogy elszámolja költségként, és az ugy már nem kedvezményes fuvar dij! A Sopronon belül pedig azt jelenti, hogy Sopron táblától Sopron tábláig!”
 • 40. Egytaxis 2010. március 05. 13:44
  „Fantom! Ha tudnád értelmezni a szöveget, rájönnél, hogy andriskasopron taxis!!!”
 • 39. juves 2010. március 03. 01:24
  „Mindenkinek nehéz,nemcsak a taxisoknak..
  Amúgy biztos sok ökör vendég van,meg biztos drága a benzin,éjszakázni kell,hétvége stb...
  De azért sírni nem kéne.Akkor mentek haza ebédelni amikor akartok,akkor hozzátok el a gyereketeket a suliból,oviból amikor akarjátok,az állomás előtt dumálgattok(vagy a Spar előtt)meg cigizgettek ha üres járat van.Nem kell fizikai munkát végeznetek,a vezetésbe nem szakadtok meg,a nőket lesegetitek egész nap a városban.Én is megyek eleget taxival,és tudom mi a pálya.Meg amit feketén kerestek,meg a borravaló...hagyjuk...
  De egyébként ha annyira szar ez a majdnem hogy szabad,kötetlen munka(?),akkor próbáljátok ki milyen hatra a gyárba beállni a futószalag elé(70.000ért),vagy esetleg vendéglátozzatok napi 14 órát(ami nem lesegetésből,meg cigarettázásból,dumálásból áll),ahol meg tudhatjátok azt is milyen amikor lejárod a töködet is,meg szétmegy a hátad,a lábad(nem mellesleg ugyanannyi ökörrel találkozol mint a taxiban,csak hosszabb ideig).De ha ez nem jó,akkor próbáljátok ki milyen az Erzsébet kórházban beteget ápolni,meg tologatni...(80.000ért)ők sírhatnak,de nem ti...”
 • 38. t.b. 2010. március 02. 21:59
  „Javítom:a hülye barom nem a bal oldalon ül, hanem a jobbon és hátul.Persze akinek nem inge ne vegye magára...”
 • 37. hehe08 2010. március 02. 21:51
  „még ha nem is fogalmaztál szépen.... de igazad van!”
 • 36. t.b. 2010. március 02. 20:45
  „Hát igen, sajnos nagyon sok a gondolkodni nem igazán tudó ember.A tanár állása, az asztalos illetve más munka miben különbözik? Ja, hogy mindenkinek a saját munkája ér valamit? Dolgozzatok napi 12 órát, ülve egy rakás barommal a bal oldalatokon(tiszt. a kiv.-nek).Amúgy lehet, hogy a dízel olcsóbb, de ha értenétek az autókhoz, tudnátok, hogy sokkal drágábbak az alkatrészek hozzá.Különben meg hamarabb kopik az, amit többet használnak, és többen!!!Ennek felismeréséhez sem kell sok ész! És az olvasáshoz sem, mivel minden taxi műszerfalára és az újságok hirdetéseiben is fel van tüntetve, hogy soproni lakos, és törzsutaskártya FELMUTATÁSA esetén, az ELSŐ célállomásig 740,-50,-60 a fuvardíj!!!De ha én vezetném a társaságokat, biztos, hogy órával mennék, ahogy az ország 95%-ban teszik!!!Nem kell a sok okos embernek a kedvezmény.Vegye meg a 280ft-os buszjegyet, illetve fagyjon halálra gyalog a büdös részek, aki után rendszeresen takarítani ill.renováltatni kell a drága új autókat.A drága autókról meg annyit, hogy a kedves utas, akkor mit szólna, ha egy ótvar 25éves Ladába rakná be a pics...ját?Pedig néhány száz forintért ezt érdemli!!!De persze én nem taxizom, és nem is fogok, mert a városi forgalomban, nem lehet 10 percen belül elérni sehová sem!!!de persze ezt is csak az tudja, aki, vezet, és gondolom a hozzászólok többsége még ehhez is hülye!”
 • 35. Fantom 2010. március 02. 07:36
  „andriskasopron! Szerintem te sokat tudsz! Nem kellene ennyire támadni a taxisokat! Arra nem gondolsz, hogy nincsen munka lehetőség és ezért nem váltanak a taxisok!? 50 év felett nem vesznek fel sehova! Ha egy kicsit is számolgatnál, rájönnél magadtól is arra, hogy Hajnal tér és Pihenőkereszt milyen távolságra van egymástól! A 750 Ft igen csak kevés ahoz, hogy valaki meggazdagodjon ebböl! Hangsúlyozom 329 Ft a benzin literenkénti ára! Naponta nem egyszer és nem kétszer kell menni ilyen távot! Ez mellett ott van az autó javítatása is! Vagy szerinted nem hibásodnak meg az autók? Meg még sorolhatnám, hogy mennyi kiadása van egy taxisnak,amiről fogalmad sincs! Nem egy aranyélet ahogyan ezt te gondolod! Szerintem ne írj ide meggondolatlan dolgokat! Fantom”
 • 34. egysoproni_ 2010. február 28. 21:38
  „8 éve én is a bizonytalan sokat váltottam fel a biztos kevesebbre,”
 • 33. gall 2010. február 28. 20:14
  „válság van,ezt a taxisoknak is tudomásul kéne venni,én is váltottam,sokkal kevesebbet keresek mégsem sírok,ez van.”
 • 32. egysoproni_ 2010. február 28. 16:23
  „30. andriskasopron!
  Arról senki nem tehet, hogy a Taxisok ennyiért dolgoznak! Menjenek máshova dolgozni havi fix pénzért. Ki mondta, hogy menjenek taxizni? Kényszerítette őket valaki? Valamiért még mindig csinálják, feltételezem, hogy nem az utasaik 2 szép szeméért. Ha valami annyira nem megy akkor azt abba kell hagyni!”
 • 31. NoBo 2010. február 28. 16:03
  „andriskasopron:
  arról meg más nem tehet, hogy a taxisok ennyiért dolgoznak.
  Érdekes, hogy minden taxis szerint limit kell, meg ez az átka a liberalizációnak... stb.
  KÉRDEZEM, HOGY KI DÖNTI EL, HOGY KINEK A "PRIVILÉGIUMA" TAXIZNI?
  Nehogy már a taxisok döntsék el, hogy ki lehet vállalkozó... Amúgy nagy általánosságban
  nem kéne sírni, ismerek párat és messze nem igaz ez a "melósfizetés"....”
 • 30. andriskasopron 2010. február 28. 15:52
  „arrol senki nem tehet h te ennyi penzert dolgozol.”
 • 29. iparos 2010. február 28. 13:26
  „Azért pálcát sem szabad törni felettük. Biztosan nehéz a megélhetés, mint mindenkinek ebben az országban.
  A probléma csak az, hogy sok a selejt közöttük. Én relative sokat taxizom, de kizárolag névre szolva. Igy már nem érhet meglepetés.”
 • 28. egysoproni_ 2010. február 28. 11:57
  „26. andriskasopron!
  Sopron területén belűl? Mit jelent ez? Pl.: Bánfalva Sorpion kertvárosi része aminek nins külön önkormányzata tahát Sopronhoz tartozik! Ennyi erővel akkor a Lővérek mint város rész is mehetne magasabb tarifával nem? Sopron - Balf, Sopronkőhida, Tómalom, Jánostelep. Ezen telpülésrészeknek nincs külön önkormányzatuk hanem a Soproni polgármester és a soproni városvezetés az uralkodó hatalom azokon a városrészeken is! Kópháza, Ágfalva az más tészta az másik önkormányzat területe és nem Sopronhoz tartozik.
  Ha számla kell akkor kérjek? Ezt kérni kell? A jelenlegi törvények szerint számla vagy nyugta adása kötelező!! Kérni sem kellene, de sem számlát sem nyugtát nem adnak! Jaaa, ha számlát kérek akkor nem érvényes a 750 Ftos tarifa? Akkor ez nyílt adócsalás!! Számla/nyugta nélkül 750 Ft míg számlával drágább! Hogy is van ez?? Aztmondod sok a taxis és sokat kell dolgozni? Én is dolgozom havi 220 - 23 0órát. Ezt választottam. Ja és nem keresek 100 - 105 ezernél többet és van, hogy ebédelni is csak este 8-9 órakor tudok. Ha enynire nem tudnak megélni a taxisok akkor miért nem keresnek más munkát? Jaa, válság van? Nem volt mindig válság! Valamiért sak csinálják! Az utasok 2 szép szeméért nem csinálná egyik sem!”
 • 27. jano11 2010. február 28. 10:33
  „Tonxy

  köszi megjegyezve:)”
 • 26. andriskasopron 2010. február 28. 09:56
  „Ha minden munkanak csak a rossz részét írnánk le akk mindegyik szakmarol szep kepet festenenk.ha az emberek akik itt olyan okosak miert nem tudnak elolvasni egy egyszeru hirdetest?sopron terulten belul az elso celallomasig tart egy fuvar amiert a meghirdetett osszeget kell fizetni.ez le van irva.aki nem tudja értelmezni magaban keresse a hibat.szamla kell?kerjuk szamla igenyet elore jelezze,ez ismeros mondat nem?ha szamla kell kerjel,de akk ne szamits a kedvezmenyes tarifara,a hivatalos taxameter alapjan tortenik a szallitas.megegyszer mondom konnyu itelkezni,meg lehet probalni,havi 22-26 ejszaka muszakonkent 12 oraval szamolva.az h ennyi taxis van az meg a jol mukodo kormanyunk sikere,ugyanis nem lett korlatozva h mi a megengedett limit.ugy itelkezzunk h valos kepunk van,nem egy eloitelet.”
 • 25. eskorpio 2010. február 28. 00:00
  „Panaszkodni, sírni-rini azt nagyon megtanulták, de
  számlát adni azt nem tudnak ill. nem szeretnek, olyat talán nem is ismernek!!!
  Déli időszakban vezetés közben rádion általában azt beszélik meg, hol és mit ettek
  mi az, hogy melósfizetés, no akkor lennének csak bajban, ha melósfizetést vinnének haza.”
 • 24. Tonxy 2010. február 27. 21:57
  „jano11: Az állomásról idő alapján számolják az utat, ha hívod telefonon a szemközti buszmegállóból akkor már csak 750:)”
 • 23. iparos 2010. február 27. 14:55
  „Ja kérem! Karácsony és szilveszterkor észérkedünk, mert tudjuk, hogy lesz vendég. Ilyenkor meg sajnáltatjuk magunkat?

  Karácsonykor nem visszük el az idös nyugdíjas házaspárt, mert kicsi kutya volt náluk. Inkább üresen elhajtott. Mert volt munka!
  Az ismerösöm lányát Harkára 1600-ért szokták haza vinni. Egy alkalommal megkérték, nem jöhetne-e vele egy Kopházi utas is, hogy ne keljen vissza jönni érte. Bele egyezett! Jutalma 100Ft-ot engedett kegyesen az árbol!

  Nem sírni kell, hanem becsületesen végezni azt amiből élünk! Holnap is élni kell valamiből!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémet loptak - másfél tonna alumínium a járműben

Iván - Rendőri ellenőrzés során bukott le egy furgon tulajdonosa. Másfél tonna alumínium volt a… Tovább olvasom