Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Útlezárás után: megnő az illegális forgalom a bicikliúton?

A szentmargitbányai út lezárása azzal is járhat, hogy megnő az illegális gépjárműforgalom a Fertőrákos és Fertőmeggyes közötti bicikliúton.

Új utak épülhetnek a jövőben Magyarország és Ausztria között, a határhoz vezető, már meglévő utak, valamint határátkelők közül pedig többet is felújítanak – jelentte be hétfőn Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, miután Budapesten tárgyalt Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, aki Orbán Viktor kormányfővel is egyeztetett.

Mint elhangzott a Burgenland és Magyarország között meglévő 29 átkelőt felújítanák, továbbá 30 új utat építenének. További cél, hogy gyorsítsák a határon átvezető forgalmat. Adott esetben úgy, hogy a meglévő épületeket lebontanák.

Teljesen tönkrement, lezárták az utat. Fotó: Magasi
Teljesen tönkrement, lezárták az utat. Fotó: Magasi


A tervezett határon átnyúló együttműködés a térségünkben lévő utak felújításának is lendületet adhat. A Szentmargitbánya (St. Margarethen) felé vezető út rossz állapotával lapunk többször is foglalkozott. Ez ügyben új fejlemény, hogy ezt az útszakaszt a hóhelyzet és a burkolat járhatatlansága miatt kedd reggeltől határozatlan ideig lezárták.

Az út tönkrement, teljességgel járhatatlan, így adódik a felvetés, hogy ez a szakasz bekerülhet-e a bejelentett felújítási programba?

A soproni városházán ismételten azt mondták, a városvezetés kiemelten foglalkozik a témával. Korábban többször szerettek volna együtt pályázni az osztrák féllel az út magyar és osztrák szakaszának teljeskörű felújítására, ám az ausztriai partner terveiket akkor nem támogatta. Most ismét megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként lehetne forrást találni a jelenleg járhatatlan út rendbetételére.

 Kópházánál kamionos pihenő lenne
A kópházi határátkelő a helyi önkormányzat bérleményében van. Mint az Grubits Ferenc polgármester elmondta: meglátásuk szerint az épületek nem lassítják a forgalmat, így azok elbontása nem indokolt. A településen továbbra is az a terv, hogy egy kamionos pihenőt alakítsanak itt ki. Ehhez azonban még befektetőket keresnek.


A szentmargitbányai út lezárása minden bizonnyal azzal is jár, hogy megnő az illegálsi gépjárműforgalom a Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) közötti bicikliúton. Pedig ezt sem jelentős gépkocsiforgalomra tervezték.

– Ezt az útszakaszt továbbra is kerékpárosok használhatják. Erre tekintettel felvettük a rendőrséggel a kapcsolatot, hogy az útszakasz forgalmára és a behajtási engedélyek ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítsanak. Rövidtávon nem is szeretnénk az út minősítésén változtatni, csak a hosszú távú terveinkben szerepel, hogy az utat megnyissuk az autósok előtt – mondta el megkeresésünkre Baltigh Márta polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Kék Frank: szabályozhatja a kormány a helyi pénzeket

Elkészült az NGM-ben az a javaslat, amely felügyeleti intézményeket helyezne a jelenleg teljesen… Tovább olvasom