Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Új helyen a Tarródy emlékmű a lakompaki kastélyban

Az 1620-as csata emlékére készült emlékmű ünnepélyes keretek között került új helyszínre Lakompakon (Lackenbach).

Esterházy Miklós gróf 1620-ban II. Ferenc császár és Bethlen Gábor közötti politikai nézeteltérések miatt visszavonult Lakompakba, hogy ott biztonságba húzódjon Bethlen csapatai elől. A Habsburghű Esterházyt az ellenséges katonák megostromolták.

Dr. Herbert Zechmeister (Esterházy), Christian Weninger polgármester, Robert Tannenbaum (Esterházy), Peter Krail alpolgármester
Dr. Herbert Zechmeister (Esterházy), Christian Weninger polgármester, Robert Tannenbaum (Esterházy), Peter Krail alpolgármester


A császári katonák segítsége időben érkezett, így az elszánt Esterházyt és a bátor sopronnyéki (Neckenmarkt) parasztokat megmentették a kastély fenyegető elfoglalásától.

Az ellenséges tábor alparancsnokát, Tarródy Mátyást, az ütközetben megsebesítette egy golyó, aki a lovával együtt belezuhant abba a gödörbe, amit azelőtt ő maga ásatott ki Esterházy sírhelye gyanánt, arra az esetre, ha nem adná meg magát.

Az esés a halálát okozta. Ezt bizonyítja még ma is az 1623-ból származó táblafelirat: „Itt fekszik a bethleni hercegek első, a lakompaki csatában elhunyt hadvezére, kinek neve Tarrody Mátyás, ki akkor lett eltemetve, amikor Esterházy Miklós Dampierre segítségével sikeresen kiszabadult az ostrom alól. 1623"

Az emlékmű többi, 1950-es években elveszett részét, később újrakészítették. A hagyományhoz híven Tarródyt lovával és kutyájával együtt temették egy az Esterházynak kiásott sírba. A 19. Század elején a kastély akkori intézője kinyittatta Tarródy sírját, hogy ellenőrizze a legendát.

Az emberi csontváz mellett valóban ott hevertek egy ló és egy kutya maradványai is, amely igazolja a Tarródy haláláról és a gróf Esterházy Miklós által készíttetett síremlékről szóló legendát.

A műemléket 1953-ban Lakompak keleti felében, a Bahnstraßen állították fel és 2012-ben, kereken 60 évvel később, ismét elszállították, így most a lakompaki kastély területén kapott nemes helyén emlékeztet az 1620-as évi csatára és Tarródy Mátyásra.

Olvasóink írták

 • 2. senechal 2012. augusztus 07. 12:00
  „Kedves szerkesztőség és / vagy moderátor !
  Zagyvaságok és helyesírási hibák maradnak - komment törölve ?
  Ez a helyes eljárás ?
  Ez a lap és munkatársainak szinvonala ?”
 • 1. csingilingi 2012. augusztus 07. 11:36
  „Aki másnak vermet ás, maga bele potty!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retro Sopronból: Halkan, mert elvisz a rendőr - fotók

Egykoron az egész utca zengett a hangos rádió adásoktól. A rövidhullám jelentette a szabadságot. Tovább olvasom