Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Túl erős petárda robbanhatott

A normálnál vastagabb és erősebb töltetű petárda okozhatta kedd este a 14 éves fiú sérüléssel járó petárdabalesetét.

A rendőrség felhívja a figyelmet, magánszemélyeknek egész évben tilos petárdát birtokolni, illetve felhasználni.

Mint arról beszámoltunk, súlyos kézsérülésekkel szállítottak kórházba egy 14 éves soproni fiút. – A megelőzés érdekében azt tanácsolom a szülőknek, hogy mindennap rendszeresen és szigorúan nézzék át a gyermek ruházatát, íróasztalfiókját, szekrényét, hogy elkerüljék a bajt – mondja a kórházban lévő fiú édesanyja, Rita. – Sajnos én már tudom, milyen érzés, ha ilyen problémával szembesül egy édesanya. Nagyon oda kell figyelni a fiatalokra, mert egy pillanat alatt elkövetnek olyan dolgokat, amelyek nem múlnak el következmény nélkül. Istennek hála, esetünkben olyan nagy tragédia nem történt, de mindenkit rádöbbenthet, mindez nem játék.

– A baleset helyszínén további négy petárdát, továbbá egy ismeretlen eredetű pirotechnikai eszközt találtunk, amely vastagabb és erősebb töltetű a normál petárdánál. Nagy valószínűséggel egy ilyen robbanhatott fel a fiú kezében – tudtuk meg Nagy Ernő alezredestől, a rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. – A sérült 14 éves fiú és 10 éves társa sem árulta el, honnan szerezték a veszélyes, avatatlan kézben robbanószerré váló eszközöket. Állítják, az utcán találták.

Gyerekkorára tekintettel a tízéves fiú hivatalos tanúkihallgatáson nem is vehetett részt.

A sérült fiú lakásának átvizsgálására tűzszerészek érkeztek Sopronba. Információink szerint petárdára nem bukkantak a házkutatás során.

– Magyarországon petárdát magánszemély nem birtokolhat és nem is használhat fel, s ez a kormányrendelet egész évre vonatkozik – közölte Moravecz Imre alezredes, igazgatásrendészeti osztályvezető. – A szabályozás kitér arra is, hogy nagykorú személyek december 28–31. között ˝kis tűzijátéktermékeket˝ (röppentyűket) vásárolhatnak árusítási engedéllyel rendelkező kereskedőktől. A petárda nem tartozik ezek közé.

Az árusok felelnek azért, hogy a termékeken magyar nyelvű használati utasítás legyen, megelőzendő a balesetet. Mindezeket a rendőrség szigorúan fogja ellenőrizni. A kis tűzijátékokat azonban csak szilveszter napján este 6-tól január elsején reggel 6 óráig szabad felhasználni. Aki tehát jogtalanul tart magánál petárdát, pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértést követ el. Az érintettek 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre, továbbá a tiltott eszközök elkobzására számíthatnak.

Olvasóink írták

 • 8. Ritt 2009. december 01. 16:41
  „1-es hozzá szólóhoz csatlakozom IGAZA van.Sajnos ha az itt írok ismernék a családod nem írnának azt hol volt az anya?A jó isten tudja!!!Sose látni a családjával,albérletbe laknak és egyedül neveli őket.Talán dolgozik,ki tudja.A lényeg a gyerek délelőtt suliba délután meg császkál.”
 • 7. lenk 2009. november 28. 12:09
  „"A normálnál vastagabb és erősebb töltetű petárda okozhatta ..." Vastagabb és erősebb volt a töltete. Amennyire tudom, nem okozhatta, hanem okozta. Na, most lehet moderálni!”
 • 6. Kukac40 2009. november 27. 17:05
  „Ugye azt senki nem mondja komolyan, hogy egy 14-éves gyereknek el kell magyarázni a petárda veszélyes hatásait. Legközelebb esetleg üljön rá. Szüleinek ugyan ezt javasolnám, ha már a gyerekükkel nem törődnek.”
 • 5. Intel 2009. november 27. 16:41
  „Azt mondták a srácok, hogy az útcán találták...
  Ez úgye vicce????

  Egyetemi lővöldözés a gyanúsított megtagadja a vallomás tételt...
  Hát tényleg palira veszik a zsarukat...”
 • 4. karola1 2009. november 27. 10:49
  „Meg kellene kérdezni a szomszédokat is hogy hogy vélekednek az esetről! Kérdem én hol van ilyenkor a gyámhivatal? Mért a szomszédoknak kellett bekötözni a kezét a gyereknek? Hol volt az anyja? Az a szerencsétlen kölyök egy életre elintézte magát és nem csak az Ő hibája hogy ez így történt! Vannak dolgok amit igenis el kell magyarázni a gyereknek ilyen az áram veszélye, a magasság veszélye, a tűz veszélye és urambocsá idetartozik a petárda is!!!”
 • 3. Csetneky 2009. november 27. 10:11
  „10 és 14 éves gyerek hülyére veszi a soproni rendőröket. Ez igen!”
 • 2. ursula 2009. november 27. 08:36
  „Átkutatni a gyerek ruházatát??? Minden este??? Hááááát nem tudom......én tiniként kiakadtam volna, ha anyám ezt csinálta volna!”
 • 1. karola1 2009. november 27. 06:25
  „Szomorúan közlöm a kedves olvasókkal hogy ez a nő a gyerekeivel nem törődik annyit hogy ez elkerülhető lett volna!! Csdak idő kérdése volt mikor történik tragédia az utcán csellengő gyerekeivel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Látogatási tilalom a soproni kórházban

A soproni Erzsébet-kórházban több osztályon is részleges látogatási tilalmat rendeltek el. Tovább olvasom