Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Trükkös csalók Sopronban: újabb áldozatot találtak

Ismét akcióba léptek a telefonos trükkös csalók: ezúttal egy 82 éves asszonytól csaltak ki 800 ezer forintot.

Az újfajta trükk az időskorúak halláskárosodásával számol. A rosszban sántikálók úgy vélik, minél korosabb valaki, annál könnyebben jelentkezhetnek be nála ˝közeli hozzátartozóként˝, ezután már csak a pénzért kell menniük.

Legutóbb egy 82 éves soproni asszonyt hívott fel valaki unokájaként bejelentkezve. Szerencsétlenségre panaszkodott az idős asszonynak, és azt mondta, hogy külföldön van, karambolozott, sürgősen pénz kellene autója megjavítására. Az idős nő azonnal felajánlotta segítségét. Az álunoka közölte a részleteket: egyik taxis barátja fogja meglátogatni, a ˝nagymama˝ adja oda nyugodtan neki a pénzt, a 800 ezer forintot. A barát gondoskodik az összeg külföldre juttatásáról is. Az idős asszony gyanútlanul meg is tette, amit az álunoka kért tőle. Akkor derült ki a turpisság, amikor rá egy napra felhívta őt az igazi unoka, akinél rákérdezett a nagyi: ˝Megérkezett a segítség, megjavították az autót?˝ Így nyilvánvalóvá vált az átverés: a nagymama bizony csalók áldozata lett.

A Soproni Rendőrkapitányságon azt tanácsolják: mielőtt bárkinek is pénzt adnánk, ne legyünk hiszékenyek. Győződjünk meg mindig hitelt érdemlően a pénzt kérő személyazonosságáról. Ez esetben is egyetlen kontroll-telefonhívás 800 ezer forintot ért volna. A rendőrség mindenesetre nyomoz a csalók után. Farkas Gábor kapitány hozzátette: a megszaporodó esetek miatt a Sopron–Fertőd Kistérségi Társulással együtt figyelemfelkeltő és felvilágosító plakátokat ragasztottak ki okulásul az orvosi rendelőkben, az önkormányzatoknál és más, nagy látogatottságú intézményeknél.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2010. április 08. 19:22
  „Ahhoz, hogy az efféle esteket kinyomozzák, ahhoz tökös rendőrök kellenek! Ismerve e rendszert az öreget fogják nyaggatni, hogy valóban igazat mondott-e? Azt könnyebb!”
 • 8. 1soproni 2010. április 07. 14:09
  „Attól még, hogy nem az ő nevén van a telefon, le lehet nyomozni, hogy merre jár a világban. Még talán akkor is, ha ki van kapcsolva a telefon.”
 • 7. soproni 2010. április 07. 14:05
  „Talán azért tartotta otthon a pénzét,mert nem szivesen fizetne utána kamatadót,vagy azért,ha történne vele valami,akkor legyen mihez nyúlniuk a hozzátartozóknak.Egyébként is az ilyen idősek a pénzüket már a saját temetésükre kuporgatják és nem tartom valószínünek,hogy bankba vigyék,mert az örökösök nehezebben jutnának hozzá és adózniuk is kell utána. Mindenki figyelmeztesse az egyedül élő hozzátartozóit,hogy vigyázzanak az idegenekkel és,ha hasonló eset lenne,akkor előtte telefonon győződjenek meg a valóságról.”
 • 6. Adeleida 2010. április 07. 11:38
  „dzsi
  Mért hívná fel az unokáját, ha fel sem merül benne hogy csalókkal van dolga? Ráadásul ha sürgős segítségére van szükség. Balek? Inkább idős, aki az unokáért bármit megtesz. Azaz undorító, hogy egy ilyen helyzetet egyesek mennyire képesek kihasználni...”
 • 5. dzsi 2010. április 07. 09:59
  „1soproni

  Nem valószinű hogy saját névre szóló telefonszámról hívták...
  Lehet szerezni más nevén lévőt..akár vehetsz Ausztriába személyi nélkül...így már nem is olyan egyszerű kideríteni a kilétüket.
  A nénike sajnos balek volt...az unokáját fölhívhatta volna..”
 • 4. 1soproni 2010. április 07. 07:45
  „Talán jobban jártak így azok az "öregasszonyok", hogy átadták a pénzt, mintha megpróbálták volna kiverni belőlük a semmit.”
 • 3. 1soproni 2010. április 07. 07:41
  „Lehet, hogy a 8. nagymama volt, aki végre azt mondta, hogy van annyi pénze. Csak a másik 7ből nincs hír.
  Az első ilyen ügy tavaly ősz óta húzódik, és még semmi előrelépés benne. Ennyire nehéz lenne kideríteni az elkövetők kilétét, ha nagyon akarják?
  Gyanítom hamar meg lehetne nézni, hogy melyik mobilról hívták a sértett vezetékes telefonját, és azt utána nyomon lehet követni. Amúgy ilyenkor hol van az a sok térfigyelő kamera?”
 • 2. muskátli 2010. április 07. 07:40
  „<moderálva sértő> Aztán mielött az unokámnak "így segitek" megbeszélem a szüleivel is a dolgot! Meg akinek ennyi van a párnája alatt az ne is csodálkozzon. Normális ember ennyit nem tart otthon.
  Buták és hiszékenyek az öregek, ezzel van a gond. Ha a szüleimnek ennyi pénzük lenne otthon, (persze nincs) akkor elkoboznám tölük és betenném a bankba. De nekik még van eszük szerencsére.
  De máig sem értem hogy ....... hol vannak a gyerekeik???????????”
 • 1. Vita-Max 2010. április 07. 06:27
  „Szerintem nem kell túl messze menni az elkövetők után!!!!!!Ki tudhatta,hogy a néninek mennyi pénze van otthon?????Ezen el lehet indulni,és a telefonhiváson is..Biztos nem Lajosmizséről jöttek a bűnözők:)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi tulajkeservek: nehéz jó albérlőt találni

˝Az is baj, ha van, az is, ha nincs˝ – foglalta össze albérlőkkel kapcsolatos tapasztalatait… Tovább olvasom