Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Trükkös csalók - Beszéljünk róla, mert az átverés megelőzhető!

A megnyerő modorú elkövetők ez idősek bizalmába férkőzve megkárosítják őket. Kihasználják a hiszékenységüket.

Az elmúlt napokban többször is hírt adtunk olyan esetekről, amikor trükkös csalók károsították meg a vétlen és gyanútlan áldozatokat. A vízmű munkatársainak adták ki magukat Sopronban és Ágfalván.

De előfordult, hogy az áramszolgáltató nevében jöttek, vagy éppen telefonon hívták fel az idős nagymamát, mondván az unoka bajban van és azonnal kell a segítség. Készpénzben.

- Az áldozatok minden esetben idős nyugdíjasok voltak - mondja Babelláné Lukács Katalin, rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. - Ők azok, akik a mindennapokban általában bizalmatlanok, de az elkövetők jó modorúak, és jó érzékkel érik el azt, hogy az idősek bizalmába férkőzzenek.

Innen pedig már néhány mozzanat, és az idegenek akár a konyhában kávéznak. Ezt kihasználva követik el a bűncselekményt.

Babelláné Lukács Katalin ismételten felhívta a figyelmet, akár minden nap beszéljük az idős szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal erről a témáról. Ők nem biztos, hogy olvassák ezt a cikket, vagy más híradásokat, s ezért is fontos a fiatalabb személy tanácsadása. Ezen bűncselekmény fajta ugyanis nagyon is megelőzhető.

- Az elkövetők másik gyakran alkalmazott módszere, hogy telefonon felhívják az áldozatot - folytatta a rendőr őrnagy. - Csak néhány példa: az unoka az ausztriai kórházba került, azonnal szüksége lesz készpénzre. Vagy: ügyvédnél vagyok, most kell egy nagyobb összeg. A pénzért egy illető fog érkezni, neki kell majd átadni.

Ilyenkor, a nagy ijedelem miatt általában azonnal igen lesz a válasz. Ajánlatos minél előbb az unokát, vagy más rokont akinek az elkövető kiadta magát saját telefonján felhívni és leellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a baj. Amennyiben szükséges értesíteni a rendőrséget.

A soproni rendőrség felvette a kapcsolatot a közműszolgáltatókkal is. Tisztázódott, hogy a munkatársaik a helyszínen sosem kérnek és fogadnak el pénzt. Amennyiben mégis térítési díj van egy adott munkának, akkor arról utólag csekket küldenek, vagy átutalással egyenlítik ki. A helyszínen pedig mindig számla készül. Így ellenőrizhető, hogy mi mennyibe kerül.

Amennyiben indokolt, akkor kérjünk olyan időpontot a munka elvégzésére, amikor fiatalabb családtag is a helyszínen tud lenni. Ez általában elriasztja a bűnelkövetőket.

Babelláné Lukács Katalin végezetül megjegyezte: az idősek, az élettapasztalatukból adódóan jobban szeretik, ha otthon tartják a készpénzüket. Erről pedig nehéz is lebeszélni őket. Így tanácsos, hogy a pénzt nem egy helyen, hanem a lakás több pontján tartsák. Lehetőleg olyan helyen, ahol azt nem keresnék az ismeretlenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami elismerés egy életútnak – Kitüntették a soproni jegyzőt

Augusztus 20-a alkalmából Dobos József, Sopron jegyzője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári… Tovább olvasom