Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Törvénytelen, vagy biztonsági adatmentés volt Fertődön?

A fertődi jegyző a hivatalban történt adatmentés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A polgármester szerint minden törvényesen történt.

– Betegszabadságom alatt Kocsis Ferenc polgármestertől kaptam azt az információt, miszerint távollétemben soron kívüli adatmentést végzett a polgármesteri hivatal pénzügyi osztálya, a jegyző, az aljegyző és a titkárság számítógépein – idézte fel a történteket Füzi Norbert, Fertőd jegyzője. – A polgármester azt is közölte, az adatokat tartalmazó lemezt annak megnyitása, megtekintése nélkül tanúk jelenlétében letétbe helyezte.

- Tudomásom szerint ilyen cselekményt mind az én, mind a köztisztviselők esetében szabályszerűen csak jellétünkben, illetve bírói engedély birtokában tehettek volna. A város vezetőjétől tájékoztatást kértem: miért volt erre szükség? Felszólítottam egyúttal, hogy a másolatokat semmisítse meg, mivel az felveti több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját. Választ még nem kaptam - tette hozzá.

A jegyző meglátása szerint a számítógépeken például a hatósági- és adótitkon túl, személyes adatok is voltak. Mindezek kezelésére csak a gépek használói jogosultak.

– A megyei főügyészségen ismeretlen tettes ellen, egyebek mellett személyes adatokkal való visszaélés, hivatali visszaélés, jogosulatlan, titkos adatgyűjtés elkövetésének alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tettem – folytatta Füzi Norbert.

A polgármester szerint törvényesen jártak el.

– Rendszeres időközönként szükség van egy biztonsági adatmentésre, ugyanis csak így garantálhatjuk, hogy fontos adatok, információk ne tűnjenek el – jelentette ki Kocsis Ferenc. – Az adatmentést az önkormányzattal szerződésben álló cég végezte, akik a számítógépes rendszert felügyelik és karbantartják. Ők teljes körű titoktartás mellett minden adathoz hozzáférnek. El kell mondanom, öt éven belül egyetlen mindenre kiterjedő adatállomány mentés sem volt az önkormányzatnál, ami önmagában is veszélyezteti a működést. Az adatokat senki sem nyitotta meg, a lemezt tanúk előtt lezárt borítékban biztonságos helyen őrizzük.

– A jegyző a választásokat követő második napon sem jelent meg munkahelyén, többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült telefonon elérni – részletezte Kocsis Ferenc, hogy miért nem volt jelen a jegyző az adatmentéskor. – Kedden késő délután kaptam szóbeli üzenetet, miszerint a jegyző várhatóan legalább egy hónapig betegállományban lesz, így kérésemre az aljegyző vette át a teendőit. A költségvetés készítésének jelen stádiumában, illetve a városrehabilitációs projekt ügyeiben azonnali és fontos döntéseket kell meghozni, így a későbbi félreértések elkerülése érdekében archiválni kellett az átvétel időpontjában az állapotokat. Természetesen nem áll szándékomban az adatokhoz nyúlni.

A polgármester hozzátette, az általa kezdeményezett archivált adatmentéssel kapcsolatban felmerült jogi bizonytalanságok, illetve joghézagok megszüntetése érdekében kezdeményezni fogja az informatikai szabályzat ezen részeinek kiegészítését.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Jurinkovábel 2012. február 03. 23:16
  „Megsúgom: Törvénytelen.! De pszt!”
 • 63. sompedro 2012. február 01. 15:11
  „TancsKaszabell 62. Majdnem mindenben egyetértek veled, abban főként, hogy Nagy a BAJ!! Arról pedig biztosítlak, sem a jegyző, sem helyettese nem vesz részt ebben az adok -kapokban. Sajnos a lakossági összefogást nem mondhatnám hogy ,hiányzott, csak a rossz oldalon történt. Látod, az előző testület ossze fogott,hoy ezt az eszement költekezést meggátolja. Első sorban azzal, hogy önmérsékletet tartott.! A képviselők , biz.elnökök,tagok ingyen dolgoztak,igy a 7 ember össz költsége költség általánnyal együtt évi 8 milliót jelentett(6 a pm.2az alpm.)bruttóban !!!!! A jelen testület esetében ez évi 25-30 millió forint Szintén bruttóban !!!!!!A külömbözet cca. évi 20 milka.!!!! 1 m járda elkészitése bruttó 3000,.ft max. Tehát évi kb.6.500 (hatezer ötszáz ) fm -nyi járdát nyúlnak le az "ingyen városatyák" !!!!!!!!!!??????? Na de miből? És még hol a Bozsi ? !”
 • 62. TancsKaszabell 2012. január 31. 06:43
  „Bevallom nagyon zavarosnak látom a fertődi helyzetet,így kívülről az igaz.
  A "tények tükrét" nem látom sehol!Az összefogás nem csak a testület tagjai között szükséges hanem a lakók között is!!!

  De ha a szükséges összefogásnak első jele a saját dotációjuk mértékében az egyetértés IGEN NAGY A BAJ !
  Viszont sok izzó indulat,rébuszok,vicces jelzők és ismeretlen gúnynevek sorakoznak a Hsz.e-kben.
  Kabaré (?)....,szerintem mindez nem vicces,hanem végtelenül káros és nagy felelőtlenség a közösségük tagjai részére.
  A JEGYZŐ és helyettesei ott a törvényesség ŐRZŐI kell hogy legyenek!Ha ezt ott a jegyző és helyettesei nem tartják be ,mert ők is részt vesznek az adok-kapókban pártszimpátiájuk alapján akkor előbb utóbb LEBUKNAK és súlyos büntetést kaphatnak.”
 • 61. horvathv 2012. január 30. 09:09
  „Próbálom egyszerűen, a tények tükrében nézni a történteket.
  A magát törvényesség mintaképének kommunikáló polgármester, még beiktatása előtt adatmentést végeztetett a hivatal gépein. A polgármesteri hivatalt a jegyző vezeti. Annak távollétében az aljegyző. Mindkettő hiányában sincs joga a polgármesternek ilyen adatmentésre, pláne, ha még nem is polgármester. Lehet szépíteni és belemagyarázni dolgokat, de nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzat, a közigazgatás máshogy működik, mint a versenyszférában lévő cégek, vállalatok.
  A polgármester miután megtette a jogtalan adatmentést, kezét tördelve magyarázkodik. Látván, hogy ez nem volt elég, a feljelentés megtörtént az ügyben, gyorsan hát fegyelmit akar indítani a jegyző ellen.. Hiszen még mindig benne él a tüske, nemrégiben fegyelmit kapott a jegyzőtől a temetős húzása miatt (jogosan!).

  Rettentő érdeklődéssel várom az új testület döntéseit. Azt látom, hogy a fegyelmi annyira fontos nekik, hogy rögtön ezzel indítanak. Azt is látom, hogy mindent megtesznek, hogy teljesen másképp történjenek a dolgok, mint az előző vezetés idején. De ha az eredmények is teljesen mások lesznek, és tényleg egyszer csak beállít Fertődre a csődbiztos, akkor ne lepődjünk meg.
  Az új vezetésnek nem lehet nagy tapasztalata egy város vezetésében, hiszen többségüknek nem ez volt a dolga eddig. Kíváncsian várom a döntéseiket.
  És végezetül annyit szeretnék kérni Fertődtől, hogy próbáljanak a mézes mázas mondatok mögé nézni. A jelenlegi polgármester gyakran teszi az ellenkezőjét, mint amit állít. Ez elgondolkodtató!”
 • 60. horvathv 2012. január 30. 08:44
  „http://www.fertopart.hu/rovataink/kozelet/2170-biztonsagi_mentes,_vagy_betores_es_adatlopas_.html”
 • 59. jurinkovabel 2012. január 29. 22:10
  „Kedves Fertődiek! AKARJUK TUDNI KI A FELJELENTGETŐ, VAGY CSAK ENGEM ÉRDEKEL ? Ugyanis vagy megnevezzük, vagy három és fél ezren "kerülgetjük" egymást gyanakvóan. Mitől félünk, vagy kitől ?”
 • 58. tilla5959 2012. január 29. 22:00
  „54.SheDevil. Bocs , hogy helyesbítek, de számoljunk. 1 m járda építése max. 3000.-ft/m. Az utcák átlag hossza Fertődön 400 m. tehát egy utca járdaépítése tehát 1.2 millió ft-ba kerül.(a kelemente hídtól a kastélyig megépítezz kirakott szép ut nem haladta meg az 1.5 milliót!!A Süttör temető -templom közti szakasz 1.2 millió volt. Ezek nyilvános testületi ülésen elhangzott adatok, az előterjesztők és Kocsis F. szájából saját fülemmel. Tehát amit eddíg megszavaztak maguknak az"urak", az évi 15 utca járdaépítésére lenne elegendő.
  Az előző testület a vizműtől visszakapott közel 30 millióból, az utak kátyúzásra, járdaépítésre alig 5 milliót használt fel.
  A megmaradt 25 millióról úgy rendelkezett, csak pályázatok önrészeként használható fel, így akár 20 %-os pályázatok esetén meg 5 -szörözték volna. (Ez a visszatérítés 2009-10 es évek után került a kasszába,aFülöp Géza és utólsó testületének ajándéka) Nos ezek tények, ezt a 25 milkát osszák most szét maguk között.A 2010.októberi átadásnál még megvolt, a nagy beruházás önrészére félretett 137 millió forint!! Ebből egyesek szerint 50 millió, szerintem 9o milliót már nem biztos hogy be tudnak mutatni. Előttünk zajlott 15 hónap, és mint látjuk a Bank egy éve nem bírálta el a hitelkérelmet. Most már értitek hova vitt volna az ámokfutás? Ezt egyedül (a mindenkori kormánnyal történő együttműködés ) újabb jó minőségű beruházásokkal lehetet volna korrekcióval kezelni. Na erre mondta Eszterháza , hogy nem Alibaba kell, hanem a ...............ó. Hát hajrá!”
 • 57. peathon 2012. január 29. 21:14
  „56. Misssüsüke
  Majd ha máshonnét nem, a 80-90 oldalas szó szerinti jegyzőkönyvekből, melyet bármikor Te is kikérhetsz (Judit asszony a Baross telepről segít Ő már tudja a módját) meg fogsz tudni mindent.
  Tudod: a kabaré marad csak a színészek változtak!!!!!!!!!!!”
 • 56. Misssüsüke 2012. január 29. 20:42
  „Hétfőn nem lesz TV-s közvetítés? Miért? MIért? Tudni akarom miről folyik az egyeztetés! Már nem is kell megmondani nekem? Csak amíg a kampány volt? Már nem is akarnak tájékoztatni? Csak a szavazatom kellett? HMMMM???? Csak nem megint feljelentünk valakit?”
 • 55. tizkicsinéger 2012. január 29. 20:21
  „Titkos testületi megbeszélés? Akkor jön az újabb feljelentés! Vagy lesz egy kis ipiapacs-szipecs-szopacs?”
 • 54. SheDevil 2012. január 29. 20:07
  „Egyfolytában azon gondolkozom, honnan lett hirtelen ennyi pénz? Találtak vmi rejtett barlangot? Avagy az előző BECSÜLETES testület által óvott betétet élik fel, osztják szét amíg lehet? Eddig ordítottak, hogy csődhelyzet van. Most havi 350.000Ft mert ez annyi ám a TB és egyéb járulékokkal együtt( erről nem beszélnek) egy-egy alpolgi fizuja, s ja KETTEN IS VANNAK? Ez testvérek között is havi kb 700.000Ft.Évente ha jutalom nem lesz a jól végzett munkáért 8.4 millió Ft. Utiköltségtérítés, telefon meg még nincs is?! Majd lesz!!Eddig a Molnár dokinak sem volt munkája. A testületi tagok díja ? Megér nekünk ez a BANDA évi 15-20 milliót? Ez évi 2 utca aszfaltozása FERTŐDIEK ÉBREDJETEK! Kinyílt Fercibácsi aranyládája..... mindenkinek jut aki jó közel áll!”
 • 53. peathon 2012. január 29. 19:41
  „Nem bír bennem megfordulni ez a két alpolgármesteres felállás és főleg az a pénz amit erre költenek. A pm. fizetése is éppen az adható maximum alatt kicsivel. Hát ilyen jól megy Fertődnek? A bizottságok összeállítását pedig a szakmaiatlanság jellemzi....kiváncsian várom ez megint menyit kóstál majd. A város legsokrétűbb és legtöbbet vállalni bíró képviselője a rokkant nyugdíjas Temetős Tóni. Ez már önmagában is vicc. Vagy csak neki is ennyire kell a zsé?
  És mi van azzal a Tipi-tapi Dínó alpolgármesterrel? ...Teca vigyázz!... mindig csak mögötte menj!!”
 • 52. peathon 2012. január 29. 19:11
  „Hétfőn fél nyolckor TITKOS TESTÜLETI MEGBESZÉLÉS a polgármesteri hivatalban. Már nem olyan fontos a maradéktalan köztájékoztatás!!!! Fertődiek! Fertődiek! A Ferci és a Miska jól megvezettek bennetek!!!!
  De majd vigaszul lesz BULFEST évente akár négyszer is, ráadásként lampionos felvonulás a sétányon misike születésnapján.”
 • 51. tizkicsinéger 2012. január 29. 17:47
  „Csak az jelentheti fel az iskolát akinek nem fontos annak létezése. Csak az jelentheti fel a templomot aki nem vallásos és csak egy ideje érdekből jár templomba. Csak az jelentheti fel az önkormányzatot akinek nem fontos annak stabil fejlődő működése. Akkor mit keres ott? Miért akart oda kerülni. Legyen vége a hallgatásnak!!! Tessék tájékoztatni az embereket (értelmes, érthető, hallható módon) a történtekről. Érdekes a feljelentések kidolgozása és megtétele nem tart annyi ideig, mint a tájékoztatás megtörténte!!”
 • 50. SheDevil 2012. január 29. 17:27
  „Mondj egy IGAZ polgármesteri mesét! Kérlek csak egyet! Eddig csak a hazugságaival traktált minket! Ha kérdőre vonták fejét leszegve nem szólalt meg! Ezt jobb helyeken külön kezelik, mondván sze...leg sérült.Elég nagy gáz, ha a mindennapi munka , az előre haladás helyett a védekezésre kell összpontosítani. Az ilyen helyzetet előidéző vezetőnek NINCS HELYE A HIVATALBAN!”
 • 49. tizkicsinéger 2012. január 29. 17:27
  „43. Misssüsüke
  Újra olvasva a kommentedet biztos félre értettelek. Bocs a hangnemért! Az általad említett dologról nem hallottam. Légy szíves tájékoztass!
  46. jurinkovabel
  Az idő majd megoldja. Azt követően ezek az "emberek" nem bújhatnak el a színjátékuk révén megtévesztett és (reméljük) közben felébredő választóik elől.”
 • 48. poháralátét 2012. január 29. 16:43
  „a polgármester meséje több sebből vérzik...”
 • 47. TancsKaszabell 2012. január 29. 15:55
  „Ismerős a helyzet.
  Ez a gyakorlat úgy húsz egynéhány éve ebben az országban mert a politikai pártok egymás iránti bizalma egyenlő a nullával.Szorgalmasak és találékonyak a "káderek" minden oldalon !
  Fertődön sincs vége a küzdelemnek csak már az utóvédharcok folynak amit a hivatalban maradók vívnak pártszimpátiájuk alapján. KF. polgármester úr pedig már előre védekezik és az előző időszak történéseit rögzítette a leírt módon,az eljárás módja és a biztosítékai szerint csak rögzíti a helyzetet és nem manipulálta!!. Minden bizonnyal erre indították az előző időszakban szerzett szomorú tapasztalatai...
  Mocskos ez, úgy teljes egészében.
  Egyszer végül is abba kell hagyni ,de ezt a politikai közösségek mamelukoktól való megtisztulása kell,hogy megelőzze.”
 • 46. jurinkovabel 2012. január 29. 15:41
  „DERÜLJÖN KI AZ IGAZSÁG!!!!!! VÉDJÜNK MEG MINDEN INTÉZMÉNYÜNKET, TEMPLOMAINKAT, VÁROSUNKAT,INTÉZMÉNYEINK VEZETŐIT,DOLGOZÓIT, PAPJAINKAT ÉS MINDEN FERTŐDIT AZ ILYEN EMBERNEK ALIGHA NEVEZHETŐ LÉNYEKTŐL!!! LÁSSUK MENNYIRE FEJLETT AZ IGAZSÁGÉRZETÜNK!!! LEGYEN VÉGE A MOTYOGÁSNAK ! HA SZÓLOK HALLJÁK, HA HALLGATOK ÉRTSÉK !!! ÍGÉREM , HOGY MEGTALÁLJUK A MÓDJÁT, DE CSAK EGYÜTT!!! HOGYAN ? VÁROM A JAVASLATOKAT. ÁLLÍTSUK MEG AZ ÁMOKFUTÓKAT FERTŐD EGYSÉGÉÉRT!

  Köszönöm ,ha ön is így látja és javaslatával segít az igazság kiderítésében.”
 • 45. jurinkovabel 2012. január 29. 15:23
  „Minden a nyilvánosságra tartozik, vagy csak addíg míg félünk ? Novemberben feljelentették a Szerzői jogvédőnél az Ált. iskola igazgatónőjét. Első lépésként nyilvános testületi ülésen tájékoztatta a lakosságot, majd fizetett! December -Január táján feljelentették a Szerzői Jogvédőnél az Eszterházai plébániát. Tóh Miklós atya mit tett első lépésként? Tájékoztatta a nyilvánosságot és ezt jól tette, s majd fizet. Ez időben feljelentették a Szerzői Jogvédőnél Fertőd Város Önkormányzatát(2007. Jan. 25.-től , 2011. októberéig minden , precízen felsorolt rendezvény, előadott műsorszám, előadó, a rendezvény kezdete, vége , a műsorszámok előadásának sorrendjében!!!
  Mit tett a Város polgármestere,alpolgármesterei, képviselői? HALLGATNAK !!! Majd mint az előzők közpénzből fizet.
  Érdekes, hogy 2007.-től vonható felelősségre a jegyző!? Kinek van ideje, lehetősége 4 éven át naprakész lenni ilyen Fertőd érdekeit egyáltalán nem segítő dologban? Ki az akinek se pap,se templom nem szent? Kinek érdeke hogy a köztudottan konzervatív, jobboldali iskoaigazgató asszonyt kellemetlen helyzetbe hozza? Ki az a ...... aki az ő adóforintjait is kezelő Önkormányzatot birségoltassa? Nem a választási eredmények befolyásolták minősithetetlen tettét, mint azt a feljelentések időpontja is mutatja!!!”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzuki és kamion ütközött a Győri úton Sopronban

Kamion és Suzuki személyautó ütközött Sopronban a Győri úton péntek délután. Tovább olvasom