Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tizenhárommilliós utat kapnak

Sopronban a Thirring utcában jobb minőségű utat kapnak, mint amit először kértek.
Sopronban a Thirring utcában többen méltatlankodnak: a kivitelező előzetes tájékoztatása szerint egészen más szerkezetű út épül meg, mint amit a tervező papírra vetett. Az önkormányzat állítja: jobb minőségű utat kapnak, mint amit először kértek.

Sopron Ágfalva felé eső városrészén, a Thirring utcában az ingatlantulajdonosok pár évvel ezelőtt több millió forintos költséggel –  fél méter mély bazaltágyazattal, árokkal és vízelfolyóval kiépítve – létrehozták leendő utcájuk útalapját. Nem sokkal később megterveztették az utat is: az útalapra e szerint 15 centiméteres homokos kavics-, 15 centis soványbeton-, 4 centis kötőréteg és 4 centis aszfaltburkolat kerül. Időközben a terv építési engedélyeztetése is lezajlott. E műszaki tartalmú, s a közlekedésfelügyelet által is jóváhagyott dokumentummal pályázott az útépítő közösség az önkormányzat pénzügyi alapjára. 

Befogadták a pályázatot

– Örültünk, amikor megtudtuk, hogy befogadták a pályázatunkat, hiszen az évek során e célra összesen családonként háromszázezer forintot fizettünk be – mondta a Thirring utca több lakója. – Azonban meglepődtünk, amikor a kivitelező előzetes tájékoztatásából kiderült, rosszabb szerkezetű burkolatot  kapunk a tervezettnél. Az útalapra nem beton, hanem cement kerül, továbbá nem kétszer négy centiméteres, hanem csak öt centiméteres aszfalttal borítják majd az utcát. Mi azt szeretnénk, ha a polgármesteri hivatal biztosítaná a pályázatunkban eredetileg szerepelt műszaki tartalom megvalósulását.

Utólag beadott terv

– A probléma abból ered, hogy a Thirring utcaiak az év elején más útszerkezet (5 centis murvaterítés és 5 centis aszfaltréteg) megvalósításához kértek írásban támogatást az önkormányzattól, mint amilyen tervet utólag benyújtott a tervező  – kezdte válaszát Horváthné Seregély Jolán, a városüzemeltetési iroda vezetője.

Köztes megoldás született

– A városfejlesztési bizottság a Thirring utcaiak év eleji,  8,5 milliósra becsült útépítési kérelmét támogatólag jóváhagyta. A közösség által megbízott tervező időközben benyújtott burkolatterve – amely már egészen más műszaki tartalmat képviselt, s amelyre most több Thirring utcai lakó is hivatkozik – kivitelezési munkái viszont a 25 millió forintot is meghaladták volna. A közbeszerzési eljáráson ezért alternatív ajánlatokat kértünk a kivitelezőktől, hogy a lehetőségekhez képest hangolják össze az első, illetve a tervező által papírra vetett igényeket.

A nyertes új változat – amely a meglévő útpálya felmarását, zúzalékkal történő kiegészítését és 10 centis cementes stabilizálását tartalmazza, s erre jön majd az 5 centis kiegyenlítő aszfalt, továbbá a 4 centis kopóréteg – több mint 13 millió forintba kerül. Látnivaló, hogy ez az út jobb szerkezetű lesz, mint amit idén év elején kért a közösség. A többletköltséget átvállalta az önkormányzat, a munkálatok pedig néhány hónapon belül elkezdődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készülnek karácsonyra

Így november derekán Sopronban már számos üzletben készülnek a karácsonyra, és nincs ez másképp a könyvkereskedésekben sem. A polcokon már sorakoznak a legkülönbözőbb kiadványok, vásárlókra várva. Régi, jól bevált és nagyon szép módja az ajándékozásnak, ha szeretteink számára könyvet helyezünk a karácsonyfa alá. Tovább olvasom