Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Tiszteletbeli texasi zsaru

Amerikai tanfolyamról tért haza Nagy Ernő, a Soproni Rendőrkapitányság felderítő alosztályának vezetője. Az alezredes a modern rendészeti stratégiákat tanulmányozta, többek között a terrorcselekményeket is elemezték.
A világon két nemzetközi rendészeti akadémiát tart fenn az Egyesült Államok, s az egyik Budapesten működik. A közép-európai rendőrök továbbképzésére szolgáló intézményben a Soproni Rendőrkapitányság felderítő alosztályának vezetője, Nagy Ernő alezredes is elvégezte a szaktanfolyamot, s miután az amerikai előadók (akik az FBI és hasonló szervezetek aktív tagjai) kitűnőnek tartották az eredményeit, meghívták az Új-Mexikóban évi három alkalommal rendezett menedzserképzések egyikére.

– A tanfolyamokon szinkrontolmáccsal több nemzet rendőreinek tartanak előadásokat. A négyhetes kurzus fő témája a határokon átlépő bűnözés volt, a rendőri munka vezérelve pedig, hogy „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" – mondta el a Kisalföldnek az alezredes.
Új-Mexikó ufómúzeumáról híres városában, Roswellben Nagy Ernő társaival a modern rendészeti stratégiákat tanulmányozta. Megismerhette a legújabb eszközöket, például az automatizált ujjlenyomatvizsgálót, a műholdas informatikai rendszereket. A terrorizmussal kiemelten foglalkoztak, konkrét eseteket vizsgáltak, többek között a PanAm légitársaság gépe ellen 1983-ban líbiaiak által elkövetett merényletet, amelynek végére tavaly tettek pontot a vizsgálók.

– Érdekes volt megismerni például a texasi rendszert – meséli az alezredes. – Montgomery megye seriffjének előadásából kiderült, az ott élők túlnyomó többsége továbbra is jogosnak tartja a halálbüntetést. Igaz, ott minden hónapban megölnek munka közben egy rendőrt. Számunkra ellentmondásosnak tűnt az is, hogy míg alkoholt csak életkorát igazoló irat felmutatásával vásárolhat még az aggastyán is, fegyvere minden további nélkül lehet bárkinek.

Nagy Ernő amellett, hogy barátságokat kötött az óceánon túl élő magyarokkal és amerikai kollégáival, tiszteletbeli texasi rendőr is lett. Magyarországról egyébként már közel harminc zsaru járta meg az új-mexikói akadémiát, de megyénkből Nagy Ernő volt az első.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos szánkóbaleset

A tűzoltók segítségével hozták le vasárnap a soproni mentők azt a sérült fiatalembert a soproni… Tovább olvasom