Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Településőrök látnak munkához

Februártól két településőr lát munkához az 1340 lelket számláló Ivánban. A többség megszavazta a község szennyvízcsatornájának a létrehozását is.

Ivánban heten adták be határidőre pályázatukat, hogy településőrök legyenek. Közülük hamarosan két embert választ ki az önkormányzat, hogy február elsejétől – segítve a rendőri tevékenységet – felügyeljék a település rendjét, megelőzzék vagy megakadályozzák az esetleges bűncselekményeket.

– A két településőrt utólagos elszámolással az állam finanszírozza – tudtuk meg Linter Tibortól, Iván polgármesterétől. – A törvény értelmében ezt a feladatot büntetlen előéletű és minimum nyolc általánossal, jó kommunikációs készséggel rendelkező személyek láthatják el. A minimálbér mellé kerékpárt, mobiltelefont, egyenmellényt és más felszerelést is kapnak. Reméljük, a rendőrséggel együttműködve munkájuk hatékony lesz és javul a község közbiztonsága.

Linter Tibor: ˝Tizenhatmillió forinttal kevesebből gazdálkodhatunk, mint tavaly.˝ Ivánban idén az önkormányzat tartalékából tartják fenn a falut.
Linter Tibor: ˝Tizenhatmillió forinttal kevesebből gazdálkodhatunk, mint tavaly.˝ Ivánban idén az önkormányzat tartalékából tartják fenn a falut.

A falu idei költségvetéséről Linter Tibor elmondta: a tavalyihoz képest 16 millió forinttal kevesebb állami támogatásból kell kijönniük, miközben feladataik megmaradtak. – Úgy látjuk, tartalékaink terhére ez az utolsó év, hogy még meg tudjuk oldani a falu működtetését – húzta alá a polgármester, aki hangsúlyozta: a vegetáló vállalkozásoktól nem tartja etikusnak a helyi iparűzési adó beszedését. Meg is szüntették azt, amikor a cégek már nem írhatják le adóalapjukból az ilyen célra befizetett összegeket.

Linter Tibor
Linter Tibor

Iván nagy többsége megszavazta a szennyvízcsatornázást, s a pályázatukat is befogadták. Víziközmű-társulatot hoztak létre, a hatszázmilliós projekt háztartásonként kétszázezer forintos önrészt igényel. A többség döntése mindenkire vonatkozik, s az összeg adók módjára is behajtható. Gondot okoz viszont, hogy több házban még a víz sincs bevezetve. Előttük is húzódik majd szennyvízcsatorna, hogy amikor a lehetőség adottá válik, rácsatlakozhassanak az érintettek.


A minimálbér mellé kerékpárt, mobiltelefont, egyenmellényt és más felszerelést is kapnak. Reméljük, a rendőrséggel együttműködve munkájuk hatékony lesz és javul a község közbiztonsága.

Olvasóink írták

 • 7. hunnia 2010. január 27. 18:25
  „A cigány a településőrtől nem fél de hát hála az istennek van Ivánba Magyar Gárda na tőlük félnek fel kéne kérni őket hivatalosan hogy tartsanak rendet Na AKKOR REND LENNE!!!!!!!!!!!!”
 • 6. lenk 2010. január 23. 13:02
  „Elég a nyolc osztály, ha az illető a Shaolinben végzett.”
 • 5. dzsi 2010. január 22. 18:00
  „Szerintem is kevés a 8 osztály...minimum egy szakma,ami azt jelenti hogy 3-4 évvel tovább tanult...Egy aknavetőt adhatnának nekik:)”
 • 4. Reális 2010. január 21. 13:52
  „Nem kevés az a 8 osztály?”
 • 3. Ovinkor 2010. január 21. 11:24
  „"Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértékének felső határa az adóalap 2%-a." (magyarorszag.hu)

  Nagy baj ez az állam felé mutogatás. A saját bevételért semmit sem tesznek, még egy minimális helyi adót sem szednek be, nehogy valamelyik vállalkozó haver csúnyán nézzen, eközben az országos forrásokból minél többet akarnak lehívni.

  Ezért kellene radikális önkormányzati reform, a működésképtelen önkormányzatok nagyobb méretű önkormányzatokba tömörítése, kötelező jellegű helyi adók bevezetése. Persze ez kevesebb polgármesteri pozíciót jelentene...”
 • 2. ursula 2010. január 20. 10:48
  „Nem csak kisebbség lakik Ivánban. Szerintem pedig értékelni kellene minden egyes pozitív irányba tett lépést a kis településen élők részéről.”
 • 1. obama 2010. január 20. 09:55
  „haggyuk a kisebbseg ugyis csinalja ott a felhajtast. felesleges penzkidobas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan váltam sopronivá?

Megjelent Hencz József Hogyan váltam sopronivá? – Egy volt városi párttitkár emlékei, nem… Tovább olvasom