Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Születésnapi ajándék Hillertől: 20 millió az egyetemnek

Sopron - Húszmillió forintot adományozott „születésnapi ajándékul" az új Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) kulturális életének gazdagítására Hiller István szakminiszter Sopronban.

Példaértékűnek nevezte Hiller István kulturális és oktatási miniszter a NYME és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola egyesülését a soproni avatási ünnepségen pénteken. A NYME Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai aulájában tartott, irodalmi és zenei betétekkel színesített programon minisztériumi tisztviselők, a hazai felsőoktatási intézmények rektorai, a NYME karainak otthont adó városok polgármesterei vettek részt.

Képviseltette magát Győr-Moson-Sopron és Vas megye közgyűlése, s a történelmi egyházak.

Húszmillió forintot adományozott az új Nyugat-magyarországi Egyetem kulturális életének gazdagítására Hiller István szakminiszter.

„Jövőt építünk!" – hangsúlyozta dr. Faragó Sándor rektor az új intézmény jelmondatát ünnepi beszédében. A rektor kiemelte: a Nyugat-magyarországi Egyetem és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola egyesülését megelőző tárgyalásokon sohasem az volt a kérdés, mit kapok, mit nyerek az egyezségen, sokkal inkább az, miképpen leszünk közösen jobbak, eredményesebbek.

Most az ország hatodik legnagyobb egyeteme jött létre öt városban, tíz karral, közel húszezer hallgatóval. Öt gyakorló intézményükben további 2300 gyermek tanul. Az oktatók, kutatók száma hétszáznyolcvan, közülük több mint négyszázan tudományosan minősítettek.


Fodor Tamás soproni, Ipkovich György szombathelyi, Borkai Zsolt győri, Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester, Csapó Csilla székesfehérvári alpolgármester.

Dr. Faragó Sándor: Az infrastruktúra megújításával minden adott ahhoz, hogy egy jól prosperáló, elismert, valóban harmadik évezredbeli egyetem szolgálja a térség tovább tanulni vágyó ifjúságát, illetve a régió gazdasági érdekeit.

Hiller István miniszter – személyes hangú, soproni kötődését is megemlítő – avatóbeszédében példaértékű megoldásnak nevezte a NYME és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola egyesülését, az új Nyugat-magyarországi Egyetem létrejöttét. Hangoztatta: helyes arányban ötvöződik az új egyetemen a tradíció és az innováció. Biztos abban, hogy az ország más pontjain is létrejön hasonló integráció.

A nagyszabású, irodalmi és zenei betétekkel gazdagított programban a Dárdai Árpád vezette soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar is közreműködött.

Támogatnak minden olyan törekvést,  amely az oktatás színvonalának emelésével jár együtt. Az elmúlt több mint másfél évtized alatt megnégyszereződött a felsőoktatásban részt vevők száma, miközben a világ váltott: a mennyiség helyett a minőség került előtérbe.

A XXI. század a tudásról, a tudásközpontú társadalom kiépítéséről, a versenyről szól. „Tehetséges nép a magyar, az oktatás minőségének kérlelhetetlen emelésével mi is a nyertesek között lehetünk. Az újonnan létrejött  NYME is ezt a célt szolgálja" – jelentette ki a miniszter, aki „születésnapi ajándékul" húszmillió forintot adományozott a NYME kulturális életének gazdagítására.

Ezt követően dr. Pápai Lajos megyés püspök megáldotta az új egyetem zászlaját, majd díszvendégek sora – közte Molnár Károly, a Rektori Konferencia elnöke, Fodor Tamás soproni, Ipkovich György szombathelyi, Borkai Zsolt győri, Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester, Csapó Csilla székesfehérvári alpolgármester, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, továbbá megyénk, illetve Vas megye közgyűlésének vezetői, Szakács Imre és Majthényi László – méltatták az új egyetem regionális szerepét.

Olvasóink írták

 • 5. Béka 2008. február 16. 20:49
  „István! Mért fáj ez Önnek ?Az Egyetemen ez már egy nagyon régi hagyomány igy volt ez mindíg hosszú-hosszú évek !”
 • 4. rokapis 2008. február 04. 11:16
  „Segítség!
  A MINISZTER ÚR magánemberként adományozott?Vagy?”
 • 3. dawinD 2008. február 03. 18:25
  „hádde VIVAT”
 • 2. Virág 2008. február 02. 23:44
  „Miért van az, hogy a városban az utóbbi idQben csak az Egyetemnél látni látványos fejlödést? Miközben a városunk teljesen le van pukkanva? Úgymond czart se csinálnak!?”
 • 1. istván 2008. február 02. 17:58
  „Példaértékü????Hát én nemtudom!De szivesen meghivom a atisztelt miniszer uratt ugyan nézze már meg mit müvelnek ezek a derék fiuk Vidámballagáskor,vagy a leendö halgatok fogadásakor,nemtudom akkor is példaértékünek titulálná.vagy ő esetleg hozzá van szokva hogy részegen kisérik társaikat,italos uvegekkel végig a városon.Nekik biztos ez a példaértékü.Szerintem meg rossz példa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP kiszáll a Közéletből

Sopron - Az adófizetők pénzét fideszes fényképalbumra költi a városvezetés, ehhez mi nem kívánunk… Tovább olvasom