Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Szőlő: alapos zöldmunkával kiváltható a permetezés

Sopron és környéke - Az atka és a molylepke támadása már lezajlott a szőlőkben, az elkövetkezendő időszakban a lisztharmat és a peronoszpóra ellen kell védekezni. A gazdák helyzetét nehezíti, hogy a kéntartalmú szerek ára tavalyhoz képest ötven százalékkal nőtt.
A következő egy hétben, tíz napban kezdődik a korai szőlőfajták virágzása. A sor az Irsai Olivérrel kezdődik, majd a cabernet sauvignonnal ér véget. Az enyhe tél a gazdáknak növényvédelmi szempontból több gondot és kiadást jelent. Az atka ugyanis foltokban jelentős pusztítást végzett. A mostani esős, majd meleg időjárás miatt várhatóan lisztharmat és peronoszpóra ellen kell védekezni. A gyomirtás befejezése után időszerűek a zöldmunkák, kezdődhet a törzstisztítás, bujtatás.

– Sok gazdában még mindig él az a tévhit, hogy az ami nem látszik, az nincs is, azaz akkor permeteznek, amikor már szemmel is észrevehető a betegség – mondta el a Kisalföld megkeresésére Hollósy Attila növényvédő mérnök. – Ekkor már sok esetben késő a védekezés, és jóval többe is kerül. A gazdák helyzetét az is nehezíti, hogy a kéntartalmú szerek árai az elmúlt évhez képest ötven százalékkal emelkedtek. Ennek oka a magas energia- és kőolajár, hiszen a ként ebből állítják elő, másrészt a gabona az elmúlt években olyannyira jövedelmező lett, hogy a gyártók többet is elkérhetnek a vegyszerért.

Hollósy Attila kiemelte, a Soproni borvidéken elterjedt az ESCA nevű betegségcsoport. A terület mintegy harminc-negyven százaléka mondható fertőzöttnek. A betegség ellen jelenleg nem ismernek „gyógymódot", a terjedést kivágással lehet megakadályozni. A területre viszont több évig nem érdemes új szőlőt telepíteni, mert már a talaj is átfertőződik.

A kórokozók ellen a szőlő képes védekezni, de szélsőséges időjárás (fagy vagy aszály) esetén a legyengült növények tömegesen elpusztulnak.
A probléma olyannyira valós, hogy 2002-ben a borvidéken jelentős károkat okozott.

A következő időszakban főként lisztharmat, peronoszpóra ellen kell védekezniük a gazdáknak. A felvételen Sterlik Dávid permetez. Fotó: Magasi Dávid
A következő időszakban főként lisztharmat, peronoszpóra ellen kell védekezniük a gazdáknak. A felvételen Sterlik Dávid permetez. Fotó: Magasi Dávid

A gabona- és gyümölcsiparban egyre kelendőbbek az úgynevezett biotermékek. A szőlősgazdák közül csupán páran kísérleteznek azzal, hogy a növényvédelemnél nem használnak mesterséges vegyszereket. A kén- és réztartalmú szerek, valamint a növényi – például a csalánlétea – alapanyagúak viszont használhatók. A természetességnek viszont ára van, ugyanis ezek a szerek kevésbé hatékonyak. A permetezést öt-hat naponta meg kell ismételni, s mindez a jelenlegi magas gázolajárak mellett jelentősen megnöveli az előállítási költségét. Megoldást a szakszerűen elvégzett zöldmunka jelenthet, ezzel ugyanis több permetezést is ki lehet váltani. Továbbá az egészséges, jó kondícióban lévő szőlő ellenállóbb a kórokozókkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a felújítást

Sopron - A tulajdonosok tervei szerint már az év végén megnyitják a volt gyermekszanatórium… Tovább olvasom