Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Szigorúan kell fellépni a hamisítók ellen

A Soproni borvidék nem támogatja a zárjegy visszaállítását, melyet a hamisítás visszaszorítása érdekében tennének a borászatok.
A Soproni borvidék nem támogatja azt a miniszternek szánt indítványt, amelyben több országosan ismert borászat a zárjegy visszaállítását kéri a hamisítás visszaszorítása érdekében.

– Nem a zárjegyet kell újra bevezetni ahhoz, hogy kiszűrhetők legyenek a tisztességtelen pincészetek és borforgalmazók, hanem a törvényt kell szigorítani és érvényesíteni – fogalmazott a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke. Molnár Tibor arra a hírre reagált, hogy eddig harmincnyolc, többségében országosan is ismert bortermelő írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kérik Gráf József minisztert a zárjegy újbóli bevezetésére. Szerintük a zárjegy nélküli borforgalmazás ismét nagyobb teret engedett a borhamisításnak.

– Ausztria példát mutatott – amikor 1985–86-ban fagyállót kevertek a borba –, miként kell föllépni a tisztességtelen borosgazdák vagy forgalmazók ellen – hangsúlyozta Molnár Tibor.

– Az osztrákok hírhedt botránya idején olyan szigorral léptek fel a hatóságok, hogy egyszeriben megtisztult az ottani borszakma. A bűnösöket börtönbe zárták, vagyonukat elkobozták, erkölcsileg is ellehetetlenítették őket. A soproni pincészetek vallják: ugyanilyen szigorral – nem pedig újabb adminisztrációs terhek bevezetésével – kellene kiszűrni azokat, akik a magyar borászat hírét lejáratják. Az elmúlt hónapokban megindult egy erőteljes élelmiszer-ellenőrzési folyamat, ebbe a borosszakma is beleillene.

A pincészetek amúgy is az adminisztráció kiemelt figyelmében állnak. Az APEH, a vám- és pénzügyőrség, az Országos Borminősítő Intézet, továbbá a fogyasztóvédelmi felügyelőségek a rendelkezésre álló törvényi eszközeikkel – és azok szigorú alkalmazásával – felderíthetik a visszaéléseket és elejét vehetik az illegális haszonszerzésnek. Itt kellene határozottan lépni, hogy a magyar borászatra ne vetülhessen árnyék a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán-társaságok önkormányzati tulajdonban?

A Kisalföld Volán-társaságok társaságok privatizációjának gondolata időnként felmerül, aztán elülnek a hullámok. Az önkormányzatok viszont attól félnek, ha mégis magánkézbe kerül az autóbuszos személyszállítás, akkor csökken a befolyásuk, annak ellenére, hogy érdekeltek a tömegközlekedésben, a turizmusban, a viteldíjak megállapításában. Tovább olvasom