Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Start két év múlva

A Sopront és a környező településeket elkerülő majdani kétszer kétsávos M84-es gyorsforgalmi út engedélyeztetési eljárásaként lakossági tájékoztatót szervezett a napokban a központi közlekedési felügyelet.
(illusztráció)
A lakossági tájékoztatón elhangzott, hogy az M84-es gyorsforgalmi út a tervek szerint két ütemben valósul meg. Az első ütemben a Peresztegtől Sopronig tartó szakasz készül el, kikerülve Pereszteg, Nagycenk és Kópháza lakott területeit. A beruházás költsége mintegy 25 milliárd forint. A második ütemben a Sopront északról elkerülő rész építése történik egészen az országhatárig.

A tervezés 1996 novemberében kezdődött, a folyamatról a Kisalföld is többször beszámolt. A szakemberek a nyomvonal kialakításakor hosszas egyeztetést folytattak az érintett önkormányzatokkal annak érdekében, hogy a legmesszebb menőkig figyelembe vehessék a települések hosszútávú rendezési elképzeléseit. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a természetvédelmi szempontokra, valamint arra, hogy a nyomvonal által elvágott területek továbbra is megközelíthetők legyenek. Jelenleg az első szakasz engedélyeztetése zajlik.

Az eljárás részeként ismertették az érintett telektulajdonosokkal a tervet, illetve az út pontos nyomvonalát. A tájékoztatóra azokat hívta meg a központi közlekedési felügyelet, akik ingatlanjára valamilyen formában hatással lesz az út. Elhangzott, hogy az új nyomvonalat feltüntető térképkivonat és a tervdokumentáció megtekinthető a soproni városháza aulájában, illetve a további három település polgármesteri hivatalában. Ennek alapján a telektulajdonosok beazonosíthatják saját ingatlanjukat, és pontos képet kaphatnak arról, milyen mértékben érinti őket az útberuházás. Konkrét lépésekre, így például a földek felvásárlására, vagy kisajátítására legkorábban két év múlva kerülhet sor, a kivitelezés pedig azt követően kezdődhet el – hangzott el a tájékoztatón. Addig mintegy két kilométer hosszan – Nagycenk és Kópháza között – az országhatár közelsége miatt a vasutat is át kell helyezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvarrják a Globex-szálakat

Sopron közgyűlése igent mondott csütörtöki zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán a Domb Rt.… Tovább olvasom