Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Srí Lanka-i színjátszókat is láthat a soproni közönség

Első alkalommal rendezik meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24. között. A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, Srí Lanka-i, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoznak be.
Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a fesztivál életre hívója elmondta: hiánypótlásként szervezik meg a rendezvényt. A rendszerváltozás után ugyanis hanyatlottak, majd lassan megszűntek az országban az olyan amatőr és alternatív színházi találkozók, amelyek nemzetközi kitekintést nyújtottak. Ő három éve lehet a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fesztiváligazgatója, amely a Kárpát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr fesztiváljává nőtte ki magát. Tapasztalata szerint nagyon erős és jelentős tömegbázis áll az amatőr és alternatív színházi mozgalmak mögött.

Erre alapozva gondolta úgy, hogy Sopron a földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, a kultúrák fontos és jelentős  találkozási pontjaként igazi színes fóruma és otthona lehet a Progress Sopron fesztiválnak. Ebben partnere volt a városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, a támogatásukkal valósul meg  most a találkozó, amelyet kétévente rendeznek meg. A versenyprogramban szereplő produkciókat nemzetközi kitekintéssel bíró színházi és filmes szakemberek értékelik és díjazzák.

Az idei fesztiválra előzetes jelentkezés után Komáromi Sándor drámapedagógus, rendező válogatta az előadásokat, az ő ajánlásait figyelembe véve alakította ki Pataki András a versenyprogramot és a hozzájuk tartozó kísérőrendezvényeket. Az első fesztiválra jön a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara csoport, az olasz civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyel Bielsko-Białából aMłodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF"  bábszínház, valamint a szerbiai Kupuszinából érkezik a Sturcz József Színjátszó Csoport. A hazai színeket a versenyben a KASZT elmúlt két esztendejének győztesei, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a győri  RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint az inárcsi KB35 társulat, a deszki Deszka Színház és a budapesti Vörösmarty Gimnázium egy-egy előadása képviseli.

A nem mozgásszínházi elemekre épülő prózai előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák. A produkciók a Soproni Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban láthatók, a közönség százforintos regisztrációs jegyekkel tekintheti meg azokat. A megnyitót szeptember 20-án délután fél háromkor tartják jó idő esetén szabadtéren, a soproni Várkerületben álló Mária-szobornál, ahol a Soltis Lajos Színház mutatja be Almagránát című különleges előadását.

Pataki András bízik abban, hogy a fiatal- és egyetemista közönség, a különleges előadásokra mindig kíváncsi helyi színházi klub tagjai, a  soproni Teátrumi Színözön rendszeres nézői és a hozzájuk csatlakozó érdeklődők igazi fesztiválhangulatot varázsolnak a nemzetközi találkozó köré, ahol meg lehet ismerni egymás kultúráját, színházi útjait, gondolatvilágát. Ezt segítik elő a szakmai beszélgetések, zenés programok is.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a magyar dráma napja tiszteletére érkezik a Zrínyi Ilona című előadás a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriából, a házigazda soproni színház pedig két produkcióval, Visky András Megöltem az anyámat és Gogol Egy őrült naplója című előadásokkal vesz részt off-programként a találkozón, ahová érkezik a komlói Súgólyuk Színház Furcsa pár című előadása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandalizmus Sopronban: feladta magát a két 21 éves rongáló

Vandalizmus Sopronban: feladta magát a két 21 éves rongáló
Fehér festékkel öntötték le a Széchenyi téri 56-os emlékművet. Tovább olvasom