Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Soproni Nyugdíjasegyetem - Rejtély a madarak vándorlása - fotók

A madárgyűrűzést, mint a vándorlás nyomon követésének egyik lehetőségét, 1899-ben Dániában alkalmazták először.

  – A madarak vonulását már az ókori emberek is figyelték. A madárgyűrűzést, mint a vándorlás nyomon követésének egyik lehetőségét, 1899-ben Dániában alkalmazták először. Nem sokkal később Magyarországon elsőként egy fehér gólyát jelöltek meg gyűrűvel.

Napjainkban a korszerű technika arra is képes, hogy műholdas nyomkövetőkkel lássák el a messzi tájakra repülő madarakat. A mért adatok szerint például a kék vércse átlagsebessége akár a 80 kilométer per órás tempót is elérheti, a legnagyobb megtett napi út hossza pedig a 800–900 kilométer.

Nyugdíjasegyetem Sopronban - 2015. március. Fotó: Nyikos PéterEzt ma már az interneten is láthatjuk, a www.satellite-tracking.eu honlapon – hangzott el dr. Gyurácz József „Égi vándorok: a madárvonulás titkai" című, a Soproni Nyugdíjasegyetemen tartott nagy sikerű előadásán. (A részletes beszámolót a március 25-i, szerdai Kisalföld Ezüstkor rovatában olvashatják.)

A program elején prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora köszöntötte a „legszorgalmasabb hallgatókat", s átadták a múltkori kvízkérdések helyes válaszainak beküldői között kisorsolt Kisalföld-nyereménykönyveket. A szerencse ezúttal Honti Csaba és Vissi Béláné soproni nyugdíjas-egyetemistának kedvezett.

Nyilatkozat

– Kedveljük a madarakat, udvarunkban és a szőlőnkben is tartunk madáretetőt. Öröm gondoskodni róluk. Éppen ezért különösen érdekelt bennünket a madárvonulásról szóló előadás, amely sok érdekességet és újdonságot tartalmazott – vélekedett Rogács Tibor nyugdíjas tűzvédelmi előadó.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósító nap - Legyen kerékpársáv a Balfi úton és játszótér a Pap réten is!

Olvasónk szerint a városba bevezető út, a Balfi út elég széles ahhoz, hogy kerékpársávot alakítsanak… Tovább olvasom