Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Soproni gyermekotthon: csoda történt - fotók

Karácsonyi gálával zárult szerdán a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthona javára szervezett Kisalföld Szeretetakció. Több mint 5,5 millió forint értékű adomány gyűlt össze. „A szeretetakció igazi csodaként, mindent túlszárnyalt" – mondott köszönetet az igazgatónő.

– Örömöt találok a munkámban, olyat, amilyet sehol másutt nem kaphatnék. A gondozott, magatehetetlen gyermekek és fiatal felnőttek hálás mosolyát. Ezért is tartozunk nagy köszönettel a Kisalföld szeretetakciójáért, az adakozók és önzetlen jótevők támogatásáért – fogalmazott lapunknak Bedő Bernadett, aki harminc éve van a pályán, s 1991 óta dolgozik a soproni Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonában.

– Itt valóban úgy érzi az ember, szükség van rá, hiszen kevesen látjuk el az egyre több gondozottat, ami nap mint nap lelkileg és fizikailag is, valljuk be, megterhelő.

– Ezt a munkát szeretet és odaadás nélkül nem lehet végezni – mondta Bedő Bernadett gondozó. – Most bizakodóak vagyunk, mert kormányzati szinten ígéretet kaptunk a nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülésre.

A szeretetakciót azért is tartjuk fontosnak, mert ráirányította a társadalom figyelmét az elesett, valóban segítségre szoruló embertársainkra. Az adakozók támogatása mellett ezt tekintem a szeretetakció leglényegesebb hozadékának.

Átadtuk az adományokat a Tómalom úti gyermekotthonban. Fotó: Magasi


– Karácsonykor mindig hisz az ember a csodában. Mi, akik itt vagyunk, mindnyájan hiszünk abban, hogy az emberekben igenis megvan a jó szándék, az odafigyelés azok iránt, akik támogatásra szorulnak.

A korábban kapott adományokat is hálásan köszönve elmondhatom: a Kisalföld mostani szeretetakciója igazi csodaként mindent túlszárnyalt – mondott köszönetet az adakozóknak meghatott hangon dr. Baikó Erzsébet, a Fogyatékos Gyermekek Otthona igazgatója.

– Cégek, vállalkozások, klubok, intézmények, iskolások, magánszemélyek álltak jó szívvel mellénk, amelynek eredményeképpen több mint 5,5 millió forint adomány gyűlt össze.

Ebből kétmillió forint értékű a tárgyi és egyéb felajánlás, a többi pénz. Minden egyes forintnak lesz helye az életkörülmények jobbá, szebbé tételében, s abban, hogy gondozottjaink megismerhessék a falakon kívüli világot.

Ezt követően Pálné Söveges Hedvig és Némethné Takács Katalin fejlesztőpedagógusok közreműködésével A kis gyufaárus története című Andersen-mesével kedveskedtek a gyermekotthon lakói a jótevőknek. A megható történet főszereplője Szántó Dániel 11 éves kisfiú volt, aki később az adományozók számára készített apró ajándékok átadásában is részt vett.

Átadtuk az adományokat a Tómalom úti gyermekotthonban. Fotó: Magasi


– Jézus is hátrányos helyzetben született, jászolban, aki tanításával jobbá, mindenki számára élhetőbbé tette a világot. Sérült embertársaink gondozása nemcsak igazi jótett, hanem igazi hivatás is, az év 365 napján.
Csak köszönettel tartozunk az intézet dolgozóinak, hogy lelkiismeretesen ellátják ezt a nehéz, embert próbáló feladatukat – emelte ki az ünnepségen dr. Kecskés Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkárságának főosztályvezetője.

Bódvai Ildikó, a szeretetakció kezdeményezője, a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetője részletezte: minden az olasz futballcsapat, a Sampdoria soproni vendégjátékával kezdődött.

Lehetőséget kapott a lap, hogy egy focilabdát dedikáltasson a játékosokkal. Kézenfekvő volt, hogy a labdát jótékony célra fordítja a Kisalföld.

A választás a Fogyatékos Gyermekek Otthonára esett. Így született az átfogó szeretetakció, amely nemcsak adománygyűjtésről, hanem az intézetben élők és az ott dolgozók odaadó, embert próbáló munkájának megismertetéséről, a jó példák felmutatásáról is szólt.

– Azt szeretném, ha ez a labda továbbgurulna hasonlóan jó cél érdekében – e szavakkal nyújtotta át a labdát a legnagyobb pénzadományt adó cég, a Velux Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának, Vincze Zoltánnak.

A Kisalföld szeretetakció támogatói

Pénzadományok:  VELUX Magyarország Kft., IMEX Filtertechnika Kft., GYSEV Zrt., NYME Közgazdaság-tudományi Kar, Rotary Club Sopron, Lions Club Sopron, Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft., Fresenius Kabi Hungary, Omega együttes, VOLT Fesztivál, Orientik Motor-Car Kft. – Opel Sopron; Porpáczi Aladár-középiskola, Berzsenyi-líceum, Evangélikus Gyülekezet, Pro Kultúra Sopron, Cseresznyák Antalné, Fraxinus Kft., Kovács József, Nemes Anikó, Bokányi Csabáné, Geo-Pozs Kft., Sziget Kredit Kft., Update1, Márk Team, Hotel Fagus, Török Tamás, Walter Autó Kft., Horváth Zoltánné, Feldinger György, Nagy Anita, Nagy István Béla, Böllérbolt, All Star Bowling, SalusAuto, Radóné dr. Ballai Hajnalka, Lautner Tamás, Rédli Margit, Frei Anna Mária, Horváth Norbert és névtelenül is érkeztek adományok.

Tárgyi felajánlások:  Pannonia Med Hotel, Full-Sopron Kft., GYSEV Zrt., Foton Kft., Tesco, Városplébánia, Győr Egyházmegyei Karitas Szervezet Nagycenki és Sopronkövesdi Plébánia, Evangélikus Egyházközség, Református Egyházközség, Ágfalvi és Bánfalvi Egyházközösség, Baumax Magyarország, Baumax Eisenstadt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat soproni csoportja, Sarródi Árvalány Nyugdíjas Egyesület, Deák Téri Általános Iskola, 4/C osztály, Sopronkövesdi Óvoda, Prompt Holz Bt., Soproni Fotoklub, Mittler Szabolcs, Porpáczi Aladár-középiskola, Fertőd, ALTEO Nyrt. Leányvállalata, Soproni Erőmű Kft., Nagymama éttermek, Soproni Úszók Baráti Köre, Szepesiné Hajdu Judit, Fülöp Zsuzsanna, Palotai Rita, Vöröskereszt Agyagosszergény, Kocsis János, Ács Tímea, Sopron Bank Burgenland, Hervis Sopron, Büdi Tamás és baráti társai, Skultétiné Lipócy Klára, Mátyásné Major Zsanett, Török Vivien, Szabó Csaba, Göndöcs Imre, Tóth Gyuláné Éva, Berdó Tamásné, Kis Tamás, Szabó Józsefné, Cséri Samuné, Kovács Jánosné, Buczkó Istvánné, Márk László, Molnárné Jurai Szabina.

Egyéb:  Tercia Kft., Hotel Fagus, Soproni Petőfi Színház, NYME-BPK elsőéves óvodapedagógus-hallgatói, Classic Film Kft. (Elit mozi), Juhász Tibor, Barth Krisztián, dr. Szabó János, dr. Kovács Béla, dr. Szopka Zsolt, Bernád Katalin.


A gála fényét a Soproni Petőfi Színház művészeinek szereplése emelte. Ács Tamás elszavalta az intézetben 22 éve élő Fűzfa Judit Álom című versét is.

A tolószékben ülő lány örömében könnyeivel küszködött. Sírt és nevetett egyszerre boldogságában, amikor a színművész tolmácsolásában hallhatta saját versét. A megható jelenet sokaknak csalt könnyeket a szemébe.

Simon Andrea színművésznő a „Boldog ünnepet, világ" című dallal szerzett szép pillanatokat, míg dr. Csoba Sándor, a Rotary Club Sopron soros elnöke latinos gitárjátékával örvendeztette meg a jelenlévőket.

A Fogyatékos Gyermekek Otthona bensőséges karácsonyi ünnepségén – amelyen az intézet lakói csillogó szemmel bontották ki a sok-sok ajándékot – Horváth Imre városplébános és dr. Vladár Gábor református lelkész mondott áldást.

Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője elismeréssel szólt a kezdeményezésről. Kiemelte, az intézet lakói és dolgozói megérdemlik azt a kiemelt figyelmet, amely a Kisalföld cikkein keresztül feléjük irányult. Köszönet illeti mindazokat, akik e nehéz munkát végzik.

A szeretetakció záró gáláján a háttérzenét a Bendzsó Music szolgáltatta. A trióban a Kisalföld lapcsoport két tagja, Balogh Barbara (ének), Horváth Tamás (trombita), valamint Németh László (zongora) lépett fel, s az alkalomhoz illő diszkrét hangosítás is az ő kifinomult ízlésüket dicsérte.

Örökzöld dallamokat játszva járultak hozzá az est sikeréhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni lőtéri gyilkosság: februárban lesz ítélet?

Az a legvalószínűbb, hogy február második felében hirdet ítéletet a Győri Ítélőtábla a soproni… Tovább olvasom