Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Soproné lehet az Állami Szanatórium

Átalakítások előtt áll a soproni egészségügy. Az Állami Szanatórium Sopron tulajdonába kerülhet.
Jelentős szervezeti átalakítások előtt áll a soproni egészségügy. Ennek egyik sarkköve, hogy az állam által – térítésmentesen – felajánlott Állami Szanatórium a város tulajdonába kerüljön. Erre minden esély adott, hiszen az önkormányzat pénteken erről a kérdésről is dönt.


Az előzményekhez tartozik, hogy – mint megtudtuk – Walter Dezső polgármester egyeztetett a miniszterelnökkel és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével, ezt követően tárgyalt Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel. A szóbeli megállapodást a miniszter levélben erősítette meg: „nem látom elvi akadályát annak sem, hogy a Sopronban működő Állami Szanatórium üzemeltetését az önkormányzat vegye át, illetve az a soproni Erzsébet-kórházzal összevonásra kerüljön." A döntés tehát a képviselők kezébe került, mert az elképzelés csak akkor valósulhat meg, ha az önkormányzat határozatot hoz a szanatórium és a kórház közös működtetéséről.

Értéke hétmilliárd forint

– Fontos szempont volt a tárgyalásokon, hogy a szanatórium kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat és továbbra is OEP-támogatással működik majd – jelentette ki Walter Dezső. – Az összes szanatóriumi ingatlan értéke mintegy hétmilliárd forint. Természetesen nemcsak a város vagyongyarapodását tartottuk szem előtt, hanem elsősorban azt, hogy olyan egészségügyi struktúra jöhet így létre, amely a betegek érdekét szolgálva – országosan is – egyedülálló lehet. Az elmúlt években jelentősen fejlődött városunk egészségügyi ellátása, a kórház szakmai tevékenysége bővült. Ezt az is bizonyítja, hogy tavasz óta kórházunk a Debreceni Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum oktatókórházává vált. A szanatóriumi feladatok átvételével lehetőség lesz a jelenlegi sokprofilú, aktív fekvőbeteg-ellátás és a pszichiátriai ellátás mellett a betegek csaknem teljes körű rehabilitációjára is.

Pályáznak uniós forrásra

Amennyiben a képviselők igent mondanak az elképzelésre, akkor az átvétel legközelebbi időpontja január elseje lehet, az összevonásé pedig 2006. június 30. A polgármester szólt a fejlesztési elképzelésekről is, amelyeket a debreceni egyetemmel közösen valósítanának meg. Egyrészt közösen pályáznának uniós forrásokra, másrészt pedig a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatain remélnek sikert.
– Ahhoz, hogy egy valóban európai szintű komplex gyógyászati központ alakulhasson ki, mintegy másfél-másfél milliárd forint szükséges a soproni és balfi szanatóriumi részleg fejlesztéséhez – folytatta a polgármester. – Hosszabb távon pedig egy kht.-be szervezzük az egészségügyi intézményrendszert, így teremtve meg a biztonságos működés feltételeit.

A főigazgató nem nyilatkozik

Természetesen szerettük volna, ha a tervezett lépésekről kifejti véleményét a szanatórium főigazgatója, dr. Szatmári György is, de arra hivatkozva, hogy még nem dőlt el semmi, elzárkózott a nyilatkozat elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első lépés volt Európa felé

A Páneurópai Piknik helyszínén, Sopronpusztán emlékeztek meg a hét végén az 1989-es határáttörésről. A 16 évvel ezelőtti eseményeket az egységes Európa felé tett első lépésként értékelték a szónokok. A kopjafa megkoszorúzása után több százan indultak el az ausztriai Szentmargitbányára, ahol a templomban Sebestyén Márta adott koncertet. Tovább olvasom