Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Sopronban 143 éves csapadékrekord dőlt meg

Sopron - A júniusban esett nagy mennyiségű csapadék a 143 éves soproni meteorológiai adatsorban példa nélküli. Az 1865-től datálódó megfigyelések óta csupán öt alkalommal érte el, vagy haladta meg a havi csapadék a 200 mm-t, ebből egyszer a 300 mm-t. Legutóbb 1996. szeptemberében rögzítettek az Országos Meteorológiai Szolgálat kurucdombi állomásán 200 mm feletti havi csapadékot, az árvizektől emlékezetes szeptemberben.
A városban legutóbb tavaly szeptemberben közelítette meg a csapadék a 200 mm-t, akkor a Kurucdombon 180.3 mm-t mértünk, de a hegyekben (Muck 210.9mm) és a Rábaközben (Himod 213.7mm) 200 mm-t meghaladó összegeket jegyeztek fel. A különbség azonban az volt, hogy akkor nem néhány óra alatt zúdult le hatalmas eső, mint júniusban, hanem napok alatt, így az könnyebben tudott hasznosulni, beszivárogni a talajba - kaptuk a tájékoztatást a soproni Meteorológiai Állomásról.

Június sokévi átlagban is a legcsapadékosabb hónapunk. A legutolsó 30 évben az átlagos esőmennyiség 83.9mm volt, a csökkenő csapadéktendencia ellenére is. A népi megfigyelésekben is ismert a Medárd-időszak, melyben a babona szerint, ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog, sőt a bukovinai székelyek hiedelmei szerint a bibliai özönvíz is Szent Medárd napján kezdődött. Mindezen hiedelmek, babonák mögött rejlő valós természeti megfigyelés az ún. nyári monszunhoz hasonló jelenség, mely az európai kontinensen is megfigyelhető.Rendszerint a korán, májusban bekövetkező kánikulai melegeket követő hűvösebb, csapadékos periódus. A kontinens belső területei erősen felmelegszenek a magas napállás miatt, a meleg levegő felemelkedik, az így kialakuló alacsony légnyomás miatt pedig nyugat-kelet irányú áramlás alakul ki, mely az Atlanti óceán felől páradús légtömegeket szállít a kontinens belseje felé.

Június

11-én érkezett az Alpok felől az első igazán heves zivatar, melyből a hegyvidék lábánál, több mint egy havi csapadék zúdult alá mintegy 50 perc alatt. Sopronbánfalván 92.6 mm-t, kicsit keletebbre a Kertvárosban 64.1 mm-t, az Egyetemen 50.8 mm-t mértek, a hegyekben Görbehalmon 52.0 mm-t, a Muck kilátónál 58.0 mm-t, míg a legnyugatibb mérőállomáson, Hermesen csak 40.7 mm-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radar képein is jól látszott amint a hegység északkeleti lejtőjén 20-30 percig megrekedt a legnagyobb intenzitást adó csapadékrendszer. Ennek következtében a Rák-patak megáradt, Sopronbánfalva központját kilépve medréből elöntötte, pincékbe tört be a víz. A hegységbe vezető főútra a víz 1-1,5 méter magas törmeléket, sarat, kőtömböket hordott ki, így a hegyvidéki falvak Brennbergbánya, Görbehalom és Hermes órákon át megközelíthetetlenné vált.

A 11-i felhőszakadás után csak 15 napot kellett várni a következő heves zivatarra, pedig ilyen intenzitású csapadék 10-20 évente ha előfordul egy adott pontban. Az addig eltelt napokban sem volt eseménytelen az időjárás: 17-én az esti zivatarból 18.1 mm-t, majd 24-én délután 20.2 mm-t mértünk a Kurucdombon. A 15 napból mindössze 6 napon nem volt csapadék, és csak 5 napon rögzítettünk 10 órát meghaladó napfénytartamot.

26-án egy hullámzó hidegfront hozta a következő elemi csapás számba menő felhőszakadást. A károk ismertek. A zivatar ismét hatalmas mennyiségű esővel érkezett, de különösen erős elektromos aktivitás is társult hozzá. A legtöbb napi csapadékot 26-án Görbehalmon mérték 113.8 mm-t, a két hegyi állomás Muck és Hermes csak 70 mm körüli összegeket jelentett, az érdekesség azonban a tőlünk keletre kb. 40 km-re lévő Himod volt: itt 94.1mm-ről számoltak be, ami csakugyan kiemelkedő. Ezek szintén nagyobb mennyiségek mint amik átlagban egy hónap alatt hullnak. Ha egy hónapban 100 mm-t meghaladó csapadékot regisztrálunk, az már rendkívülinek tekinthető. Most 1 nap alatt érkezett le ennyi!Érdekes volt mindkét zivatarnál, hogy Sopronban nem volt erős szél. 11-én 16.2 m/s-ot (58 km/h), 26-án 13.2 m/s-ot (48 km/h) rögzített a kurucdombi állomás automata szélmérője. Ennek köszönhető, hogy a zivatarok után nem hűlt le jelentősen a levegő, mert a gyenge szél nem tudta lekeverni a magasabb légrétegekben beáramló hideg levegőt.

Júniust a Kurucdombon 234.1 mm csapadékkal zártuk, ezzel új helyi júniusi havi rekord született. Eddig az 1886-os 199 mm-t nem sikerült túlszárnyalni.

A többi OMSZ társadalmi csapadékmérő állomáson is hasonló összegeket mértek: Kertvárosban 298.8 mm-t, Görbehalomban 299.7 mm-t, Muckon 270.8 mm-t, Himodon 204.7 mm-t. A nem hivatalos, ám a meteorológiai szolgálat észlelési rendjének megfelelően és Hellmann-csapadékmérővel működő további 5 állomás közül, Sopronbánfalván 342.5 mm-t regisztráltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a BMX-pályát

Sopron - Ismeretlenek megrongálták a soproni BMX-pályát, az indítóépület egyik tartóoszlopát… Tovább olvasom