Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sopron büszke a hősökre

Sopronban szombaton délelőtt a hagyományokhoz méltóan a Petőfi téren rendezték meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc városi ünnepségét. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem megbízott rektora mondott beszédet a több száz fős tömeg előtt.
Történeti visszatekintésében előbb az egykori országos, majd a soproni eseményekről szólt. Megemlékezett a város helytállásáról, majd azokról is, akikre büszkék lehetünk. Rámutatott: „A közös Európába vezéreljen bennünket Kossuth, a márciusi ifjak, a szabadsághősök lelkesedése, Széchenyi européer szellemisége."

A licista diákok fáklyás felvonulása

A soproni Petőfi téren több százan hallgatták meg dr. Faragó Sándornak, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorának ünnepi beszédét. Mi történt a Bécstől mindössze hatvan kilométerre fekvő Sopronban 155 évvel ezelőtt? – tette fel a kérdést a szónok. Majd ismertette a történelmi tényeket: – Sopronban 1848. március 15-én a licista diákok szerveztek fáklyás felvonulást.
A tavasz során nemzetőrséget alakítottak, kihirdették az áprilisi törvényeket. Télen azonban Windischgrätz támadásakor az országban elsőként Sopron esett el, és az elsők között adta a város a magyar szabadságharc egyik vértanúját is, a soproni nemzetőrök korábbi parancsnokát, Murmann Sámuelt – mondta dr. Faragó Sándor.

Áprilisban újra sorsdöntő kérdések

Beszédének befejező részében a Nyugat-Magyarországi Egyetem megbízott rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy áprilisban újra egy egész nemzetnek kell sorsdöntő kérdésben döntenie, miszerint a régóta bennünk élő törekvést, hogy ismét Európa elismert, elfogadott tagjai lehessünk, megvalósítjuk-e. Tegyük meg együtt, mindannyian ezt az utolsó lépést úgy, ahogy a pozsonyi országgyűlésben Kossuth felszólalása után egy emberként harsogta valamennyi országgyűlési követ: „Úgy legyen."
Az ünnepi beszéd után a városi intézmények, szervezetek, pártok képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait a Petőfi-szobor talapzatán, majd az egyetem művészeti csoportjai adtak műsort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a soproni gyújtogatót

A tűzoltóság szakvéleménye alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított… Tovább olvasom