Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Sokan menekülnek a gázfűtéstől

Sopron - Egy országos közvélemény-kutatás alapján egyértelműen kiderült, hogy ma Magyarországon a családok többsége földgázzal fűti otthonát. Aki tud, már szabadul a gázkazántól, beüzemeli a régi kályhát, használja a régi kéményt. Néha szabálytalanul...
A gázvita megmutatta, Magyarország milyen könnyen kerülhet kritikus helyzetbe, ugyanis hazánk az energiafelhasználását jelentős mértékben, közel 80 százalékban földgázzal oldja meg. Az épülő lakások túlnyomó többségében már úgy terveznek, hogy a gáz- mellett vegyes tüzelésű kazánnal is fűthessenek, de aki teheti, meglévő házában vagy lakásában is keresi az alternatív módokat. Régi kémények újulnak meg, vagy ha kell, újak nőnek a cserepek fölé...

– Sok probléma ered abból, hogy a régi, éveken-évtizedeken át használaton kívüli kéményre kötnek rá, s ez azonkívül, hogy veszélyes, sok bosszúságot is okoz – mondja Patzner Gábor, a Kétüsz Sopron Kft. ügyvezetője. – Naponta több ilyen ügyünk is van, sokszor a szomszédok hívnak bennünket, hogy a ház minden nyílásán dől a füst... Pedig nem kérünk sokat az ellenőrzésért és tisztításért: évente 1250 forint kéményenként a díj. Ennyit megér a biztonság! – vélekedik a szakember.

A kizárólag gázzal fűtők aránya folyamatosan csökken. A kéményseprők biztonságra intenek.
A kizárólag gázzal fűtők aránya folyamatosan csökken. A kéményseprők biztonságra intenek.

Sopronban egyébként, mint megtudtuk, a cserépkályhák és a kandallók élik új virágkorukat, de egyre több helyen használnak pelletet is.

Hogy mennyire rá van utalva Magyarország a gázra, azt jól mutatja egy nemrég készült felmérés. A Forsense közvélemény-kutatással foglalkozó vállalkozás ezer embert kérdezett meg arról, hogy mivel, illetve milyen melegre fűtik lakásukat. A kérdezettek 64 százaléka csak egyféle típust, míg 36 százalék vegyes fűtést alkalmaz. A háztartások fűtési módjuk szerint öt nagyobb csoportra oszthatók. A legnagyobb csoport, akik csak gázt használnak, arányuk 40 százalék, míg 27 százalék elsősorban fával és mellette más anyaggal is fűt. A háztartások további 10 százaléka csak fatüzelést használ, 5 százalék pedig elsősorban gázt alkalmaz, de van más fűtési módjuk is. A többi lakásban különféle más fűtési kombinációkat alkalmaznak vagy távfűtés van.

Az előnytelen fűtéstípus elsősorban nem az anyagi helyzet függvénye – derült ki a közvélemény-kutatás során. A fűtési mód a lakóhellyel függ össze. A csak gázzal fűtők aránya folyamatosan csökken a településmérettel, a falun élők körében arányuk alig haladja meg az egynegyedet, míg a budapestiek több mint fele csak gázzal fűt. Kitért a kutatás arra is, ki hány fokra melegíti fel a lakását. A válaszolók negyede 20 fokosra, 15 százalék 21 Celsiusra fűt fel, 19 százalék pedig 22 fokos lakásban szokott általában telelni.

Olvasóink írták

  • 1. Telepathia 2009. március 12. 08:16
    „Mi is meneküllnénk, de a Holding bizony elen van. A vezetők éves prémiuma van kockán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hetet sem bírt ki betörés nélkül

Sopron - Alighogy feltételesen szabadult a börtönből, ismét betöréseket követett el egy soproni… Tovább olvasom