Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Sarokkímélő (is) lesz a soproni Fő tér

Tavaly novemberben kezdődött a Fő tér rekonstrukciós munkája, s a tervek szerint idén augusztus végén adják át a megszépült közterületet.

A 200 millió forintos projekt eddig elvégzett munkáiról Kerekes Attila városi főmérnök elmondta: a teljes burkolatfelbontást követő közműépítések mintegy nyolcvanöt százalékával már végeztek. Új ivóvízvezetéket fektettek le, új csapadékelvezető, illetve szennyvízcsatorna létesült. Mindez nemcsak a Fő teret, hanem a Városház utcát is érintette.

A napokban a Szentháromság-szobornál elkezdték a Fő tér burkolását. Fotó: Magasi
A napokban a Szentháromság-szobornál elkezdték a Fő tér burkolását. Fotó: Magasi


Kibélelik az 1800-as évekből származó, falazott csapadékcsatornát is. Erre azért van szükség, hogy az teljesen vízzáró legyen. A közműmunkák egy kifejezetten akut problémát, a térfelszín vízelvezetésének eddigi nehézségét is orvosolják: a Szentháromság-szobor köré víznyelőket telepítettek.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása nem kedvezett a Fő téri régészeti ásatásoknak, a borostyánkőút további feltárásának. Kéthetes a késedelem.
Ugyanitt elkezdődött a tér újraburkolási munkája. A régi, hússzor húsz centiméteres köveket átválogatták, s megfordítva újra felhasználják. A borostyánkőút kópházi terméskőből lesz látható a tér felszínén, s az éttermek előtti részt lángolt andezit burkolattal látják el. A kivitelezők gondolnak a magas sarkú cipőkre is: a téren speciális fugázóanyaggal fogják kiönteni a kövek hézagait. Remélik, a napokban megkapják erre a jóváhagyást a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól, s így gond nélkül járhatóvá válik a tér. A Fő tér mellett a Szent György utcában is – egészen a Fórum pizzériáig – díszburkolat lesz, nem aszfalt.

Burkolat: A régi, hússzor húsz centiméteres köveket átválogatták, s megfordítva újra felhasználják. Fotó: Magasi Dávid
Burkolat: A régi, hússzor húsz centiméteres köveket átválogatták, s megfordítva újra felhasználják. Fotó: Magasi Dávid

Ugyanakkor az elmúlt hetek csapadékos időjárása nem kedvezett a Fő téri régészeti ásatásoknak, a borostyánkőút további feltárásának. E szakterületen mintegy kéthetes a késedelem. Kerekes Attila főmérnök ettől függetlenül bízik abban, hogy a megújuló Fő tér tervezett augusztus végi átadási határidejében nem lesz változás.

Olvasóink írták

 • 20. Eüdolgozó 2010. május 29. 08:33
  „http://www.svf.hu/2010/05/a-varoskozpont-ertekmegorzo-megujitasa/

  http://www.svf.hu/2010/05/fo-ter-burkolatminta-megtekintes/

  http://www.svf.hu/2010/05/fo-ter-2010-05-07-a-burkolat-lerakasa-megkezdodott/”
 • 19. titáti 2010. május 28. 20:41
  „Kedves modernsopron!

  "Sopron Fő tér felújítása"

  Javaslom a Google használatát. Vagy változtasson nevet.”
 • 18. edriana 2010. május 28. 17:52
  „Magyarázza már el valaki, hogy miért kellene a főtérre kerékpárút! ?Nem fértek el az autó forgalomtól? Járdát is kérjetek!”
 • 17. coolzsu 2010. május 28. 17:17
  „16. nem értelek! mi van eltitkolva???? vagy száz különböző helyen láttam már a látványterveket! emlékezetem szerint fák, padok, gyönyörű világítása a szobornak stb szerepel rajta, nekem tetszett! Reméljük olyan is lesz, mint a képeken volt. Utálkozás helyett inkább drukkoljunk, hogy ne úgy sikerüljön a kivitelezés, mint anno a petőfin....”
 • 16. modernsopron 2010. május 28. 14:22
  „coolzsu ! a 21. században élünk, ugye? Miért kell eltitkolni a lakóságtól a terveket, rajzokat? Kép helyett az új teret szeretnének látni a soproniak a táblán!
  Meg remélem NEM FELEJTIK EL A KERÉKPÁRÚT CSATLAKOZÁSA A FÖ TÉREN !!!!”
 • 15. pulci 2010. május 28. 12:50
  „Igenis szükség lenne egy kerékpárútra mind a fő tér körül mind pedig a várkerületen ami csatlakozik a deák téren áthaladó kerékpárúthoz ill. a fertőrákos felé vezető túraúthoz !”
 • 14. coolzsu 2010. május 27. 19:08
  „5. már miért nem lehetne tudni? kismillió és egy helyen megjelentek már a tervek, rajzok stb. - de egyébként nyugodtan be lehet menni a ph-ba, a főmérnök irodájában ügyfélfogadáskor bárki megnézheti... szép lesz!”
 • 13. NetWorK 2010. május 27. 18:04
  „12.
  Szövegértelmezés zéró. Gyakorold még, nem ezt írtam.”
 • 12. KERTÉSZ 2010. május 27. 14:47
  „7-s Te meg mosd ki a narancssárga hályogot a szemedből.Olyan utat ,építmény nem építettek az elmult 4 évben, ahol nem volt lopás,lenyúlás,saját ház előtti út újra aszfaltozás stb,ez a valóság itt Sopronban nem a ködösítés.Majd itt is utólag kérnek 40-50 millát a zsebbe,mint az Ady E.úton?”
 • 11. SZILAJ 2010. május 27. 13:59
  „Nem kel bringa út a főtérre! Utána meg majd rinyáltok, hogy ellopták a drága bicajotokat...(hi-hi-hi)”
 • 10. modernsopron 2010. május 27. 10:54
  „de kell bringa-út a fö térre (persze, talán nem a szentháromság szobor körül;), de legalább egyet ami összeköti a várkerületet a fö-térrel), mert ez lesz sopron fö látványosága, és már most nagyon sok bicikli-turista oda érkezik .... és tovább szeretne felfedezni a várost...
  vagy maradjon a káosz mindenhol, mint most ?? autók, bringások, gyaloglók mindenhol, és egyik se vigyázz a másikra ?!”
 • 9. SzImike 2010. május 27. 10:07
  „Biztos vagyok benne, hogy szép lesz! Pedig nem vagyok Fityeszes”
 • 8. BsBe 2010. május 27. 04:39
  „hol lesz a bicikli-út a fö téren? erre is fogják elfejeleteni, mint a várkerületen?
  hol itt a demokrácia???? nem kell bicikli út a Fő térre! lehet gyalogolni, nem igazán szükséges, hogy a sétálóknak a bicikliseket kelljen kerülgetni. Nem engednék be sem autót, sem biciklit.”
 • 7. NetWorK 2010. május 26. 20:02
  „1.
  Felhívnám a figyelmed arra a tényre hogy új vízvezetékek csatorna / csapadékelvezetö létesült. Azonkivül az egészet újra alátöltötték és úgy kerül vissza, mármint a kö. Továbbá eböl finanszirozák hogy csak egyet említsek a szobor restaurálását is és gyanítom a régészeti feltárásokat is.
  Mielött vádaskodsz kapard ki a csipát a szemedböl és kérlek sétálj ki, nézd meg személyesen ugyanis nem egy ponton még szakaszos a munka ott megnézheted hogyan állnak össze a kövek lerakásának a rétegei.”
 • 6. Filtec 2010. május 26. 15:08
  „ 
   
   
   
  "A borostyánkőút kópházi terméskőből lesz látható a tér felszínén,"
   
  A Tűztorony meg kararai márványból lesz látható, mármint, ha ellátnak idáig. :)
   
   ”
 • 5. modernsopron 2010. május 26. 14:10
  „manapság, nem kellene másképpen egy ilyen történelmi teret megcsinálni? új utca-bútorokkal, elemekkel, világításokkal? miért nem tudhatja az ember, a soproni polgár, hogy mi lesz pontosan a fö téren?
  hol lesz a bicikli-út a fö téren? erre is fogják elfejeleteni, mint a várkerületen?
  hol itt a demokrácia????”
 • 4. soproni 2010. május 26. 13:16
  „Hát ez az....200 millió?”
 • 3. black.bela63 2010. május 26. 12:23
  „A munkások jó néznek ki mert süti őket a nap ! Remélem az elvégzett munka is napsütéses lesz ?!”
 • 2. lujtoth 2010. május 26. 12:12
  „Láthatóak valahol a felújított Fő tér látványtervei? A Kecske templom körüli "sziget" mire szolgál majd? Milyen padokat helyeznek el? Az újrarakott kő lesz az egyetlen újdonság?”
 • 1. KERTÉSZ 2010. május 26. 10:40
  „200 millióért megforgatták a köveket ,a maradékot meg ellopták.Ez aztán magas színvonalú felújítás.De majd a kormány lesz a hibás ezért is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a hajléktalanokért Sopronban

A soproni Szociális Szolgáltató Intézmény másodszor hívja beszélgetésre a szakma képviselőit és a… Tovább olvasom