Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Részleges napfogyatkozás láthatunk!

Sopron - Pénteken 15–23 százalékos napfogyatkozás lesz látható hazánkból. Sopronban a Széchenyi téren a jelenség kapcsán távcsöves bemutatót tartanak délelőtt 11-től. – Pénteken a Széchenyi téren, a Széchenyi-szobornál délelőtt 11 órától várjuk az érdeklődőket, akik távcsöveink segítségével megtekinthetik a ritka eseményt – tudtuk meg Kiss Gyulától, a Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjának vezetőjétől.
– A jelenséget védőszemüveggel távcső nélkül is észlelni lehet, viszont hangsúlyozzuk, soha ne nézzünk szabad szemmel a Napba, mert azonnal súlyos szemsérülést, akár vakságot is elszenvedhetünk. Sopronból nézve a napfogyatkozás 10.59:51-kor kezdődik, akkor lép be a Hold korongja a Nap elé. A legnagyobb fázis, amikor a Nap területének 18 százaléka takart lesz, 11.46:37-kor következik be. Az utolsó érintést 12.31:49-kor láthatjuk. Ezt követően 2010. január 15-ig Magyarországról nem láthatjuk a Hold korongját a Nap előtt. A következő részleges napfogyatkozás 2011. január 4-én lesz, 77 százalékos takarással.

Kiss Gyula – és a Stella Sopron tagjai – már a pénteki részleges napfogyatkozásra készülnek. A Széchenyi téren várják az érdeklődőket.
Kiss Gyula – és a Stella Sopron tagjai – már a pénteki részleges napfogyatkozásra készülnek. A Széchenyi téren várják az érdeklődőket.


– A Hold mintegy négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat – folytatta Kiss Gyula. – Mivel égi kísérőnk közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen. Ennek eredménye, hogy a tökéletes geometria, a teljes fedés csak egy vékony, néhány száz kilométeres széles sávban látható a felszínről. Ez a teljes fogyatkozás sávja, amely augusztus 1-jén a messzi északon fog elhaladni. A vékony sáv miatt a teljes napfogyatkozás – bár évente többször is előfordulhat – egy adott földrajzi helyről csak nagyon ritkán figyelhető meg. Magyarország területén az 1999-es teljes napfogyatkozás után csak 2081-ben láthatunk hasonló jelenséget. A teljesség sávja körül azonban több ezer kilométeres szélességben részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, ami így már sokkal gyakoribb jelenségnek számít.

Olvasóink írták

 • 6. ajjajj 2008. július 31. 20:31
  „Nos hát szépen égettem magam a megnyilvánulásaitok szerint. Valószínű túlméreteztem a beszólásaimat amivel indítottam. Szerintetek ilyen vagyok. Közben előfordul. Visszacsinálni már nem tudom. A kifejezéseim "hát tényleg" erős-kések.... De ! én igazából nem a cikkel -akartam- vitatkozni hanem az írójával a helyesírási hibától a hülye megfogalmazásig, meg a névtelenséggel. Nem sikerült.Bocsánat Kiss Gyula úr, még véletlenül sem az Ön nyilatkozatát, tudását próbáltam megkérdőjelezni. Mégegyszer:
  "Részleges napfogyatkozás láthatunk!" HM.... ez a cikk címe. Rég jártam én irodalomórán. Vagy felejtettem? és az a 2-es pontban odamásolt mondat..... igazából az alatt a majdnem 1 év alatt ebben a témában mi és hogy lesz ? (a "következő" szóval kötekedem). Igényesebb, átgondolt cikkekre vágyik ez az iskolázatlan szánalom (ember?) Írtam az elején bután és 1 kicsit durván indítottam. És (tudom éssel...) az ilyenforma megfogalmazásokra rosszul reagálok. Ki az a: tudtuk meg ? Hogy ne csak "mea cuplázzak" Mindenkinek látható napfogyatkozást kívánok !”
 • 5. szivecske 2008. július 31. 19:25
  „háááát ajjajj!! nehogy kivágd a biztositékot!!borzalmas mi vagy,miket irsz te? egyáltalán hogy jössz ilyenhez? szánalom egy ember vagy!!”
 • 4. hpisti 2008. július 31. 18:07
  „Neked kellene inkább beszámolni az iskolai végzettségedről,már he van ilyened!-kedves ajjajj!!”
 • 3. Kiss Gyula 2008. július 31. 13:18
  „Kedves "ajjajj"!
  Koromnál fogva nem merem tegezni, hiszen nem ismerem. Szeretettel hívom azonban a bemutatóra, ahol erre mód lesz, s ha érdekli, a felvetett kérdéseire is - vélhetően nem szégyellnivaló - válaszokat adhatok.
  Ismeretlenül is üdvözlöm, s hozza barátait, ismerőseit is!”
 • 2. ajjajj 2008. július 31. 09:20
  „A következő förmedvény :
  "Ezt követően 2010. január 15-ig Magyarországról nem láthatjuk a Hold korongját a Nap előtt. A következő részleges napfogyatkozás 2011. január 4-én lesz, 77 százalékos takarással."
  - Ez igen !- tökéletes megfogalmazás, gondoljon ki-ki amit akar...
  Mit végeztél ? Hol ?”
 • 1. ajjajj 2008. július 31. 09:15
  „helyesírási hibával csalogatsz ide ? Te idétlen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóczán: Előre várható volt a sikertelenség

Sopron - Kiderült: a városvezetés nem szakmai, hanem politikai döntést hozott, amikor megrendelték a… Tovább olvasom