Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Rést ütöttek a Várfal sétányon

Sopron - A Várfal sétány projekt megvalósul, az uniós támogatást és a terveket az sem veszélyezteti, hogy a bíróság nemet mondott az önkormányzat kisajátítási határozatára – állítja a hivatal.

A belvárosi projekten egy jogi vita ütött léket, közérdek és magánérdek ütközött.

Újabb turisztikai látványosságnak szánja az önkormányzat a Várfal sétányt, amelynek már jelenleg is látogatható szakaszát a tervek szerint a belváros rekonstrukciójának keretében hosszabbítják meg. Az uniós támogatással megvalósuló projekt azonban most váratlan akadályba ütközött: egy Színház utcai társasház néhány tulajdonosa bíróságon támadta meg a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal kisajátítási határozatát, amelyben az önkormányzat kisajátítási kérelmének korábban helyt adott. A megyei bíróság jogerős ítéletében helyt adott a magántulajdonát a jog eszközeivel is védő lakók panaszának és új eljárásra utasította az ügyben eljáró közigazgatási hivatalt.

A belváros rehabilitációjára, s ezen belül a Várfal sétány meghosszabbítására 2009 júniusában írták alá a támogatási szerződést, de az önkormányzat már 2008 áprilisában – az előkészítő munka során – kisajátítási kérelmet nyújtott be az államigazgatási hivatalhoz a Színház utca 13–15. szám alatti ingatlanhoz tartozó várfal egy szakaszára. Ez az ingatlan társasház, így az önkormányzat képviselői megkeresték a lakókat, akik között nem aratott osztatlan sikert az udvarukra tervezett sétány ötlete. A megnövekedett forgalomtól, az ezzel járó szeméttől és zajtól félnek. Bár az is igaz, ez az épület (a soproniak ügyvédek házaként is ismerik) már a ’90-es évek óta átjáróként működik...

A megnövekedett forgalomtól, az ezzel járó szeméttől és zajtól félnek az érintett ház lakói, amely egyébként a ’90-es évek óta átjáróként működik...
A megnövekedett forgalomtól, az ezzel járó szeméttől és zajtól félnek az érintett ház lakói, amely egyébként a ’90-es évek óta átjáróként működik...

A hivatal azoknak, akik nem járultak hozzá a szolgalmi joghoz, vételi ajánlatot is tett, ám ez sem vezetett eredményre. – Az önkormányzatnak nem volt más választása – tudtuk meg dr. Dobos József jegyzőtől –, mint pert indítani a szolgalmi jog elbirtoklásának érdekében, és kisajátítási eljárást kezdeményezni az Államigazgatási Hivatalnál.

A kérelemnek helyt is adtak, ám ezt fellebbezte meg a bíróságon egy-két kitartó magántulajdonos, s a megyei bíróság ítéletében hatályon kívül helyezte a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal határozatát és új eljárásra utasította a hivatalt. A kisajátítás azért bizonyult jogellenesnek, mert a helyi rendeletben felsorolt kisajátítandó területek között nem szerepelt a Színház utcai várfalszakasz.

A kisajátítás azért bizonyult jogellenesnek, mert a helyi rendeletben felsorolt kisajátítandó területek között nem szerepelt a Színház utcai várfalszakasz.
– A hiba orvosolható, az önkormányzat természetesen pótolni fogja a hiányosságot, és az államigazgatási hivatal új határozatot hoz majd. A Várfal sétány projekt addig sincs veszélyben. A munkálatok még meg sem kezdődtek, de ezen a szakaszon nincs is szükség építkezésre. Mire a jogi eljárások lezárulnak, megépülhet a sétány – szögezte le a jegyző. Az építkezés a közbeszerzési eljárás lefolytatása után indulhat el, ami előreláthatólag július-augusztusra zárul le. A beruházás megvalósulásának utolsó határideje a következő év vége, erre az időpontra elkészülhet a sétány is. A sétány teljes szakaszán – kivéve a kisajátítással érintett részt – lesznek építkezések: közműcserék, várfal-megerősítés és burkolatcsere is. 

Olvasóink írták

 • 3. jucuska40 2010. április 16. 02:04
  „Nemaz ügyvédek kukacoskodnak!!!! Hanem az ott lakok!!!!”
 • 2. naplopo 2010. április 15. 11:14
  „Tökre gáz, h pont az ügyvédek kukacoskodnak.
  Nekik így is megvan a pénzük, nem nagyon érdekli őket a város idegenforgalma.”
 • 1. habanyag 2010. április 15. 08:45
  „Adjanak több pénzt az ügyvédeknek :DDDDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős nőket pécéz ki a trükkös csaló

Az elmúlt napokban Sopronban kizárólag nyolcvan év feletti idős nőktől csalt ki 800 ezer-1,4 millió… Tovább olvasom