Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Repült az aranysárkány

Repült az Aranysárkány pénteken este a soproni Petőfi Színház premier-előadásán. A Kosztolányi-regényből készült Forgách András-színműben szárnyaltak a színészek és forgott a színpad. Utóbbi talán túlságosan is.
Bálint András és Pogány Judit még humort is csempészett a drámai jelenetekbe.
Az ifjúság féktelenségét szimbolizáló aranysárkány a széllel szárnyalt a soproni Petőfi Színház péntek esti premier-előadásán, akaratosan, de szabadon. Csillogott a „napfény-lámpák" sugarában, s feledtette sárkány-voltát. Békés hangulatot árasztott, kisvárosi, amolyan vasárnap délutáni idillt, mégis előre jelezve létével az elkerülhetetlen, tragikus vihart. Kosztolányinak tetszett volna Forgách András adaptációja és bizonyára elismerően szólt volna a színészek játékáról is. A másnap Kossuth-díjjal elismert Bálint András tökéletes Novák tanár úr volt, elvben szigorú, a gyakorlatban mégis liberális bölcs, akit tisztessége óv – egy darabig – a világ kicsinyességével szemben.

A halott feleségére emlékeztető lánya, Hilda mégsem az egyetlen, akire ez a szelíd bölcsesség és tolerancia nem hat, sőt, dacot vált ki. A kamaszok ledöntik a magas védfalakat – aminek egyik fele tisztességgel volt ugyan kikövezve, a másik oldalról viszont börtönnek látszott –, és Novák tanár úrra rászakad a magány, a világ körülötte megtébolyodik, s az igazság a kétségbeesett ember számára úgy tűnik, odaát van...

Sztankay Orsolya (Hilda) magára talált ebben a szerepben, a felülmúlhatatlan Pogány Judit (Mari, a szakácsnő) mellett is hitelesen alakított. A gimnazistáknak (Karalyos Gábor, Mészáros Tamás, Varga Gábor) könynyen elhittük a lázadás fájdalmát és „utáltuk" a gátlástalan újságíró szerepében Cmarits Gábort (kiről mintázhatta ezt az alakot?). A darab szereplői kivétel nélkül kiválóan oldották meg a feladatot, a rendezőnek sikerült a százéves történetből mai drámát rajzolnia, s az egyes jelenetek hátborzongatóan átélhetőek voltak. Csak a forgószínpad ne forgott volna annyit! A „mostot", a „jelent", az örömet és szorongást zavarta meg percekre a technika, s a nézőnek külön erőfeszítésébe került újra és újra felvennie az egyébként jól megfont fonalat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a soproni gyújtogatót

A tűzoltóság szakvéleménye alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított… Tovább olvasom