Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Renoválják a kegytemplomot

Kópháza - Elkezdődött a kópházi Mária-kegytemplom több évig tartó felújítása. A most zajló munkák 5,7 millió forintba kerülnek.


A Mária-kegytemplom a XVIII. század közepén épült, s az 1970-es években renoválták utoljára. Azóta a homlokzat állapota rendkívül leromlott, a vizesedés következtében a falakról pereg a festék és a vakolat. Az egyházközség a felújítást már több mint egy évtizede tervezte, de a pénzhiány miatt sokáig húzódott a munka elkezdése. Végül 2001–2002-ben a tetőhéjazatot felújították, csak ennek elkészülte után volt értelme a továbbiaknak.

A napokban a falszerkezet utólagos szigeteléséhez foghattak a szakemberek. Ennek költsége 5,7 millió forint: ebből 4 milliót pályázaton nyert az egyházközség a Nemzeti Kulturális Alaptól, 1,7 millió forint pedig az egyházközség önrésze. A szigetelést követi a falszerkezet természetes úton történő kiszárítása, ami előreláthatóan egy évig fog tartani, majd kiépíthetővé válik a templom alapjai körüli szivárgórendszer. Ezután következhet csak a homlokzat újravakolása, a toronysisak felújítása, kőfaragványok pótlása, renoválása.

A napokban elkezdték a kegytemplom felújítását, a falszerkezet szigetelését.
A napokban elkezdték a kegytemplom felújítását, a falszerkezet szigetelését.

A munkák a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével folytatódhatnak, mivel a teljes felújítás becsült költsége több tízmillió forint. Ennek csak egy része áll jelenleg az egyházközség rendelkezésére. Sok múlik a hívek adakozókészségén és a pályázati lehetőségeken. A szigetelés munkálatai idején a kistemplomban tartják a szentmiséket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott – előállították

Sopron - Lopás vétsége miatt állítottak elő a soproni rendőrök egy helybéli férfit, s egyúttal az… Tovább olvasom